Φασόλια, καρύδια, δημητριακά: Ισχυρή δράση εναντίον καρκίνου

Δεκεμβρίου 18, 2014

Η διατροφή πλούσια σε φασόλια, καρύδια, δημητριακά, φακές, μπιζέλια, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι στα δημοφιλή αυτά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης υπάρχει ένα ισχυρό συστατικό με αντικαρκινική δράση.

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν την ουσία inositol pentakisphosphate (IPP). Η δράση της ουσίας αυτής εστιάζεται στην καταστολή ενός ενζύμου το οποίο προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οι ερευνητές αναζητούσαν τρόπους καταστολής του ενζύμου phosphoinositide 3-kinase. Το εν λόγω ένζυμο εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων των πνευμόνων, των ωοθηκών και άλλων.

H ουσία IPP με την αντικαρκινική δράση, ελέγχθηκε σε όγκους πειραματόζωων και σε καλλιέργειες κυττάρων από καρκίνους ανθρώπων και συγκεκριμένα από καρκίνους πνευμόνων και ωοθηκών

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ενεργός ουσία IPP των φασολιών, καρυδιών, δημητριακών, μπιζελιών και φακής, έχει διπλή ιδιότητα:

1. Αρχικά βρέθηκε ότι είχε την ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους.

2. Επιπρόσθετα είχε την ιδιότητα να ενδυναμώνει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται εναντίον του καρκίνου των πνευμόνων και των ωοθηκών, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη καταστροφή των καρκίνων.

Η ουσία  IPP σε αντίθεση με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, δεν είναι τοξική ακόμη και σε ψηλές συγκεντρώσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τη χρήση της στον άνθρωπο.

Βλέπουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο, έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια, τα καρύδια, τα δημητριακά, πιθανόν να μπορούν να μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνων.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου που έκαναν τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, πιστεύουν ότι είναι έτοιμοι τώρα να προχωρήσουν σε κλινικές πλέον έρευνες. Ο στόχος είναι να αποδείξουν την προληπτική δράση των τροφίμων αυτών όπως επίσης και την ισχυροποίηση της δράσης της χημειοθεραπείας από την ουσία IPP που περιέχουν.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ότι φυσικές ουσίες, που υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα τρόφιμα που διαθέτουμε για την καθημερινή διατροφή μας, μπορούν να μας προστατεύουν από πολλές ασθένειες.

Επίσης οι συνδυασμοί τροφίμων έχουν σημαντικές ευεργετικές συνέργιες. Για παράδειγμα η κατανάλωση ντομάτας μαζί με μπρόκολο, μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο από ότι το κάθε λαχανικό από μόνο του.

Η κατανάλωση ποικιλίας και συνδυασμών λαχανικών όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών μαζί με όσπρια, φασόλια, φακές, μπιζέλια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, μπορούν να έχουν εξαιρετικά ωφέλιμες δράσεις στον οργανισμό μας.

medlook.net

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>