Ψυχική κούραση και έλλειψη ενέργειας: Φροντίστε την ψυχή, ελευθερώστε το σώμα!

Φεβρουαρίου 26, 2013

Γράφει η Ελένη Χαραμή, Ψυχολόγος, Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Photo from www.pickthebrain.com

Στην καθημερινότητα, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “κατάθλιψη”, δεν αναφερόμαστε στην ψυχοπαθολογία και τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (σύμφωνα με το Εγχειρίδιο κλινικής ψυχιατρικής), αλλά μάλλον στη δυσθυμία -την έλλειψη διάθεσης ή την κακή διάθεση- που αισθανόμαστε σε εξαιρετικά στρεσογόνες και δύσκολα διαχειρίσιμες περιόδους ή σε εποχές που η μελαγχολική μας διάθεση υπερβαίνει τα συνήθη επίπεδά της.

Η αίσθηση που περιγράφουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι: “Μία στενοχώρια, πεσμένη διάθεση, προβλήματα στον ύπνο, έλλειψη ενεργητικότητας..κ.λ.π.”. Σαφώς, όταν η ζωή μας και η ρουτίνα μας αλλάζει προς το αρνητικό, ακόμα και αν αντιλαμβανόμαστε γιατί, είναι δύσκολο να μην μπούμε στο φαύλο κύκλο να αποδίδουμε μονίμως αίτια, χωρίς να αναζητούμε λύση και σπάσιμο του κύκλου που μας καθηλώνει.

Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι και ο βασικός υπαίτιος για αυτή την αδυναμία μας να “σταματήσουμε να αισθανόμαστε άσχημα”. Όταν:

  • Ξυπνάμε κουρασμένοι
  • Το πρόγραμμα του ύπνου διαταράσσεται: Κοιμόμαστε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο, με πολλές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας κ.λ.π
  • Δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στη ρουτίνα μας
  • Αλλάζουμε το διαιτολόγιό μας
  • Σταματάμε τη σωματική άσκηση

 

Τότε, είναι η στιγμή να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τις χαμένες μας δυνάμεις. Εδώ, κάποιες απλές συμβουλές, που θα επαναφέρουν τον παλιό καλό μας εαυτό:

1. Επαναδιαμορφώνουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας με στρατηγικές αλλαγές.

2. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές υγιεινές που θα ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας μας π.χ. σύνθετους υδατάνθρακες (λαχανικά, φρούτα, φασόλια, φακές, προϊόντα ολικής άλεσης κτλ), μειώνουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

3. Συνθέτουμε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης, το οποίο σταδιακά (π.χ. από απλό περπάτημα ή δουλειές στο σπίτι) θα μας επαναφέρει στις παλιές μας συνήθειες.

4. Εντοπίζουμε τους παράγοντες που απορροφούν την ενέργειά μας: Συνέβη κάτι απρόοπτο στη ζωή μας; Κάποια απώλεια, κάποια σημαντική αλλαγή που μας αγχώνει;

5. Προσπαθούμε να επανεισάγουμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα ή μια συνήθεια που μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει.

6. Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ή/και έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα μας ανακουφίσει και θα μας κατευθύνει στις σωστές και απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να επιφέρουμε.

Η κατάκτηση ενός υγιέστερου και πληρέστερου τρόπου ζωής απαιτεί πειθαρχία και υπομονή, και κυρίως θέληση για αλλαγή που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή του.  Όταν τα δούμε το σώμα και την ψυχή σαν μορφές αλληλοεξαρτώμενες, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον εαυτό μας πιο ολοκληρωμένα και να του προσφέρουμε ό,τι καλύτερο.



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>