Τριχόπτωση; Με γνώση, πρόληψη και κατάλληλη φροντίδα πείτε “Όχι πια!”

Δεκεμβρίου 04, 2013

Image by www.myhaircare.com.au

Ανησυχείτε για τα μαλλιά που χάνετε κάθε μέρα; Υπάρχει τρόπος να το σταματήσετε!

Τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά είναι ένα όνειρο για όλους. Συχνά όμως, αυτό το όνειρο γίνεται εφιάλτης όταν έχουμε να κάνουμε με πτώση μαλλιών, η οποία φέρνει άγχος και κατάθλιψη σε πολλές περιπτώσεις. Γι΄αυτό και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και τρόπους για να την περιορίσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατάλληλη φροντίδα να τη νικήσουμε!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα ορισμένο ποσοστό απώλειας μαλλιών την ημέρα είναι φυσιολογικό (περίπου 80-100 τρίχες). Αλλά, όταν υπερβαίνεται αυτό το όριο, γίνεται μία αιτία που μας απασχολεί και θεωρείται πρόβλημα.

Μερικοί άνθρωποι χάνουν πολλά από τα μαλλιά τους σε μικρή ηλικία όταν πρόκειται για κληρονομικότητα, από κάποια ασθένεια, πρόσληψη φαρμάκων, στρες, τραυματισμό ή κάποια κακή λειτουργία της τρίχας.

Τι προκαλεί απώλεια των μαλλιών;

Η πιο συνηθισμένη αιτία της πτώσης των μαλλιών είναι η κληρονομικότητα -κληρονομείται την τάση από τον ένα ή και από τους δύο γονείς. Αυτό ονομάζεται αρσενικό πρότυπο ή γυναικείο πρότυπο ή ανδρογενετική αλωπεκία (αλωπεκία είναι ο ιατρικός όρος για την απώλεια μαλλιών). Περίπου το 50% των ανθρώπων που έχουν αυτό το είδος της αλωπεκίας χάνουν τα μαλλιά τους σε ηλικία 50 χρονών περίπου.

Αιτίες που προκαλούν πτώση μαλλιών

-           ψυχικό ή σωματικό στρες

-           αρρώστια ή υψηλός πυρετός

-           χημειοθεραπεία 

-           χρήση φαρμάκων για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων

-           δένοντας τα μαλλιά πολύ σφιχτά πίσω

-           κοτσίδες και πλεξίδες δεμένες σφιχτά

-           συχνή χρήση σιδερώματος ισιώματος ή για μπούκλες.

 

Όσο μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερα μαλλιά. Είναι πιο αδύνατα και σπάνε πιο εύκολα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανισθεί σαν αραίωση (μπορεί να μην καταλάβετε ότι χάνετε τα μαλλιά σας). Μπορεί να είναι γενική -να χάνετε τα μαλλιά σας από όλο το κρανίο σας ή εστιακή που σημαίνει ότι χάνεται από ένα σημείο μόνο. Στη κληρονομική τριχόπτωση, οι άντρες αναπτύσσουν φαλάκρα κυρίως στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ στις γυναίκες παρατηρείται μια συνολική αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Επειδή τα μαλλιά είναι σημαντικό μέρος της εμφάνισης μας, η απώλειά τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοεκτίμησης και την αίσθηση της ελκυστικότητας ιδιαίτερα στις γυναίκες  και στους έφηβους.

Διάγνωση

Η τριχόπτωση μπορεί να διαγνωστεί από το ιατρικό ιστορικό και από εξετάσεις. Οι πιο συχνές ερωτήσεις είναι:

- Οι γονείς σας είχαν τριχόπτωση;

- Πότε ξεκίνησε η απώλεια μαλλιών;

- Πόσα μαλλιά χάνετε;

Πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε; 

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η κατάλληλη φροντίδα και η πρόληψη! Και πάλι η φύση δίνει την απάντηση προσφέροντας ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει:

1. Λήψη των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών για τη θρέψη των υγιών και νέων θυλάκων των τριχών, έτσι ώστε τα μαλλιά να είναι υγιή.

- Η υγρή χλωροφύλλη είναι πλούσια σε ψευδάργυρο καθώς κι ένα συνδυασμό φυσικών βιταμινών, ανόργανων αλάτων και ιχνοστοιχείων που θρέφουν τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά βοηθώντας την ανάπλασή τους. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι μία ακόμα αιτία στο χάσιμο των μαλλιών. Χωρίς ψευδάργυρο και άλλα συναφή μέταλλα, αποδυναμώνεται το στέλεχος της τρίχας, προκαλώντας θραύση των μαλλιών και πολύ αργή ανάπλαση της τρίχας. Ο ψευδάργυρος εκτός από τα οφέλη του στα μαλλιά είναι απαραίτητος στην αναπαραγωγή των κυττάρων του σώματος, την ανάπτυξη των ιστών και την επισκευή των σπασμένων και κατεστραμμένων ιστών. Επίσης, συντηρεί τους αδένες που εκκρίνουν λάδι και είναι συνδεμένοι με τα θυλάκια της τρίχας, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να πέσουν.

- Ο χυμός Goji είναι μία ακόμη πλούσια φυσική τροφή που δυναμώνει τα μαλλιά και μάλιστα τα προστατεύει από το άσπρισμα. Το φρούτο goji είναι πλούσια πηγή γερμανίου που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνει τις ρίζες των μαλλιών.

2. Ένζυμα

Ψεκάζετε εξωτερικά σε υγρά καθαρά μαλλιά πρωί και βράδυ. Δεν ξεπλένετε. 

Σταματάει η τριχόπτωση. Βελτιώνει την ποιότητα της τρίχας. Η λεπτή εύθραυστη τρίχα γίνεται δυνατή, λεία, γυαλιστερή, πυκνότερη, παχύτερη και σκουρότερη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ένζυμα διαβάστε εδώ.

3. Φυσικά αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα φυτών

Αναζωογονούν τον θύλακα της τρίχας και επιδρούν κατά της απώλειας

Κάνοντας τις κατάλληλες συνδυαστικές κινήσεις απολαμβάνετε πλούσια υγιή μαλλιά και η αυτοπεποίθησή σας κορυφώνεται! Πάντοτε όμως φροντίζοντας να δώσουμε ταυτόχρονα “τροφή” στο μυαλό και την ψυχή μας!

 

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;