Τι είναι ο βελονισμός;
Της Ειρήνης Κοντοπούλου MD, MSc, Φυσιάτρου- Υγιεινολόγου, Sport Medicine- Acupuncture Specialist European Board Certified, www.orthopedics-rehabilitation.gr www.cosmeticacupuncture.gr
Ο βελονισμός είναι μια από τις αρχαιότερες επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Κοιτίδα της αρχαίας αυτής τέχνης θεωρείται η Κίνα. Στην Κινέζικη Ιατρική ο άνθρωπος θεωρείται ως το σύνολο της ενέργειας που αποκτά από τους γονείς, τις τροφές και το περιβάλλον. Η ενέργεια υπάρχει και κυκλοφορεί στον οργανισμό του και είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία όλων των κυττάρων του. Η κυκλοφορία αυτή γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα “κανάλια” που ονομάζονται Μεσημβρινοί – κάτι αντίστοιχο με τα νεύρα της Κλασικής Ιατρικής μεταφέρουν δηλαδή πληροφορίες στα διάφορα όργανα του σώματος. Όταν το ποσό της ενέργειας και η κυκλοφορία της είναι φυσιολογικά τότε και οι λειτουργίες του οργανισμού είναι φυσιολογικές, συνεπώς έχουμε υγεία. Όταν από κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα διαταραχθεί η ομαλή ροή της ενέργειας του οργανισμού παρουσιάζεται κάποιο σύμπτωμα και ασθένεια.
Στη θεραπεία χρησιμοποιούνται μιας χρήσεως βελόνες, ειδικά κατασκευασμένες, ιδιαίτερα λεπτές οι οποίες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία που ονομάζονται «σημεία Βελονισμού». Τα σημεία Βελονισμού έχουν καθορισμένη τοπογραφική θέση στην επιφάνεια του δέρματος.
Η νοητή γραμμή που τα ενώνει (κατά ομάδες ) ονομάζεται «μεσημβρινός». Κάθε όργανο του σώματος συνδέεται με έναν μεσημβρινό επάνω στον οποίον αναπτύσσονται μερικές δεκάδες σημείων βελονισμού. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 12 κύριοι και αρκετοί δευτερευούσης σημασίας μεσημβρινοί και περίπου 5000 σημεία βελονισμού. Θεωρείται ότι κάθε ασθένεια προκαλείται από την διαταραχή της «ενέργειας» ενός (ή περισσότερων) μεσημβρινών και η βασική αποστολή του ιατρού είναι, χρησιμοποιώντας τα σημεία βελονισμού να ισορροπήσει την ενεργειακή ροή στο σώμα.
Στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική, για να εντοπισθεί ο μεσημβρινός ή το σύστημα που πάσχει χρησιμοποιούνται σαν διαγνωστικά μέσα το ιστορικό της ασθένειας, και η καταγραφή των συμπτωμάτων, η επισκόπηση της γλώσσας, η ψηλάφηση των σφιγμών και η παρατήρηση του σώματος, του προσώπου, η στάση και η κίνηση του ασθενούς. Η Ελληνική Πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων “…δέχεται τον Βελονισμό ως μία μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς…” (Αρ. Πρωτ. Υ7/οικ./4270/25-6-96), και συμπληρώνει ότι “…η εφαρμογή του Βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στην Βελονοθεραπεία…”
(574/Α4/1191/21-2-1980).