15 πράγματα που πρέπει να “εγκαταλείψετε” για να είσαστε ευτυχισμένοι!

Μαΐου 27, 2013

Photo from cwahgrandparents.blogspot.com


Εδώ είναι μια λίστα με 15 πράγματα που αν την τηρήσετε θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευτυχισμένη. Κρατάμε μέσα μας τόσα πολλά πράγματα που μας προκαλούν άγχος, πόνο και απογοήτευση – και αντί να τα αφήσουμε όλα πίσω μένουμε προσκολλημένοι σε αυτά. Όχι πια. Από σήμερα διώχνουμε τα πράγματα που δε μας εξυπηρετούν πλέον και υιοθετούμε νέες αλλαγές. Έτοιμοι; Πάμε λοιπόν!

1. Μην ασχολείστε με το σωστό και το λάθος.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί από εμάς που δεν μπορούν να ανεχθούν την ιδέα του να είναι λάθος – που θέλουν να είναι πάντα σωστοί – ακόμη και με κίνδυνο να λήξουν εξαιρετικές σχέσεις ή να προκαλέσουν μεγάλη πίεση και πόνο, για εμάς και για τους άλλους. Απλά δεν αξίζει τον κόπο. Κάθε φορά που αισθάνεστε την «επείγουσα» ανάγκη να μεταβείτε σε έναν αγώνα για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αναρωτηθείτε: «Θέλω να έχω δίκιο ή προτιμώ να είμαι ευγενικός;» (Wayne Dyer). Τι διαφορά θα κάνει αυτό; Είναι το «εγώ» σας πραγματικά τόσο μεγάλο;

2. Μην προσπαθείτε να ελέγχετε τα πάντα γύρω σας.

Να είστε πρόθυμοι να εγκαταλείψετε την ανάγκη σας να ελέγχει τα πάντα, σε ό, τι συμβαίνει σε σας και τους γύρω σας – τις καταστάσεις, τα γεγονότα, τους ανθρώπους κλπ. Είτε αφορά τους αγαπημένους σας, τους συναδέλφους, ή απλά αγνώστους που συναντάτε στο δρόμο. Αφήστε τα πάντα και θα δείτε πόσο καλύτερα θα σας κάνει να αισθάνεστε.
«Αφήνοντας απλά τη ζωή να κυλήσει, όλα γίνονται. Ο κόσμος έχει κερδίσει από εκείνους που αφήνουν τη στιγμή να συμβεί. Όμως, κατά την προσπάθειά χρειάζεται να προσπαθήσουμε. Η ζωή είναι πέρα από τη νίκη» (Lao Tzu).

3. Σταματήστε να αποδίδετε ευθύνες στους άλλους.

Δε χρειάζεται να κατηγορείτε τους άλλους για ό, τι έχετε ή δεν έχετε, για ό, τι αισθάνεστε ή δεν αισθάνεστε. Σταματήστε να διασκορπίζετε τις δυνάμεις σας αποδίδοντας ευθύνες στους άλλους και αρχίστε να αναλαμβάνετε τις ευθύνες για τη δική σας ζωή.

4. Σταματήστε να «πολεμάτε» τον εαυτό σας.

Πολλές φορές μπλοκάρετε τον ίδιο σας τον εαυτό και τον πληγώνετε λόγω των αρνητικών, μολυσμένων σκέψεων. Μην πιστεύετε ό, τι σας λέει το μυαλό σας – ειδικά αν αυτό κάνει αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Είστε καλύτεροι από αυτό που σας λέει.

«Το μυαλό είναι ένα υπέροχο εργαλείο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Εάν όμως χρησιμοποιηθεί λανθασμένα γίνεται πολύ καταστροφικό» (Eckhart Tolle)

5. Απαλλαχθείτε από περιοριστικές αντιλήψεις!

Σταματήστε τις περιοριστικές αντιλήψεις σας σχετικά με το τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε, για το τί είναι δυνατό ή αδύνατο. Από τώρα και στο εξής, μην επιτρέπετε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις να σας κρατήσουν κολλημένους στο λάθος δρόμο. Ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε!

«Η πίστη δεν είναι μια ιδέα που στηρίζεται από το μυαλό, είναι μια ιδέα που στηρίζει το μυαλό» (Elly Roselle)

6. Σταματήστε να παραπονιέστε.

Σταματήστε την ανάγκη σας να παραπονιέστε για όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα γεγονότα που σας κάνουν δυστυχισμένους, λυπημένους και σας δημιουργούν κατάθλιψη. Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει δυστυχισμένο, καμία κατάσταση δεν μπορεί να σας στενοχωρήσει, αν δεν του το επιτρέψετε. Δεν είναι η κατάσταση που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα σε σας, αλλά και το πώς επιλέγετε εσείς να δείτε αυτή την κατάσταση. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της θετικής σκέψης.

7. Ξεχάστε την κριτική.

Παραιτηθείτε από την ανάγκη σας να κρίνετε πράγματα, γεγονότα ή ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσάς. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, παρότι είμαστε όλοι το ίδιο. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, όλοι θέλουμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε και όλοι θέλουμε να μας καταλαβαίνουν. Όλοι θέλουμε κάτι, και αυτό το διαφορετικό κάτι γίνεται ευχή από όλους μας.

8. Παραιτηθείτε από την ανάγκη σας να εντυπωσιάσετε τους άλλους.

Σταματήστε να προσπαθείτε τόσο σκληρά να γίνετε κάτι που δεν είστε προκειμένου να αρέσετε στους άλλους. Δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Τη στιγμή που θα σταματήσετε να προσπαθείτε τόσο σκληρά για κάτι που δεν είστε, τη στιγμή που θα βγάλετε όλες τις μάσκες σας, τη στιγμή που θα αποδεχθείτε και θα σφιχταγκαλιάσετε τον πραγματικό σας εαυτό, θα βρείτε ανθρώπους που θα ταιριάζετε, χωρίς κόπο.

9. Παραιτηθείτε από την ανάγκη σας να αντιστέκεστε στην αλλαγή.

Η αλλαγή κάνει καλό. Θα σας βοηθήσει να περάσετε από το Α στο Β. Θα σας βοηθήσει να κάνετε βελτιώσεις στη ζωή σας, αλλά και στις ζωές των γύρω σας. Ακολουθήστε την ευτυχία, αποδεχθείτε την αλλαγή – μην αντιστέκεστε σε αυτήν.

«Ακολουθήστε ενστικτωδώς την ευτυχία σας και το σύμπαν θα ανοίξει τις πόρτες για σας, εκεί όπου υπήρχαν μόνο τοίχοι» (Joseph Campbell)


10. Μην βάζετε «ταμπέλες».

Σταματήστε να επικρίνετε πράγματα, ανθρώπους ή γεγονότα που δεν μπορείτε να καταλάβετε ως παράξενα ή διαφορετικά από εσάς και δοκιμάστε να ανοίξετε το μυαλό σας, σιγά-σιγά. Τα μυαλά λειτουργούν μόνο όταν είναι ανοιχτά.

«Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεται κάτι για το οποίο δεν ξέρετε τίποτα» (Wayne Dyer)

11. Διώξτε τους φόβους σας.

Ο φόβος είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχει. Είναι όλα στο μυαλό σας. Διορθώστε τον εσωτερικό σας κόσμο και ο εξωτερικός θα μπει στη θέση του.

«Το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος» (Franklin D. Roosevelt)

12. Διώξτε τις δικαιολογίες.

Κάντε τις πακέτο και στείλτε τις από εκεί που ήρθαν! Πολλές φορές αντί να δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια του μυαλού μας και την αυτοβελτίωσή μας, κολλάμε, λέμε ψέματα στους εαυτούς μας, χρησιμοποιώντας κάθε είδους δικαιολογίες, εκ των οποίων το 99,9% δεν είναι καν αληθινό!

13. Ξεχάστε το παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν το παρελθόν μοιάζει πολύ καλύτερο από ό, τι το παρόν και το μέλλον φαίνεται τόσο τρομακτικό, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχετε και το μόνο που θα έχετε ποτέ. Το παρελθον που τώρα αναπολείτε και απασχολεί το μυαλό σας, αγνοούνταν από εσάς όταν το ζούσατε. Σταματήστε να ξεγελάτε τον εαυτό σας. Να είστε παρόντες σε ό, τι κάνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή. Άλλωστε η ζωή είναι ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός. Έχετε ένα σαφές όραμα για το μέλλον, προετοιμάστε τον εαυτό σας, αλλά πάντα να είσαστε παρόντες στο τώρα!

14. Σταματήστε να είστε προσκολλημένοι σε ανθρώπους και καταστάσεις.

Αυτή είναι μια έννοια που για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή αλλά δεν είναι κάτι αδύνατο. Μπορείτε να το κατορθώσετε καλύτερα με το χρόνο και την πρακτική. Τη στιγμή που ο εαυτό σας θα αποσπαστεί από όλα τα πράγματα, (και αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψετε και την αγάπη σας για αυτά – η αγάπη και η προσκόλληση δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, η προσκόλληση προέρχεται από ένα μέρος του φόβου, ενώ η αγάπη είναι καθαρή και όπου υπάρχει αγάπη δε χωράει ο φόβος) θα νιώσετε τόσο υπέροχα, ήρεμα και ανυψωτικά. Θα φτάσετε σε ένα μέρος όπου θα είστε σε θέση να καταλάβετε όλα τα πράγματα χωρίς να προσπαθείτε. Μια κατάσταση που δεν περιγράφεται με τις λέξεις!


15. Σταματήστε να ζείτε με τις προσδοκίες άλλων ανθρώπων.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν μια ζωή που δεν είναι δική τους. Ζουν τη ζωή τους ανάλογα με το τι σκέφτονται οι άλλοι ότι είναι καλύτερο για αυτούς, ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με ό, τι οι γονείς τους πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για αυτούς, με ό, τι προτείνουν οι φίλοι τους, οι εχθροί τους, οι δάσκαλοί τους, η κυβέρνηση ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως καλύτερο για αυτούς. Αγνοούν την εσωτερική φωνή τους και το εσωτερικό τους κάλεσμα. Είναι τόσο απασχολημένοι με όλους, να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, χάνοντας έτσι τον έλεγχο της δικής τους ζωή. Ξεχνούν τί τους κάνει τους ίδιους πραγματικά ευτυχισμένους, τί θέλουν, τί χρειάζονται και τελικά ξεχνούν τον εαυτό τους. Έχετε μια μόνο ζωή – και αυτή είναι τώρα – θα πρέπει να τη ζήσετε, να την κατακτήσετε και κυρίως να μην αφήνετε τους άλλους ανθρώπους να αποσπούν την προσοχή σας από αυτό που εσάς κάνει ευτυχισμένους.

Αρθρογράφος:www.inspireyour.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>