Χορός και Αρχαία Ελλάδα

Σεπτεμβρίου 18, 2018

 

 

Το χορό τον συναντάµε στις πιο σηµαντικές στιγµές της ανθρώπινης ζωής, από την γέννηση ως τον θάνατο. Ο άνθρωπος αφήνεται ελεύθερος να εκφράσει µε τον χορό την λυπηµένη ή χαρούµενη διάθεσή του.

Ο χορός όπως και το παιχνίδι έχουν αρχαιότατη προέλευση. Έκανε τη εµφάνιση του όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος για πρώτη φόρα άρχισε να εκφράζεται συναισθηµατικά και τελειοποιήθηκε στο πέραµα του χρόνου. Από την πλευρά της φιλοσοφίας έχει διαπιστωθεί , ότι ο χορός αναπτύσσει και εξελίσσει τον άνθρωπο, τον φέρνει κοντά στον εαυτό του, στην γνώση, στην αυτογνωσία τη δική του και των άλλων.

Ο χορός κλείνει σαν µονάδα µέσα του την επιστήµη και την τέχνη. Είναι το τέλειο άθληµα µε οποιαδήποτε έννοια και αν δοθεί η λέξη. Σχετικά λοιπόν, µε την προέλευση της λέξης χορός υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι η λέξη χορός προήλθε από τη χαρά, γιατί συνήθως χορεύουµε από τη χαρά. Άλλη εκδοχή, όµως, είναι ότι προήλθε από τη λέξη ‘‘χορονός’’ που σηµαίνει εγκύκλιο κίνηση (κύκλο). Τέλος, άλλοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από την λέξη ‘‘χώρος’’ τον κατάλληλο δηλαδή τόπο ( χώρο) για την εκτέλεση των χορών.

Κανένας άλλος λαός δεν έδωσε µεγαλύτερη αξία στον χορό όσο οι αρχαίοι Έλληνες. Ο χορός για πρώτη φορά στην ελληνική ζωή παρουσιάζεται στους αγώνες σαν αγώνισµα µε κριτές που επιλέγονται από τον λαό. Από τους Αρχαίους Έλληνες γινόταν η χρήση των όρων, ορχούµαι: ρήµα που έχει παρόµοια έννοια µε την σηµερινή του ρήµατος χορεύω και χορεύω: ρήµα που σηµαίνει ότι εκτελώ ρυθµικές κινήσεις σύµφωνα µε την µουσική και τους στίχους.

Στο µυαλό του Έλληνα, ο χορός δεν ήταν αυτοτελής τέχνη, αλλά συνδυαζόταν απαραίτητα µε τη µουσική και την ποίηση. Αυτά τα τρία στοιχεία αποτελούσαν όψεις του ίδιου πράγµατος, της τέχνης που ονοµαζόταν «µουσική», της τέχνης των Μουσών. Ο χορός, µολονότι είναι φυσική ροπή όλων των λαών, µόνο που στην αρχαία Ελλάδα χρησιµοποιήθηκε ως παιδαγωγικό µέσο και µάλιστα σε πολύ ευρεία κλίµακα για τα δύο φύλα, ακόµα και ως κύρια στρατιωτική γυµναστική για την προετοιµασία εύψυχων και ευέλικτων πολεµιστών. Οι χοροί εκείνοι βέβαια, ήταν πολύ περισσότερο γυµναστικοί από τους σηµερινούς. Οι αρχαίοι χοροί καλλιεργούσαν µια τελειότητα των γραµµών του σώµατος, την οποία θαυµάζουµε σε παραστάσεις, αγάλµατα και αγαλµατίδια.

Ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε χορού, ο Πλάτων τους διαιρεί στις εξής κατηγορίες:

 

α) τους Πολεμικούς,

β) τους Θρησκευτικούς

 

α. Οι πολεμικοί χοροί είχαν σαν σκοπό την προπαρασκευή των ανδρών για τον πόλεμο και τους αγώνες. Ο αρχαιότερος πολεμικός χορός είναι ο χορός των «Κουρητών». Σύμφωνα με τη μυθολογία οι ίδιοι οι θεοί δίδαξαν το χορό στους ανθρώπους.

β. Για τους θρησκευτικούς χορούς επίσης υπάρχουν αρκετές πληροφορίες.

Σχεδόν όλοι αυτοί οι χοροί είχαν ιδιαίτερη μυστικιστική σημασία και προσπαθούσαν να περάσουν μηνύματα στους ανθρώπους στο να μπορέσουν να δουν ότι αποτελούν και αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Ο άνθρωπος μπορεί να χορεύει την εξέλιξη την προσωπική, την εξέλιξη της ψυχής, την εξέλιξη του Σύμπαντος .

πηγη

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>