Φωνητική / Ορθοφωνία

Γράφει η Πολύμνια Κονδύλη, Καθηγήτρια φωνητικής- τραγουδιού –ορθοφωνίας

www.plus.google.com

Τα οφέλη της ορθοφωνίας-τραγουδιού:

Ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να προφέρει και να αρθρώνει σωστά την ελληνική γλώσσα, έχοντας ποιότητα στη χροιά της φωνής του και ζωντάνια στο λόγο του.

Πολύ βασική είναι η σωστή στάση του σώματος, η ήρεμη αναπνοή που δεν προκαλεί προβλήματα στη φώνηση και προσδίδει ποιότητα στη χροιά της φωνής.

Η σωστή εξάσκηση της ορθοφωνίας προλαμβάνει τις φωνητικές κακώσεις και ακόμα τις θεραπεύει όταν είναι στο αρχικό στάδιο εξέλιξής τους.

Όταν  κάποιος χρησιμοποιεί την φωνή του στην εργασία για πολλές ώρες την ημέρα (τραγουδιστής, ηθοποιός, δικηγόρος, στέλεχος επιχειρήσεων, ιερέας κ.α.), πρέπει να μάθει να την τοποθετεί σωστά πριν αρχίσουν να παρουσιάζονται προβλήματα.

Την ορθή τοποθέτηση της φωνής τη χρησιμοποιούμε για να μπορούμε να ελέγχουμε τη φωνή μας όταν μιλάμε, όταν τραγουδάμε, χρησιμοποιώντας τις παύσεις όταν εμείς θέλουμε και όχι όταν μας προδίδει η αναπνοή μας. Έτσι δεν κουραζόμαστε όταν μιλάμε ή τραγουδάμε για πολλές ώρες, μαθαίνουμε να αρθρώνουμε καθαρά και εύηχα έχοντας ζωντανή και ελκυστική φωνή.

Η φωνή μας αποκτά όγκο, ένταση, διαύγεια, και στον προφορικό μας λόγο αλλά ασφαλώς και στο τραγούδι.

Μέσα από το τραγούδι ο εκπαιδευόμενος απελευθερώνεται από σωματικές και ψυχολογικές αναστολές και μαθαίνει να εκφράζεται ελεύθερα τόσο στο τραγούδι, όσο και στο λόγο και στη ζωή του γενικότερα.

Μέσω του τραγουδιού και της μουσικής  αγγίζουμε τα δημιουργικά κομμάτια μέσα μας, νιώθουμε περήφανοι και πιο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Το τραγούδι απελευθερώνει το άγχος μας και αρχίζουμε να νιώθουμε αποδεκτοί μέσα σε μια μουσική ομάδα και γενικότερα στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Το τραγούδι μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε, να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε και να συνδημιουργούμε!