Τζορτζ Μπέρναντ Σω

Δεκεμβρίου 10, 2012

«Δεν σταματάς να γελάς όταν μεγαλώνεις, αλλά  μεγαλώνεις επειδή σταματάς να γελάς».

Φράση που ειπώθηκε από έναν άνθρωπο που  ονειρευόταν την καταπολέμηση της δυστυχίας και της φτώχειας. Βασική αρχή της ζωής του ήταν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες αλλά καταστάσεις τραγωδοποιημένες από ανθρώπινη υπερβολή.

Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας γεννήθηκε το 1856, τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1925 και πέθανε το 1950. Δε δίστασε κατά την διάρκεια της ζωής του να συγκρουστεί και με την εκκλησία υποστηρίζοντας ότι Αν οι εκκλησίες ήθελαν να εκτελούν το προορισμό τους, έπρεπε χωρίς άλλο να μετατραπούν αυτόματα σε κέντρα ψυχαγωγίας των εργαζομένων, που θα προσέφεραν σε κατάλληλες ώρες μουσική, κλασσική ή χορευτική, θα οργάνωναν ακόμα και θεατρικές παραστάσεις και θα είχαν και ευχάριστα παιχνίδια από αυτά που αγαπούν οι νέοι τις ώρες της σχόλης τους. Τώρα, ίσως ο επίσκοπος του Λονδίνου με αφορίσει, είμαι όμως βέβαιος πως αν εφαρμοζόταν το σύστημα που προτείνω, ο μισθός του θα ήταν πάλι ο ίδιος, όπως και τώρα. Δεν θα είχε λοιπόν να πάθει καμία ζημιά».

Συγκρούστηκε και με την εκπαίδευση χαρακτηρίζοντας την εκπαίδευση και την γνώση που αποκτάς μέσω των βιβλίων παπαγαλία και όχι ουσιαστική γνώση του αντικειμένου στο οποίο διδάσκονται οι μαθητές.

Ρηξικέλευθος και στις απόψεις του για τις γυναίκες. Υποστήριζε με φανατισμό πως τα οικιακά δεν είναι η φυσική καριέρα για μια γυναίκα. Τα οικιακά ισοδυναμούν για μια γυναίκα με το να σκέφτεται ένα παιδί ότι το κλουβί είναι το φυσικό περιβάλλον για ένα παπαγάλο,επειδή ποτέ δεν έτυχε να δει έναν έξω απ’ αυτό. Σίγουρα θα υπάρχουνε παπαγάλοι που προτιμάνε το κλουβί, είτε από φόβο στην επιβίωση, είτε από συμπάθεια στους ιδιοκτήτες τους, είτε επειδή πιστεύουν ότι είναι η φυσική θέση που τους έδωσε ο Θεός. Ωστόσο, ο μόνος παπαγάλος που θα μπορούσε να συμπαθήσει ο ελεύθερος άνθρωπος θα ‘ταν αυτός που επιμένει να μείνει έξω από το κλουβί, ως μια πρωταρχική συνθήκη για να ‘χει ευχάριστη ζωή.

Πάθος και χιούμορ συνέθεταν την προσωπικότητα του Τζορτζ Μπέρναντ Σω. Άλλωστε όπως έλεγε και ο ίδιος «Λογικοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Παράλογοι, αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον κόσμο στον εαυτό τους. Γι’ αυτό, το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τους παράλογους».Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>