Τρία βήματα για να ξεπεράσετε την κόπωση

Μαρτίου 20, 2014

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

www.plus.google.com

Η σωματική κόπωση όχι μόνο εξουθενώνει το σώμα, αλλά μας βαραίνει και ψυχολογικά. Ως ανθρώπινα όντα με συνειδητή ύπαρξη, καλούμαστε να σεβαστούμε το σώμα, ως το όχημα της ζωής μας, ώστε να γίνει μακροβιότερο.

Ποια είναι τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να ζήσουμε όχι μόνο “Χρόνια Πολλά”, αλλά και “Χρόνια Καλά” χωρίς να παρουσιάζουμε μία θλιβερή όψη ενός κουρασμένου νέου ή αισθήματα κριτικής ενός απογοητευμένου ηλικιωμένου; Πώς η προσπάθεια για το καλύτερο θα πάψει να είναι συνώνυμο της κούρασης στο λεξικό του νου μας;

Δώστε σημασία στα παρακάτω 3 βήματα και ξεπεράστε τη σωματική και ψυχική κόπωση:

1. Η σημασία του χρόνου

Η αξιόλογη χρήση του χρόνου προσφέρει νέα διάσταση στο ωρολόγιο πρόγραμμά μας, στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας. Η επίγνωση της σπουδαιότητας του χρόνου:

- προλαμβάνει λάθη και αστοχίες,

- προσδίδει εγκυρότητα στις αποφάσεις μας και

- μας εμπνέει να συντονιστούμε με τους στόχους μας.

2. Η σημασία των σκέψεων

Η περισσότερη κόπωση προέρχεται από την ποιότητα των σκέψεών μας. Όταν ξεπερνάμε τις σκέψεις μας, ξεπερνάμε και εκπλήσσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό!

Είναι αλήθεια πως κάποτε βρήκαμε διέξοδο στις ανησυχίες για να φανούμε πιο ενεργητικοί. Άλλοτε πάλι, κρυφτήκαμε ράθυμα στην εσωστρέφεια απορρίπτοντας την ανάληψη ευθύνης. Σήμερα, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος, οι καιροί προστάζουν μια ανάλαφρη και συνάμα υπεύθυνη στάση που με χιούμορ και αισιοδοξία θα κάνει τη διαφορά προσκαλώντας τις ευκαιρίες.

Με άλλα λόγια οι ανησυχίες μας στηρίζουνε και βαθαίνουν, για όσο λείπουνε τα φτερά της αληθινής αποφασιστικότητας.

3. Η σημασία του μέτρου

Όπως στην αρχαία Ελλάδα, έτσι και αλλού στην αρχαιότητα, εφαρμόζονταν το ‘μέτρο άριστο’. Σήμερα πλέον, ο κόσμος βρίσκεται πολύ μακριά από την τήρηση ενός προγράμματος που θα τον εξασφάλιζε  στο να συμβαδίζει σύμφωνα και με το ρολόι της φύσης.

Στη ζωή, καθώς όλα έρχονται και φεύγουν, το σώμα τελειώνει και ανακυκλώνεται, ενώ η ψυχή συνεχίζει και ανανεώνεται. Έτσι, για να κρατήσουμε τις ισορροπίες  καλούμαστε ‘ψυχή τε και σώματι’ να βρούμε τον προσωπικό ρυθμό του μέτρου μας και όχι να επηρεαζόμαστε και να αντιγράφουμε ό, τι προστάζεται ή διαφημίζεται.

Θυμηθείτε:

•     Αντί να ανησυχείτε, μεριμνήστε. Έχει διαφορά! Λίγες και ουσιώδεις σκέψεις, θα σας κρατήσουν ενεργούς στο να θυμόσαστε τις υποχρεώσεις σας και θα σας οδηγήσουν στη φυσική αποφασιστικότητα να δράσετε, χωρίς αγωνία.

•    Σκεφτείτε αργά για να δράσετε γρήγορα. Οι γρήγορες σκέψεις μας κρατάνε ομήρους της αναβλητικότητας.

•   Δώστε στο σώμα ύπνο. Ακόμα και ένα 10λεπτο απογευματινού υπνάκου θα προσδώσει ζωτικότητα στο σώμα και το πνεύμα. Όταν εξασκηθείτε στο διάλογο με το νου, τότε θα σωπαίνει ευκολότερα και θα μιλάει θετικότερα. Θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε με ευκολία όποτε θέλετε για όσο θέλετε!

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>