Τα οφέλη της αρωματοθεραπείας

Μαρτίου 20, 2013
inspireyourlife_therapy

freedigitalphotos

Η αρωματοθεραπεία είναι σήμερα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης εναλλακτικής ιατρικής. Μαζί με τη βοτανο-θεραπεία αποτελούν τις κύριες μεθόδους προσέγγισης σωματικών και ψυχικών νοσημάτων, αποκλειστικά με υλικά που παρέχει η ίδια η φύση.

Τα εργαλεία της Αρωματοθεραπείας

Τα αιθέρια έλαια είναι τα «εργαλεία» της αρωματοθεραπείας. Πρόκειται για φυσικές οργανικές ενώσεις που προέρχονται από τους καρπούς, το φλοιό, τα φύλλα, τα άνθη, τους μίσχους και τις ρίζες των φυτών. Η λήψη των αιθέριων ελαίων γίνεται με ειδικούς τρόπους εκχύλισης, απόσταξης ή έκθλιψης. Ο τρόπος επεξεργασίας εξαρτάται από το είδος του φυτού και από τον τύπο του αιθέριου ελαίου που πρόκειται να παραχθεί. Υπάρχουν παραπάνω από 100 αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη αρωματοθεραπεία.

Κάθε έλαιο έχει τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων αιθέριων ελαίων μπορεί να ενισχύσει τη δράση τους και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία παραγωγής και διακίνησης των αιθέριων ελαίων, τα 10 πιο δημοφιλή προϊόντα είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος, το γεράνι, το λεμόνι, το τεϊόδεντρο, το μαύρο πιπέρι, το δενδρολίβανο και το ylang ylang. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην αρωματοθεραπεία. Για εισπνοές, για μασάζ, σε κομπρέσες και επιθέματα, στο μπάνιο, σε συσκευές καύσης και αρωματισμού του χώρου ή ακόμη και για κατάποση. Αποτελούν πολύ σημαντικά υλικά στη βιομηχανία καλλυντικών, στην παραγωγή σαπουνιών και κεριών.

Αιθέρια Έλαια και βότανα

Τα αιθέρια έλαια και τα βότανα χαρακτηρίζονται από πολλούς συγγραφείς και επιστήμονες ως το «φαρμακείο της φύσης». Πέρα από τις θαυμαστές τους ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια έχουν και το πλεονέκτημα της ευκολίας στην χρήση τους. Σήμερα, ο καθένας μπορεί να παρασκευάσει υπέροχα καλλυντικά και θεραπευτικά λάδια για μασάζ στο σπίτι του. Η μεγάλη ποικιλία σε βάσεις καλλυντικών και ελαίων, επιτρέπει στον καταναλωτή να δημιουργήσει εξειδικευμένα προϊόντα που να ανταποκρίνονται απόλυτα στις προσωπικές του ανάγκες. Δεν είναι λάθος να ισχυριστούμε πως η παρασκευή καλλυντικών με βάση τα αιθέρια έλαια έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία απόλυτα φυτικών προϊόντων, που ανταγωνίζονται σε ποιότητα τα καλύτερα επώνυμα σκευάσματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Τα καθαρά αιθέρια έλαια παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές τους. Τα στοιχεία που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής όταν επιλέγει αιθέρια έλαια είναι σχετικά λίγα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά:

- Τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να αναγράφουν ότι είναι 100% καθαρά
- να αναφέρεται η επιστημονική (λατινική) ονομασία της ποικιλίας
- να υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπευτικές ουσίες, έτσι και τα αιθέρια έλαια θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένη δοσολογία. Συμβουλευτείτε τους υπεύθυνους των εξειδικευμένων καταστημάτων και ζητείστε να λάβετε τυπωμένες τις προτεινόμενες δοσολογίες.

Αρθρογράφος: inspireyourlife.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>