Χαμηλή ενέργεια και κόπωση… μήπως ξεχνάς τα αντιοξειδωτικά σου;

Φεβρουαρίου 28, 2013

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Νέφος, κάπνισμα, ρύπανση, άγχος, κόπωση και ελλιπής διατροφή περιγράφουν την πολυάσχολη καθημερινότητα των περισσοτέρων από μας. Οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες».  Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στη δημιουργία ελευθέρων ριζών οι οποίες είναι ασταθείς ενώσεις που βομβαρδίζουν καθημερινά τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την αλλοίωση και φθορά των κυττάρων και του γενετικού μας υλικού.

Το οξειδωτικό stress εμπλέκεται στην ανάπτυξη πλήθους νοσημάτων όπως: αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπογονιμότητα, φλεγμονές, νόσο Parkinson, πρόωρη γήρανση πολλές μορφές καρκίνου αλλά και στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας καθημερινά με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά προκειμένου να τον προστατεύουμε από την βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών και να κρατούμε την ενέργεια και ευεξία του σε υψηλά επίπεδα! Παρακάτω αναφέρονται κάποιες λιγότερό γνωστές πηγές αντιοξειδωτικών που μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στην διατροφή μας.

 

Γκραβιόλα (Graviola- Annona muricata): Το ελιξίριο του Αμαζονίου

Photo from eo.wikinoticia.com

Η Graviola είναι ένα τροπικό, αειθαλές δέντρο που ευδοκιμεί στις πιο θερμές τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Έχει μεγάλα πράσινα φύλλα και βρώσιμα φρούτα σε σχήμα καρδιάς. Σημαντικά δραστικά αντιοξειδωτικά συστατικά έχουν βρεθεί σε όλα τα μέρη του φυτού από τα φύλλα έως και τις ρίζες του! H Graviola έχει μεγάλη ιστορία χρήσης από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου για το διαβήτη, την καταρροή, τους σπασμούς, ως αντιμικροβιακό ευρέως φάσματος κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, κατά των παρασίτων, για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης του αίματος, για την κατάθλιψη, για νευρικές διαταραχές, καρδιοπάθειες, άσθμα, προβλήματα με το συκώτι, αρθρίτιδες κτλ. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των ωφελειών της στην υγεία κυρίως όμως ενδιαφέρονται για τις αντικαρκινικές ιδιότητές της που μελετώνται τα τελευταία χρόνια. οι Παρότι οι έρευνες είναι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμη, φαίνεται ότι στην Graviola περιέχονται κάποιοι χημικοί παράγοντες (annonaceous acetogenins) που ασκούν τοξικότητα εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Στην αγορά διατίθεται σε μορφή χυμού που παρασκευάζεται από το φρούτο του τροπικού αυτού δέντρου.

 

Ιπποφαές: Ένας θρεπτικός καρπός με ελληνικές ρίζες

Photo from www.endofrainbow.gr

Το ιπποφαές έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια εδώ στην Ελλάδα, ωστόσο στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ευρέως. Το όνομα του το οφείλει στους στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου οι οποίοι παρατηρούσαν ότι τα τραυματισμένα τους άλογα έτρωγαν τα φύλλα αλλά και τον πορτοκαλί καρπό ενός φυτού. Το αξιοθαύμαστο ήταν ότι σύντομα γινόταν καλά, ανακτούσαν και πάλι τις δυνάμεις τους ενώ το τρίχωμα τους αποκτούσε λαμπερή όψη! Έτσι λοιπόν, ονόμασαν το φυτό Ιπποφαές, δηλαδή ίππος και φώς! Επιστήμονες το έχουν τοποθετήσει μεταξύ των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών που υπάρχουν στον κόσμο και όχι άδικα αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως είναι η C και η Ε, σε φυτοστερόλες, πολυφαινόλες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6, ω-9), ιχνοστοιχεία αλλά και μέταλλα. Λόγω των παραπάνω έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές αλλά και αναλγητικές ιδιότητες. Μπορεί να καταναλωθεί σε αποξηραμένη μορφή ο ίδιος ο καρπός, αλλά και τα φύλλα μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό ρόφημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

 

Κρόκος κοζάνης: το φυσικό αντικαταθλιπτικό της ελληνικής γης

Image credit: Flickr Vibrant spirit

Το γνωστό μπαχαρικό (αναφέρεται και ως σαφράν) έχει εξέχουσες αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες που τις οφείλει στους ενεργούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιέχει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες. Μάλιστα, μελέτες έχουν συγκρίνει την δράση του κρόκου με αυτή των αντικαταθλιπτικών, καθώς μπορεί να αυξάνει την διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο δημιουργώντας αίσθημα χαράς. Επιπλέον, μελέτη του 2008 διερεύνησε την επίδραση του σαφράν και στον προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Οι γυναίκες που είχαν λάβει κάψουλα που περιείχε το μπαχαρικό παρατήρησαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου όπως εναλλαγές στην διάθεση και κατάθλιψη. Επιπλέον φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην ομαλοποίηση της έμμηνου ρύσεως σε γυναίκες με διαταραγμένο κύκλο! Διατίθεται σε μορφή νηματιδίων ή σκόνης αλλά και σε συσκευασμένο αφέψημα. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καταναλωθεί είναι να προσθέσετε 10-15 ινίδια σε ένα ποτήρι γάλα ή νερό και να το σιγοβράσετε για να απελευθερωθούν οι ουσίες του.

 

Cranberry: μικρό αλλά θαυματουργό

Η διατροφική αξία των μικροσκοπικών φρούτων, με το πορφυρό χρώμα και τη γλυκόξινη  γεύση έχει αναγνωριστεί εδώ και  αρκετά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφα του 17ου αιώνα αναφέρεται πως τα cranberries χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας: παθήσεις του στομάχου, ασθένειες του ήπατος και αιματολογικές διαταραχές. Είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ταννίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλίμακα ORAC, ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων, τα κράνα σκοράρουν 9.584 μονάδες, καταλαμβάνοντας επάξια μία από τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις υπερτροφές. Τόσο ο χυμός όσο και ο καρπός μπορούν να θωρακίσουν την υγεία μας και να μας προσφέρουν ενέργεια όταν περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Κανέλα: ένα πολλά υποσχόμενο μπαχαρικό!

Η κανέλα με την εξωτική της γεύση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική! Ωστόσο, η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο εκεί καθώς έχει πολλές εφαρμογές και στην φαρμακευτική για μεγάλο αριθμό παθήσεων. Οι έρευνες γύρω από την ωφέλιμη δράση της στην υγεία ολοένα και πληθαίνουν με επίκεντρο τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Αν και η έρευνα είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης, στην βελτίωση της αρθρίτιδας και διαφόρων εντερικών προβλημάτων αλλά και στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, φλεγμονών και λοιμώξεων. Καθημερινή χρήση με μέτρο σε ροφήματα, γιαούρτια και μαγειρευτά φαγητά μπορούν να μας προσδώσουν τις ωφέλιμες ουσίες της.

Κλείνοντας  να τονίσουμε πως όλες οι παραπάνω τροφές εκφράζουν τις ευεργετικές  τους ιδιότητες, χωρίς να αποτελούν πανάκεια, όταν καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες πάντα στα πλαίσια  μιας ισορροπημένης διατροφής!

Σημαντικό είναι να προτιμάμε το τρόφιμο στη φυσική του μορφή (καρπός ή χυμός) και όχι σε μορφή χαπιών ή σκόνης, καθώς και να κάνουμε μια έρευνα αγοράς πριν το προμηθευτούμε.

Πηγές: www.eatwell.gr, www.livstrong.com

 



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>