Το κυνήγι της χαμένης ευτυχίας

Οκτωβρίου 16, 2014

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, αν είστε πραγματικά ευτυχισμένοι με τη ζωή σας;  

Tί είναι αυτό που καθορίζει την προσωπική σας ευτυχία;

Έχετε ποτέ κοιτάξει τη ζωή σας σαν απλός παρατηρητής προκειμένου να διαπιστώσετε που βρίσκεται η πηγή ευτυχίας για εσάς;

Η καθημερινότητα μας που συνήθως είναι γεμάτη άγχος, τρέξιμο, μικροπροβλήματα που πρέπει να λύσουμε και έξοδα που πρέπει να καλύψουμε μέσα από τη δουλειά μας, μας απομακρύνει από βαθύτερες σκέψεις που θα έπρεπε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Συνήθως ζούμε μηχανικά: Στη δουλειά μας υπάρχει ρουτίνα, στην οικογένεια υπάρχει πρόγραμμα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν όρια και συγκεκριμένοι διαθέσιμοι χρόνοι. Δεν ζούμε την στιγμή. Δεν ρουφάμε τον χρόνο σαν να ήταν τα τελευταία μας λεπτά και πολλές φορές δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Πώς όμως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αν δεν ξέρουμε τι θέλουμε για να νιώσουμε καλύτερα;

Tί είναι η ευτυχία;

Tελικά τί είναι η ευτυχία; Είναι συνυφασμένη με τον πλούτο και την αφθονία υλικών αγαθών; Μήπως προέρχεται από την αγάπη και την αποδοχή των προσώπων του ενδιαφέροντος μας; Mήπως η ευτυχία είναι η επαγγελματική επιτυχία και η αναγνώριση;

Tίποτα από αυτά και όλα μαζί μπορούν να ορίσουν την ευτυχία. Η ευτυχία έχει απόλυτα υποκειμενικό χαρακτήρα και σχετίζεται με συναισθήματα χαράς, ολοκλήρωσης, υπερηφάνειας, ευγνωμοσύνης, ευχαρίστησης και ηδονής. Οι ενέργειες εκείνες που οδηγούν τον κάθε έναν από εμάς σε αυτά τα συναισθήματα, αποτελούν πηγές ευτυχίας. Καλούμαστε λοιπόν όλοι, στο πέρας της ζωής μας, να ανακαλύψουμε τις προσωπικές μας πηγές ευτυχίας.

Στη βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μελέτες που προσπαθούν να προσδιορίσουν την έννοια της ευτυχίας. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη της Sonja Lyubomirsky σε δίδυμα αδέλφια, έδειξε ότι το 50% της ευτυχίας είναι γενετικά προκαθορισμένο, το 10% σχετίζεται με καταστάσεις της ζωής και το 40% εξαρτάται από τον προσωπικό μας έλεγχο. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι η μισή επιτυχία στο να είμαστε ευτυχισμένοι, οφείλεται στην δική μας νοητική κατάσταση.  Μελέτη του Harvard με διάρκεια πάνω από επτά δεκαετίες έδειξε ότι μια καλή σχέση με την οικογένεια στην παιδική ηλικία σχετίζεται με μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.

H πολύ ενδιαφέρουσα άποψη του ψυχολόγου Martin Seligman είναι ότι η ευτυχία δεν σχετίζεται μόνο εξωγενείς, στιγμιαίες χαρές. Σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν την ευτυχία είναι οι ακόλουθες:

H απόλαυση (π.χ. ενός καλού φαγητού, ενός μασάζ ή ενός ζεστού μπάνιου).

Η ροή (το να είμαστε απορροφημένοι ψυχικά και πνευματικά στο 100% από μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα).

Οι ανθρώπινες σχέσεις (το να έχουμε στενούς δεσμούς με συγκεκριμένους ανθρώπους).

Το νόημα (το να νιώθουμε ότι είμαστε ενταγμένοι σε κάτι μεγαλύτερο ή ανώτερο από εμάς π.χ. ένα θρήσκευμα ή ένα πολιτικό κόμμα εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη).

Τα επιτεύγματα (το να έχουμε πετύχει στόχους που έχουμε θέσει στη ζωή μας).

Κάθε μια από τις παραπάνω παραμέτρους είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.

Γιατί να είμαστε ευτυχισμένοι;

Μα γιατί είναι καλό να είμαστε ευτυχισμένοι; Mπορεί να ανήκουμε στην κατηγορία των ρομαντικών που αποζητούν και λίγη θλίψη στη ζωή τους… Εκείνων που ολοκληρώνονται μέσα από τον πόνο και την απώλεια. Μελέτες αποδεικνύουν πως έχουμε πολλούς λόγους για να αποζητούμε την προσωπική μας ευτυχία.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζούν κατά μέσο όρο 7-10 χρόνια περισσότερο.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις, περισσότερους φίλους και περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο γενναιόδωροι, πιο παραγωγικοί στη δουλειά και πιο δημιουργικοί.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο.

Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

Είναι σημαντικό αφού προσδιορίσουμε της πηγές ευτυχίας μας, να εφαρμόσουμε τεχνικές που θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Μερικές συμβουλές για να πλησιάσετε περισσότερο σε όσα σας κάνουν ευτυχισμένους είναι οι ακόλουθες:

Kαλλιεργήσετε ειλικρινείς και γερά θεμελιωμένες ανθρώπινες σχέσεις.

Δείξτε ευγνωμοσύνη για τα όλα τα καλά που έχετε και κακώς θεωρείτε δεδομένα.

Μάθετε να συγχωρείτε τους άλλους για τα λάθη τους. Η συγχώρεση θα σας γεμίσει με θετικά συναισθήματα.

Ξεκουραστείτε πνευματικά και σωματικά. Αντιληφθείτε έγκαιρα τα σημάδια της σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Γυμναστείτε. Με την γυμναστική παράγονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς!

Να ζείτε την κάθε στιγμή της ημέρας ολοκληρωτικά και όχι μηχανικά. Να είστε εκεί με κάθε κύτταρο του σώματος σας!

Μην εστιάζετε όλη σας την προσοχή στα υλικά αγαθά. Δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Μελέτες δείχνουν πως γινόμαστε δυστυχισμένοι αν δεν έχουμε τα βασικά αγαθά (στέγη, τροφή, θέρμανση). Αν αυτά υπάρχουν δεν γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι όσο περισσότερα έσοδα έχουμε.

Συμπερασματικά

Η ευτυχία είναι μια ψυχοσωματική κατάσταση την οποία όλοι αξίζει να διεκδικήσουμε στη ζωή μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο διαβίωσης. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πράττουμε, μπορούμε να προσεγγίσουμε την προσωπική μας ευτυχία.

 Πηγη: life-coach-lia.com

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>