Τι είναι η Αγιουρβέδα
Η Αγιουρβέδα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό θεραπευτικό σύστημα, που χρονολογείται γύρω στα 3000π.Χ. και στοχεύει στην επίτευξη της ισορροπίας (υγείας) του ατόμου και περιλαμβάνει τόσο την θεραπεία, όσο και την αποτροπή των ασθενειών και την διατήρηση της υγείας. Είναι επίσης γνωστή και ως η επιστήμη της μακροζωίας, που προάγει την θετική υγεία και την φυσική ομορφιά. Η Αγιουρβέδα βασίζεται σε οικουμενικές αρχές και είναι μία ζωντανή γνώση, που έχει επιβιώσει και εξελιχθεί ανά τους αιώνες.
Ετυμολογικά μιλώντας, ο Σανσκριτικός όρος «Αγιουρβέδα » παράγεται από τις λέξεις «Ayu» και «Veda». «Ayu» σημαίνει ζωή και «Veda» σημαίνει γνώση ή επιστήμη. Έτσι η «Αγιουρβέδα » είναι κατά λέξη «η Επιστήμη της Ζωής» ή « Η Γνώση της Ζωής» και κατά παράφραση «ένας συνειδητός τρόπος για να ζούμε». Η λέξη «Ayu», σύμφωνα με τον Charaka, δεν σηματοδοτεί την ζωή με την έννοια του χρόνου, όπως συχνά αυτή γίνεται αντιληπτή, αλλά τη ζωή ως την σύζευξη τεσσάρων ουσιωδών σημείων: του σώματος, του νου, των αισθητηρίων οργάνων και της ψυχής. Η Αγιουρβέδα είναι η γνώση που αποκαλύπτει τι είναι πρόσφορο και τι απρόσφορο στην ζωή, τι ωφελεί και τι υποθάλπει την μακροζωία, γενικά, πώς να ζήσουμε μία ευτυχισμένη ζωή.
Η Αγιουρβέδα είναι επίσης ένα ιατρικό σύστημα με την έννοια του ότι συστηματοποιεί και εφαρμόζει την γνώση σχετικά με την υγεία και την ασθένεια, την ισορροπημένη και μη ισορροπημένη κατάσταση των έμβιων όντων και το πώς μία ανισορροπία μπορεί να διορθωθεί και η ισορροπία να διατηρηθεί. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η υγεία δεν είναι η απουσία ασθένειας, αλλά μία κατάσταση απόλαυσης, αδιάκοπης σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Η Αγιουρβέδα θεωρείται ότι δόθηκε στους ανθρώπους από τους θεούς. Ο σκοπός της Αγιουρβέδα είναι τόσο η ανακούφιση των ασθενών, όσο και η διατήρηση της υγείας των υγειών, ούτως ώστε να εκπληρώσουν τους τέσσερεις πρωταρχικούς σκοπούς της ζωής, που είναι οι εξής: DHARMA (το να πράττεις το σωστό, αυτό που είναι καλό για την ευημερία του ατόμου, αλλά και της κοινωνίας), ARTHA (η απόκτηση περιουσίας με σκοπό τον βιοπορισμό), KAMA (η ικανοποίηση των επίγειων επιθυμιών, παθών κ.λ.π.) και MOKSHA (η επίτευξη της λύτρωσης μέσω της απελευθέρωσης και της επίγνωσης του Θεού). Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η ίδια η ζωή (ayu) και η ζωή εξαρτάται από την υγεία του ατόμου και η υγεία μπορεί να διασφαλισθεί ακολουθώντας έναν αγιουρβεδικό τρόπο ζωής. Η Αγιουρβέδα προέρχεται από την εποχή των Βεδών. Η Βεδική γνώση είναι μία ολοκληρωμένη πνευματική γνώση προορισμένη να δώσει μία περιεκτική κατανόηση του Σύμπαντος, το οποίο παρουσιάζεται να λειτουργεί σύμφωνα με έναν και μοναδικό νόμο.
Η Βεδική Επιστήμη περιλαμβάνει την Yoga, τον Διαλογισμό και την Αστρολογία και όσον αφορά την Αγιουρβέδα, υπό την έννοια ότι αυτή ασχολείται με το φυσικό σώμα, περιλαμβάνει, πέρα από τη χειρουργική και τα πανίσχυρα φαρμακευτικά σκευάσματα, ένα σύστημα καθημερινών πρακτικών όπως: ισορροπημένη διατροφή (ανάλογη της ιδιοσυγκρασίας του κάθε ατόμου), σωματικές ασκήσεις, yoga, pranayama (ασκήσεις ανaπνοής και ελέγχου της prana), διαλογισμό, βότανα, αναζωογονητικές και αποτοξινωτικές θεραπείες και πνευματικότητα. Όλες οι αγιουρβεδικές θεραπείες είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να επαναφέρουν τις δυνάμεις αυτές σε αρμονική ισορροπία. Δεν επικεντρώνονται στην εκδήλωση της εκάστοτε ανισορροπίας. Επικεντρώνονται στο αίτιο και όχι στο αιτιατό, στη ρίζα της ασθένειας και όχι στο σύμπτωμα αυτής. Η θεραπεία δεν στοχεύει μόνο στη θεραπεία της εκάστοτε ασθένειας, αλλά δίνει έμφαση στην εγκαθίδρυση της υγείας, στη μακροζωία και την ανάπτυξη της συνειδητότητας.
Καθώς κάθε ον έχει τη δική του μοναδική ισορροπία ή το δικό του μοναδικό κράμα των δυνάμεων αυτών (χαρακτηρίζεται δηλαδή από την δική του μοναδική φύση ή praktuti) η αγιουρβεδική θεραπεία δεν μπορεί παρά να είναι μοναδική ή ιδιαίτερη για τον καθένα. Η προσέγγιση αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ανά τους αιώνες και σαν αποτέλεσμα πολλές αγιουρβεδικές θεραπευτικές αγωγές έχουν υιοθετηθεί και «εξευγενιστεί» από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά την αισθητική, θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι στην Αγιουρβέδα η εσωτερική και η εξωτερική ομορφιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Όσο περισσότερο θρέφουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο ακτινοβόλοι γινόμαστε σωματικά και εκφραστικά ανάλογα με τη φύση μας.