Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την “ανύψωση ιγμορείου”

Μαΐου 04, 2015

Του Χρήστου Λώλη, Εμφυτευματολόγος, Χειρουργός Οδοντίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Specialized Dentistry of Athens

Τι είναι το ιγμόρειο και ποιες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται

Τα ιγμόρεια είναι χώροι γεμάτοι με αέρα που βρίσκονται στην πάνω γνάθο και συγκεκριμένα πάνω από τις ρίζες των πίσω δοντιών. Κάποιες φορές οι ρίζες των δοντιών αυτών εκτείνονται προς το ιγμόρειο και μετά την εξαγωγή τους παραμένει μια λεπτή νησίδα οστού κάτω από την μεμβράνη του ιγμορείου.

Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς και στις περιπτώσεις που τα δόντια έχουν εξαχθεί αρκετό καιρό πριν προχωρήσει κάποιος σε εμφυτεύματα, δεν μένει αρκετό κόκαλο έτσι ώστε να είναι δυνατή η  τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Στις περιπτώσεις αυτές της εμφύτευσης, προηγείται η δημιουργία οστού μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται ανύψωση ιγμορείου, και πραγματικά δίνεται η δυνατότητα και σε αυτή την ομάδα ασθενών να τοποθετήσουν εμφυτεύματα αντί για ολικές οδοντοστοιχίες .

Υπάρχουν δύο τεχνικές ανύψωσης ιγμόρειου, η ανύψωση ανοικτού τύπου και κλειστού τύπου. Η πρώτη γίνεται όταν ο ασθενής  στην πίσω γνάθο έχει καθ’ ύψος οστό λιγότερο από 5 χιλ. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα υποβληθεί σε ένα χειρουργείο επιπλέον πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και θα πρέπει να περιμένει 6-8 μήνες.

Αντιθέτως η εσωτερική ανύψωση γίνεται ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μόνο που χρειάζεται και στις δυο τεχνικές επειδή είναι ιδιαιτέρως εξειδικευμένες είναι ένας έμπειρος και εκπαιδευμένος κλινικός.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Θεωρητικά κατά την χειρουργική επέμβαση διάφορες παρενέργειες μπορούν να συμβούν όπως αιμορραγία , φλεγμονή, τραυματισμός νεύρων ή τραυματισμός της κοιλότητας του ιγμόριου, καθώς και ανεπαρκής επούλωση του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα , που οδηγεί στην αποτυχία των εμφυτευμάτων.

Πρακτικά το να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ σπάνιο. Βέβαια έχοντας πάντα ως προΰπόθεση ότι ο οδοντίατρος έχει επαρκή εκπαίδευση πάνω στην εμφυτευματολογία και χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα μέσα όπως πανοραμική και αξονική τομογραφία. Η επιτυχία της οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων είναι 95-98%.

Ακόμη όμως και να έχουμε μια αποτυχία, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την θεραπεία που έχουμε σχεδιάσει. Θα επαναλάβουμε την τοποθέτηση του εμφυτεύματος άμεσα και απλά θα έχουμε μια καθυστέρηση μερικών μηνών στην ολοκλήρωση της θεραπείας μας. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας της επούλωσης, μπορούν να παρουσιασθούν και αυτό όχι πάντα κάποιες ενοχλήσεις καθώς και οίδημα και φλεγμονή των ούλων , οι οποίες είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μετά την χειρουργική επέμβαση στο στόμα και διαρκούν 2-4 μέρες.

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>