Τι δώρο θα κάνω στον εαυτό μου τη φετινή χρονιά;

Ιανουαρίου 09, 2014

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

www.plus.google.com

Κάποτε μία φίλη είχε παρατηρήσει πως οι πολύ εντυπωσιακές συσκευασίες δεν περιείχαν ποτέ δώρα με βαθύ περιεχόμενο. Αργότερα διαπίστωσα πως παρόμοια, πολλοί άνθρωποι λάμβαναν δώρα που θα χρησιμοποιούσαν μόνο οι δωρητές ή που πρέσβευαν στο ελάχιστο το γούστο ή τον χαρακτήρα του εκάστοτε αποδέκτη.

Μήπως κάνουμε το ίδιο και στον εαυτό μας; Μήπως αυτό-εκπαιδευόμαστε στο να θεωρούμε απαραίτητα αυτά που επιθυμούμε και όχι αυτά που τελικώς είμαστε, που πρεσβεύουμε ή που η σοφία της ζωή μας προτείνει; Δυσκολευόμαστε να φερθούμε με ευγένεια στον εαυτό μας; Μήπως σαμποτάρουμε τις ουσιαστικότερες ανάγκες μας και ξεγελιόμαστε απλώς με ό,τι γρήγορα ή πρόχειρα μας προσφέρεται στο ‘πιάτο’;

Όπως και να έχει, η δύναμη της επιλογής μας δε θα έπρεπε να είναι τόσο αποδυναμωμένη που να ξεχνάμε το περιεχόμενο και να μένουμε στο περιτύλιγμα. Ακόμα και αν είναι όμως, εντάξει.

Η δύναμη του ελέγχου και της αλλαγής είναι διαφορετική από τον εγωισμό που τείνει να μετατρέπει την αυτοκριτική σε ενοχικά σύνδρομα.

Τη φετινή χρονιά ας δώσουμε στον εαυτό μας ένα ανεκτίμητο δώρο. Την αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση είναι ένας καθρέφτης που μας συνδέει πάντα με την απαστράπτουσα ομορφιά της ψυχής, ενώ χωρίς αυτή, θα ανοίγουμε πάντα το κουτί της Πανδώρας. Η αυτοεκτίμηση είναι φίλη της συγχώρεσης και μας παρέχει τη δυνατότητα να αφήνουμε το παρελθόν στο παρελθόν και να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε.

Τι πιο πρακτικό για την αναθεώρηση της χρονιάς που πέρασε και το καλωσόρισμα της νέας;

Πλησιάζοντας τον καθρέφτη της αυτοεκτίμησης θα δούμε πώς μπορούμε να κρατήσουμε πρακτικά μία υγιή απόσταση από τις ίδιες μας τις σκέψεις.

Συλλογίζομαι: Σκέφτομαι στο δικό μου χρόνο, σε μία ήσυχη γωνιά, μακριά από τις περισπάσεις… Είναι σαν να επισκέπτομαι ένα δωμάτιο στο νου μου. Τι υπάρχει σε αυτό το εικονικό δωμάτιο; Μία πρώτη αναγνωριστική θα με βοηθήσει να ξεκινήσω την τακτοποίηση και εκκαθάριση της χρονιάς που πέρασε.

Αναλογίζομαι: Αυτό το βήμα σχετίζεται με τα σχέδια και τις συνέπειες ή αποτελέσματα. Τι μπορώ να αλλάξω και τι να ενισχύσω; Πώς θέλω να είναι η καινούργια χρονιά; Πώς οραματίζομαι τον εαυτό; Πώς στο σήμερα θα προδιαγράψω το αύριο; Καλωσορίζω το μέλλον μου.

Πειραματίζομαι: Για το μήνα Ιανουάριο, κάνω ένα καθημερινό check up και επαναπροσδιορίζω τους στόχους μου. Φτάνω στη στιγμή της αρχικής μου απόφασης ή πλάνου και παρατηρώ πως νιώθω. Εκτιμώ την παρούσα στιγμή. Αυτό θα εμπλουτίσει την επίγνωσή μου και θα με απεγκλωβίσει από δειλίες ή αμφιβολίες.

 Τέλος, υπενθυμίζω στον εαυτό μου! “Είμαι μία γαλήνια ψυχή. Ένα πνευματικό ον!“

 

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;