Τι γεύση έχει η ευτυχία στη δική σου ζωή;

Ιουνίου 10, 2016

 

 Γράφει η Ελίνα Γιαχαλή, NLP Life & Business Coach

Ζούμε σε μια εποχή που το κυνήγι για θετική ενέργεια έχει αναχθεί σε κυνήγι του θησαυρού. Παρόλαυτα, η θετική σκέψη και η θετική ενέργεια δεν μπορούν να είναι μηνύματα τα οποία σου μεταφέρονται από κάποιον που σου κουνάει το δάχτυλο με ύφος ειδικού. Η θετική σκέψη και η θετική ενέργεια πρέπει να προκύπτουν ως μέρος της φυσιολογικής μας λειτουργίας ως υγιείς άνθρωποι.

Πιο συγκεκριμένα θα προκύψουν αυθόρμητα όταν οι συνθήκες γύρω κάνουν στην άκρη, ο εσωτερικός μας διάλογος σιωπήσει, για να φανεί η γνήσια φύση του ανθρώπου πέρα από το φυλακιστικό Εγώ μας και τους φόβους που μας τρομάζουν.

Η κριτική, οι συγκρίσεις, οι προσδοκίες, οι κατηγορίες, η θυματοποίηση και η αυτοκριτική είναι όλες έννοιες που δεν θα αφήσουν χώρο για να ανθήσουν τα συναισθήματα που τόσο θαυμάζουμε και τόσο κυνηγάμε, όπως αυτό της γαλήνης, της ευεξίας και της πληρότητας.

Η ευτυχία θα μπορούσε να είναι μια αίσθηση ευφορίας η οποία προκύπτει κάθε φορά που αποδεχόμαστε πέρα από κάθε κριτική αυτό ακριβώς που είμαστε. Αυτό ακριβώς που ζούμε. Και το καλωσορίζουμε.

Επίσης, θα μπορούσε να είναι η ευφορία εκείνη που προκύπτει κάθε στιγμή που αποδεχόμαστε αυτό ακριβώς που είναι οι άλλοι, πέρα από τα φίλτρα των δικών μας προσδοκιών, φόβων και πεποιθήσεων.

Γνήσια ατόφια ευτυχία θα μπορούσε να βιώσει κάποιος τη στιγμή εκείνη που αντιλαμβάνεται ότι κάθε στιγμή εμπεριέχει μια δυνατότητα. Τη δυνατότητα να επιλέξουμε την αντίδραση μας στις εξωτερικές συνθήκες και να ανέβουμε ένα ακόμα σκαλί στη σκάλα της προσωπικής μας προόδου.

Εμπεριέχει την ευκαιρία να αντιδράσουμε με τρόπο ο οποίος θα μας αφήσει ακόμα πιο απελευθερωμένους από τους προσωπικούς μας φραγμούς και φόβους. Θα μας αφήσει λίγο πιο ελεύθερους και ζωντανούς. Για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση εδώ.

Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση και την ευτυχία δεν θα μπορούσε να είναι μια παθητική αποδοχή της εκάστοτε κατάστασης. Το αντίθετο!

Χρειάζεται μια πολύ δραστήρια και ενεργητική στάση από τον κάθε ένα από εμάς. Χρειάζεται κάποιος να έχει αποκτήσει την τέχνη του να μπορεί να δει από τα δικά του μάτια, γνωρίζοντας ενδεχομένως ποια είναι συνήθως τα φίλτρα (μεταπρογράμματα τα οποία οδηγούν σε διαστρεβλώσεις, γενικεύσεις και διαγραφές που συμβαίνουν υποσυνείδητα κάθε στιγμή στο υποσυνείδητο μας) που διαστρεβλώνουν τον δικό του φακό.

Πρέπει επίσης να μπορεί να μπει σε δεύτερη θέση. Δηλαδή τη θέση του συνομιλητή του. Και να πλησιάσει αυτό που εκείνος εννοεί… (Nα το πλησιάσει είναι ίσως από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία, καθώς η βιολογία της σκέψης μπορεί να μην του επιτρέψει να το καταλάβει πλήρως ποτέ).

Και τέλος θα πρέπει να έχει αποκτήσει την πανίσχυρη δεξιότητα του να αποστασιοποιηθεί του γεγονότος και να δει τα πράγματα απ’έξω σαν ένας τρίτος, αντικειμενικός παρατηρητής. (Τρίτη θέση συνειδητότητας).

Μέσα από το ανθρώπινο συναίσθημα της αγωνίας μας για το αύριο υπάρχει η θετική πρόθεση της αναζήτησης της συναισθηματικής και της υλικής μας ασφάλειας. Αν το αποδεχτούμε ως φυσιολογικό και αν αναλογιστούμε πόσες φορές η ζωή απλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, ξαφνιάζοντας μας ευχάριστα, θα καταλάβουμε ότι ίσως η αναζήτηση της ασφάλειας είναι επικίνδυνη περιοχή από μόνη της. Και ίσως αποκτήσουμε μεγαλύτερη δύναμη να αφεθούμε στη Ροή.

Αν κάποιος έπρεπε να συνοψίσει σε μια πρόταση τη συνταγή της ευτυχίας θα μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει one-fits-all formula.

Ο κάθε ένας καλείται να φτιάξει το δικό του προσωπικό mix. Η ζωή και οι “συγκυρίες” στις οποίες εκτίθεται ο κάθε ένας από εμάς είναι το “εργαστήριο” στο οποίο θα δημιουργήσουμε τη δική μας φόρμουλα. Παρόλαυτα υπάρχουν τρία συστατικά βάσης απαραίτητα για όλους: Ευγνωμοσύνη, αποδοχή και η επίγνωση της ελεύθερης βούλησης που έχει ο κάθε ένας από εμάς στον τρόπο με τον οποίο θα σκεφτεί, τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει στον εαυτό του και κατ’επέκταση τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στη ζωή.

 

 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>