Φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στη στυτική λειτουργία

Μαρτίου 22, 2016

Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και τσάι μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν σε αφθονία στα συγκεκριμένα τρόφιμα, ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση η οποία μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και ορισμένων καρκίνων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από 25.096 εθελοντές, οι οποίοι ανά τετραετία συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι άνδρες βαθμολογούσαν επίσης περιοδικά την ικανότητά τους να επιτυγχάνουν και να διατηρούν μία στύση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Κανείς τους δεν έπασχε από στυτική δυσλειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά έως το τέλος δέκα ετών παρακολούθησης 35,6% ανέφεραν προβλήματα στύσης.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία (όπως το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, την αρτηριακή πίεση, την κατανάλωση αλκοόλ, το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κ.λπ.), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση διαφόρων ειδών φλαβονοειδών στις ηλικίες κάτω των 70 ετών σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας από 11% έως 16%.

Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, τα οποία αποτελούν πολύ σημαντική πηγή αυτών των αντιοξειδωτικών ουσιών, συσχετίστηκε με μείωση κατά 14% του κινδύνου εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας.

Το μέγεθος και ο σχεδιασμός της μελέτης καθιστούν τα ευρήματα ισχυρά, αλλά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας – αποτελέσματος, έσπευσαν να επισημάνουν οι ερευνητές.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>