Τα οφέλη του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας

Ιανουαρίου 11, 2017

Γράφει η Ιωάννα Μπακρατσά, Εκπαιδεύτρια και Σύμβουλος ThetaHealing®, Master και Certificate of Science της Μεθόδου

Όλοι έχουμε ακούσει για την τέχνη του διαλογισμού και έχουμε βιώσει τα ευεργετικά οφέλη του σε κάποια ομάδα διαλογισμού ή και μόνοι μας. Οι τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να διαλογιστεί είναι αμέτρητες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τόσες πολλές όσα είναι και τα διάφορα είδη αθλημάτων. Καλούμαστε λοιπόν να αναζητήσουμε τα είδη διαλογισμού που μας ταιριάζουν, αφού μπορούμε να εξασκούμαστε σε περισσότερες από μια τεχνικές.

Ο διαλογισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του στρες, το οποίο στη σύγχρονη κοινωνία αποτελεί μια επιδημία, δημιουργώντας πολλές διαταραχές στην υγεία και τη συμπεριφορά όσων το βιώνουν. Με την καθημερινή χρήση του αποκτούμε βαθιά χαλάρωση και μείωση του πόνου, αφού προάγουμε την απελευθέρωση ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό μας αναλγητικό.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι όταν ο διαλογισμός εξασκείται συστηματικά, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξισορροπήσει τα δύο ημισφαίριά του. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη της εστίασης, την αύξηση της μνήμης και την ικανότητα της μάθησης. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά εκείνα που μαθαίνουν να διαλογίζονται έχουν αυξημένες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο επιθετική συμπεριφορά.

Ένας επιπλέον λόγος που κάνει το  διαλογισμό τόσο αναγκαίο σε πολλούς ανθρώπους είναι ότι διεγείρει τη δημιουργικότητα και αυξάνει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Με τέτοια οφέλη μπορούμε να έχουμε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σε οποιονδήποτε τομέα έχουμε επιλέξει να εργαστούμε.

Μέσα από το διαλογισμό μπορούμε να προσφέρουμε φροντίδα στον εαυτό μας, να καλλιεργήσουμε την επίγνωσή μας, να συνειδητοποιήσουμε την κάθε στιγμή, να συνδεθούμε με το σώμα μας, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και ως αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής παρατήρησης να δημιουργήσουμε αρμονικές σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη.

Με τη χρήση μιας πρακτικής διαλογισμού έχει παρατηρηθεί ότι μειώνεται η κατάθλιψη και το άγχος ενώ παράλληλα δημιουργείται μια κατάσταση βαθιάς γαλήνης και ευεξίας. Και φανταστείτε ότι όλα αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε αρκεί να το επιλέξουμε συνειδητά και να το εφαρμόσουμε με πειθαρχία.

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>