Τα συστατικά για ακριβή επίγνωση

Ιανουαρίου 26, 2015

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

Τύχατε ποτέ συναισθηματικού εκβιασμού;

Νιώσατε υποχρεωμένοι προς κάποια βοήθεια που σας προφέρθηκε;

Διστάσατε να αποκολλήσετε τον φόβο ενδεχόμενου λάθους;

Αυτά και άλλα πολλά θολώνουν την επίγνωσή μας και τότε δεν υπάρχει η επιθυμητή ακρίβεια για να κάνουμε την θεωρία εμπειρία. Αντιθέτως, λίγες λιτές και καθαρές στιγμές συγκέντρωσης μπορούν να προστατεύουν τις δυνάμεις μας, ενώ παράλληλα θα μας επιτρέπουν να βιώνουμε σταθερά αυτό που θέλουμε, όποτε το θέλουμε και για όσο θέλουμε.

Τα παρακάτω συστατικά, σε συνδυασμό με το διαλογισμό προσδίδουν ώθηση προς τον πνευματικό μας προσανατολισμό.

 Υπομονή

Η υπομονή έχει ταυτολογηθεί ως συνώνυμο της καταπίεσης. Είναι όμως έτσι; Όταν νομίζουμε ότι αυτοθυσιαζόμαστε ή όταν απλώς υποχωρούμε, νιώθουμε το αίσθημα της αποστέρησης. Αυτό δεν είναι αληθινή υπομονή, καθώς η αληθινή υπομονή συνοδεύεται από ενεργή γενναιοδωρία και αντισταθμίζει κάθε περιθώριο απώλειας. Η μόνη θυσία τελικώς, είναι η θυσία του εγωισμού μας που μας λέει ότι είμαστε τα θύματα, ότι η ζωή μας θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη χωρίς ορισμένα πρόσωπα ή καταστάσεις κλπ. Όμως όσο δεν συνειδητοποιούμε τι έχουμε να αλλάξουμε, δεν εκτιμούμε τους άλλους και το μέλλον μας βαραίνει με ενοχές.

Ωριμότητα

Η ωριμότητα υποστηρίζει την αληθινή υπομονή, δηλαδή την πηγαία στάση να επιτρέπουμε στους άλλους να προχωρήσουν, να αναλάβουν αρμοδιότητες και να μας δώσουν οποιαδήποτε ανατροφοδότηση. Ωριμότητα δεν σημαίνει σοβαροφάνεια, αλλά είναι η άνεση να αλλάζουμε και να αναθεωρούμε τα πάντα, ανά πάσα στιγμή. Είναι η τέχνη να ακούμε χωρίς προκαταλήψεις και να προτείνουμε χωρίς να επιμένουμε. Με αυτή την πρόθεση, η εξάσκηση γίνεται εύκολη και το νόημα της ζωής μας αποσαφηνίζεται.

Κατανόηση

Κατανοώντας την αξία των δύο παραπάνω, η ικανότητα της αντίληψης διευρύνεται και μπορούμε να εξάγουμε το καλό μέσα από κάθε κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα να συγχωρούμε και να ξεχνάμε μας φαίνεται πιο πιθανή, ενώ μέσα μας γεννιέται η αυτοπεποίθηση να λειτουργούμε περισσότερο με την διαίσθηση και λιγότερο με τις πεποιθήσεις μας ή τις γνώμες των γύρω που μας οδηγούν σε αδιέξοδα ή εξαρτήσεις. Επιπλέον, η ψυχή μας μαλακώνει και δημιουργεί χώρο στην ενασχόληση με την πνευματική γνώση, προς νέα κατανόηση, υπομονή, ωριμότητα και ούτω καθεξής.

Σε κάθε στιγμή λοιπόν, ας θυμίζω στον εαυτό ότι είμαι ένα πνευματικό ον, μια γαλήνια ψυχή. Ομ σάντι

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>