Ψυχολογικά εφόδια για έναν ευχάριστο χειμώνα!

Νοεμβρίου 07, 2013

Γράφει η Ελένη Χαραμή, Ψυχολόγος, Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Image by wallpaperpassion.com

Ο ορισμός του χρόνου από τον άνθρωπο έχει ιδιαίτερη νοηματοδότηση ήδη από τη δημιουργία των πιο πρωτόγονων κοινωνικών πλαισίων. Το έτος χωρίστηκε σε εποχές, αυτές σε μήνες και ακόμα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο επιλέχθηκαν περίοδοι και ημέρες με ξεχωριστή σημασία. Θρησκευτικές γιορτές, επέτειοι συλλογικής μνήμης, γεννήσεις, θάνατοι: όλα σταθμοί σε μία προσπάθεια να ορίσουμε το χρόνο, να τον τιθασεύσουμε, να έχουμε μία επόμενη προσδοκία.

Μέσα στην πορεία της ζωής χαράσσουμε το δικό μας προσωπικό χρόνο και τον βιώνουμε όχι μόνο οργανικά, αλλά και σε ψυχικό επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, μία μορφή μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, που εκδηλώνεται στους ασθενείς εποχιακά: δηλαδή όταν το φως της ημέρας ελαττώνεται το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ εξαφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για ακόμα περισσότερους, όμως, ανθρώπους, ο χειμώνας αποτελεί μία δοκιμασία για την ψυχολογική τους κατάσταση.

Αν δεν είναι, λοιπόν μόνο θέμα βιολογίας τι σημαίνει η έλευση του χειμώνα; Γιατί τόσοι άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν να αποχωριστούν το κρεβάτι τους, να ντυθούν και να πάνε στη δουλειά τους; Στην Ελλάδα, που ο χειμώνας δεν είναι βαρύς, το σκοτάδι δεν είναι αποπνικτικό και το χιόνι δεν παραλύει τις μεγάλες πόλεις, ίσως τα πράγματα δε θα έπρεπε να είναι δύσκολα. Κι όμως, οι μαρτυρίες των ανθρώπων δηλώνουν άλλα. Ακόμα και εδώ με το ήπιο κλίμα, από το Νοέμβριο και μετά ο χρόνος ουσιαστικά έχει άλλη βαρύτητα. 

Πόσες περισσότερες ευθύνες καλούμαστε να επωμιστούμε το χειμώνα; Περισσότερη δουλειά χωρίς άδεια στον ορίζοντα, συμπυκνωμένη σχολική και εξωσχολική δραστηριότητα για τα παιδιά, μεγεθυμένα έξοδα, αγχογόνες Χριστουγεννιάτικες γιορτές, όλα μικροί, πολλαπλασιαστικοί παράγοντες στην αύξηση του στρες και πιθανότατα της μελαγχολίας.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως πέρα από το μοναδικό δρόμο, σε επίπεδο ψυχικής κατάστασης, που διανύει ο καθένας και τι εγγράφει σε αυτόν, σύμφωνα με την οικογένεια, την προδιάθεση και τα βιώματά του, δεν πρέπει ποτέ να αναιρούμε τη βαρύτητα των εξωγενών παραγόντων και συνθηκών που συμβάλλουν στο πώς νιώθουμε. Είναι καταχρηστικό να αναζητούμε και να δίνουμε βαθιές ψυχαναλυτικές ερμηνείες, εκμηδενίζοντας τη συμβολή του έξω.

Αφού οι χειμερινοί μήνες έχουν εξαιρετικά φορτισμένη νοηματοδότηση, απαιτούν και ειδικό χειρισμό για να περάσουν ανέφελα:

- Περισσότερη οργάνωση και προγραμματισμό,

- πρόβλεψη για τον πολύ-επίπεδο φόρτο εργασίας,

- καλύτερο καταμερισμό των δαπανών και εκλογίκευση της ιδέας των Χριστουγέννων,

- τακτική αποφόρτιση.

Η ανάγκη και η υποχρέωση να είμαστε μάχιμοι, δεν είναι στερεοτυπική δήλωση, είναι ενστικτώδης αντίδραση και έχουμε όλα τα όπλα για να διαχειριστούμε το δύσκολο χειμώνα.

Άλλωστε σε περίπτωση που εντοπίσουμε πως κάποιες καταστάσεις μας ξεπερνούν, δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε υπερβολή να αναζητήσουμε βοήθεια. Ο χειμώνας δεν είναι παρά μία εποχή και σε ανώτερο επίπεδο, έχουμε πνευματικά τα φόντα να διαγράψουμε τις περιττές νοηματοδοτήσεις του, που μας επιβαρύνουν. Λίγο πιο θετική διάθεση, λιγότερος φόβος, περισσότερη ελπίδα και επιπλέον ενίσχυση από πρόσωπα, πράγματα και ενασχολήσεις που αγαπάμε, είναι τα εφόδια μας στην πορεία προς την Άνοιξη.Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;