Τραγανά Ψητά Ρεβύθια
Υγιεινό, τέλειο σνακ από τραγανά ξεροψημένα ρεβύθια πασπαλισμένα με διάφορα μπαχαρικά. Ποιος χρειάζεται τα ποπ κορν και τα πατατάκια γεμάτα στα συντηρητικά και τεχνητά αρωματικά γεύσης όταν μπορεί να φτιάξει αυτό το υπέροχο σνακ και να παίξει με τα μπαχαρικά ανάλογα την γευστική του προτίμηση;
Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι συνδυασμό μπαχαρικών θέλετε ή και να τα κάνετε σκέτα με λίγο αλατάκι. Η επιλογή είναι δική σας. Τα ρεβύθια παραμένουν τραγανά και τις επόμενες μέρες αν τα κλείσουμε σε καλά αεροστεγές δοχείο. Εξαρτάται βέβαια κι απο την υγρασία του περιβάλλοντος και του ρεβυθιού, εκτός αν τα ξαναπετάξετε στον φούρνο για λίγα λεπτά για να ξανά γίνουν τραγανά. Προσωπικά δεν μου έχουν μαλακώσει ποτέ αν τα διατηρώ σε κλειστό βάζο ή ταπεράκι. Παραμένουν κρατσανιστά και έτοιμα να τα απολαύσω.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε τα έχετε σίγουρα στο σπίτι σας και όπως είπα μπορείτε να παίξετε με την γεύση και τα μπαχαρικά και να κάνετε ότι συνδυασμό θέλετε, να αυξήσετε τις ποσότητες αν επιθυμείτε πιο έντονη γεύση ή να αφαιρέσετε και να προσθέσετε όποιο μπαχαρικό θέλετε. Να τα κάνετε πιο πικάντικα, πιο γλυκά, καυτερά κλπ. ή ακόμη και σκέτα με λίγο αλατάκι.
Μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και κάθε φορά να έχετε ένα σνακ με διαφορετική γεύση! Γίνονται πανεύκολα και γρήγορα.
Υλικά:
120γρ. ξερά ρεβύθια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Παρασκευή
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς για τουλάχιστον 12-15 ώρες. Μη τα μουλιάσετε λιγότερες ώρες. Μετά το μούλιασμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά και να μασιούνται. Μέσα θα είναι τραγανά. Δεν τα βράζουμε γιατί ρουφάνε πολύ νερό και θα είναι δύσκολο να γίνουν τραγανά μετά στο ψήσιμο.
Τα ρεβύθια που χρησιμοποιώ είναι χύμα φρέσκα ή βιολογικά τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν πάρετε ρεβύθια από το σούπερ μάρκετ λόγω του ότι είναι μπαγιάτικα μπορεί να μη μαλακώσουν στο μούλιασμα και να είναι πολύ σκληρά και να μην μασιούνται. Δοκιμάστε και αν είναι πολύ σκληρά και δεν μασιούνται τότε βράστε τα λίγο για να μαλακώσουν ελαφρώς. Μη τα παραβράσετε όμως, δεν θέλουμε να μαγειρευτούν. Ίσα ίσα να μασιούνται και να είναι τραγανά. Αν παραβράσουν και μαλακώσουν δεν θα μας πετύχουν στο ψήσιμο.
Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σκουπίζουμε από πάνω με χαρτί για να φύγουν τα νερά, η υγρασία και να στεγνώσουν.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά να πασαλειφτούν όλα τα ρεβύθια με τα υλικά. Τα απλώνουμε σε πυρέξ ή ταψί σε μια στρώση κι όχι κολλημένα μεταξύ τους και τα ψήνουμε στους 210 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη σκάλα – κάτω εστία και αέρα – για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Παρακολουθούμε μη μας καούν και τα ψήνουμε όσο χρειαστεί για να ξεροψηθούν και να είναι τραγανά τα ρεβύθια μας. Αν ο φούρνος σας δεν είναι δυνατός μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, σερβίρουμε και τρώμε. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά.