20 πράγματα που θα θελα να ήξερε ο τριαντάχρονος εαυτός μου!

Μαρτίου 30, 2016


«Φέτος γίνομαι 40. Έχω δύο πανέμορφα παιδιά και είμαι περήφανη γι’ αυτά και για κάποιες επιτυχίες που έχω στο ενεργητικό μου. Είμαι ενθουσιασμένη με τη ζωή μου και όλα όσα έχω καταφέρει, αλλά τώρα, καθώς κοιτάζω πίσω στη ζωή μου και έχοντας μαζέψει κάποιες εμπειρίες, ξέρω ότι αν είχα την ευκαιρία θα είχα κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλω να σου πω κάποια πράγματα που κατά τη γνώμη μου όλες οι γυναίκες στα 30 τους θα έπρεπε να γνωρίζουν.»

1. Αγάπα και αποδέξου τον εαυτό σου ολοκληρωτικά

Πιστεύω ότι θα είχα αποφύγει πολλές λάθος αποφάσεις στη ζωή εάν είχα αποδεχτεί τα καλά και τα αρνητικά στοιχεία του εαυτού μου όταν ήμουν νεότερη. Μόλις μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου θα είσαι σε θέση να αποδέχεσαι τους άλλους και αυτό, είναι πολύ σημαντικό για μια υγιή σχέση.

2. Εμπλούτισε την ψυχή σου

Αν δεν γνωρίζεις τι απολαμβάνεις και με πιο πράγμα παθιάζεσαι, τότε ξεκίνα να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Προσπάθησε να κάνεις διάφορες δραστηριότητες μέχρι να βρεις κάτι που να σου δίνει μία αίσθηση ελευθερίας και έμπνευσης.

3. Βρες υποστήριξη

Για αρκετό διάστημα προσπαθούσα να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μου μόνη ή με λίγη βοήθεια από κάποιον άλλο.  Χρόνια μετά συνειδητοποίησα ότι το να έχεις φίλους και συγγενείς πάνω στους οποίους μπορείς να στηριχτείς σε όλους τους τομείς της ζωής σου είναι πολύ σημαντικό.

4. Να είσαι ειλικρινής

Κάθε φορά που αντιμετώπιζα κάποιες δυσκολίες, απλώς τις έκρυβα πίσω από ένα χαμόγελο και συμπεριφερόμουν σα να μη συνέβαινε τίποτα. Μονάχα μερικοί στενοί φίλοι γνώριζαν τι περνούσα στην πραγματικότητα. Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική και όταν αποκαλύπτεις τα προβλήματά σου στους άλλους φαίνεσαι περισσότερο ειλικρινής.

5. Ζήσε για τον εαυτό σου όχι για τους άλλους

Έχω ξοδέψει το περισσότερο μέρος της ζωής μου φροντίζοντας τους άλλους, μην αφήνοντας καθόλου χώρο για τον εαυτό μου. Αυτό έκανε τη ζωή μου πολύ δυσκολότερη. Να θυμάσαι, δεν θα μπορέσεις ποτέ να τους κάνεις όλους ευτυχισμένους. Να είσαι αληθινή στον εαυτό σου, ξεκινά να παίρνεις αποφάσεις που θα κάνουν εσένα χαρούμενη και θα εκπλαγείς από το πόσο πιο εύκολη θα γίνει ζωή σου.

6. Σταμάτα να συμβιβάζεσαι τόσο συχνά

Όλοι έχουμε διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες γι’ αυτό συμβιβαζόμαστε, αλλά θυμήσου ότι ο συμβιβασμός είναι καλός εφόσον είναι αμοιβαίος. Αν πάντοτε βάζεις τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων και τις επιθυμίες τους πάνω από τις δικές σου είναι καιρός να αναρωτηθείς:  Αξίζει πράγματι η σχέση να σωθεί;

7.  Ταξίδεψε περισσότερο

Αυτή είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη μου μετάνοια. Όταν ήμουν νεότερη και δεν είχα παιδιά ταξίδευα και ήταν φανταστικά. Τα χρήματα σου επιτρέπουν αγοράζεις πράγματα και αναμνήσεις και αν το είχα καταλάβει αυτό νωρίτερα θα είχα σταματήσει να σπαταλώ τα λεφτά μου σε άχρηστα πράγματα και θα τα είχα ξοδέψει στα ταξίδια. Τα ταξίδια σου δίνουν έννοιες της ελευθερίας, σε κάνουν να καταλαβαίνεις πόσο διαφορετική είναι η ζωή και ο τρόπος ζωής γενικότερα.

8. Να ανησυχείς λιγότερο

Πάλευα διαρκώς με την ανησυχία και το άγχος. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι η ανησυχία δεν εξυπηρετεί σε κάτι, τότε αποφάσισε να αποδεχτείς οτιδήποτε συμβαίνει και θα δεις ότι πολλά πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα σε κάθε περίπτωση. Μόλις σταμάτησα να ανησυχώ για τα πάντα, συνειδητοποίησα ότι το επίπεδο του στρες στη ζωή μου μειώθηκε δραματικά.

9. Σταμάτα τις συγκρίσεις

Μερικές φορές νομίζω ότι θα έπρεπε να παρατήσω όλα αυτά τα κοινωνικά μέσα. Είναι φυσιολογικό να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την καλύτερη σου φίλη, αλλά το να συγκρίνεις τη ζωή σου με την χλιδάτη ιντερνετική ζωή κάποιου άλλου στο Facebook, μπορεί πραγματικά να σε οδηγήσει στην κατάθλιψη. Μόλις οι συγκρίσεις ξεκινήσουν δεν έχουν σταματημό. Σταματάς μόνο όταν συνειδητοποιήσεις ότι τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι περιττές και ότι δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μειώνουν την αυτοεκτίμησή σου. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι εκεί έξω που φαίνεται πως είναι καλύτεροι, εξυπνότεροι και πιο χαριτωμένοι από εμένα. Το αποδέχτηκα αυτό ως κάτι το προφανές. Όταν αντιλαμβάνομαι πως συγκρίνω τη ζωή μου με αυτή κάποιου άλλου, ξεκινάω να φτιάχνω μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων στη ζωή μου – αυτό με βοηθά να επαναπροσδιορίσω τις σκέψεις μου.

10. Ξέχνα τις προσδοκίες

Πάντα είχα μέσα μου το σύνδρομο της πριγκίπισσας. Ονειρευόμουν έναν όμορφο πρίγκηπα που θα με έπαιρνε μακριά σε ένα όμορφο κάστρο και θα ζούσαμε για πάντα ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα απ’ όλα όσα ισχύουν στην αληθινή ζωή. Μετά τον δεύτερο γάμο μου ξεφορτώθηκα όλες μου τις προσδοκίες και ειλικρινά το απόλαυσα. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να ονειρεύεσαι τη ζωή σου χωρίς να περιμένεις από τους άλλους ανθρώπους να είναι όπως τους φαντάστηκες, θα ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή σου στο μέγιστο βαθμό.

11. Ζήσε για να δουλεύεις, μην δουλεύεις για να επιζήσεις

Αν μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή, θα είχα δοκιμάσει πολλές για διαφορετικές δουλειές για να βρω αυτή που μου ταιριάζει καλύτερα. Μόλις βρεις ένα μονοπάτι καριέρας  που να μπορείς να ακολουθήσεις, θα καταλάβεις ότι το να ζεις για να δουλεύεις βγάζει νόημα. Σημαίνει να αγαπάς και να σέβεσαι την ίδια σου την ίδια σου την επιλογή. Πολλοί άνθρωποι είναι κολλημένοι σε δουλειές που μισούν απλά και μόνο για να επιβιώσουν, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτού του είδους η ζωή δεν είναι ό,τι καλύτερο.

12. Αποταμίευσε

Η αποταμίευση μπορεί να αποτελεί κοινή λογική αλλά εγώ δεν αποταμίευα χρήματα όταν ήμουν νεότερη. Τώρα κοιτάζω τους γονείς μου οι οποίοι πρέπει να ζήσουν με τη σύνταξή τους και σκέφτομαι τρόπους για να κάνω τον εαυτό μου οικονομικά ασφαλή στη συνταξιοδότησή μου. Η ζωή αλλάζει διαρκώς και θα υπάρχουν πάντα οι απότομες στροφές και οι αλλαγές. Το να αποταμιεύεις χρήματα για μία δύσκολη ημέρα είναι ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα χρήματα σου.

13. Επέστρεψε περισσότερα

Συνειδητοποίησα αργότερα στη ζωή πως μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε επιθυμείς για να βοηθήσεις. Μπορείς να γίνεις εθελοντής, να κάνεις δωρεές σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή απλώς να βοηθήσεις τον κοντινό σου φίλο όταν περνάει δύσκολα. Όταν κάνεις κάτι για τους άλλους ξεχνάς τα δικά σου προβλήματα για λίγο . Το να το κάνεις αυτό μέσα από την καρδιά σου, χωρίς να περιμένεις κάποια ανταπόδοση, θα  βελτιώσει και τη δική σου ζωή.

14. Συγχώρεσε τους άλλους και τον εαυτό σου

Όλη μου τη ζωή ήμουν θυμωμένη και πικραμένη για όσα μου είχαν συμβεί και κατηγορούσα πάντοτε τους άλλους. Αργότερα συνειδητοποίησα πως η έλλειψη ικανότητας να συγχωρήσω τον εαυτό μου και τους άλλους για τα λάθη του παρελθόντος, επηρεάζει τη ζωή μου δραστικά. Τότε ήταν που αποφάσισα να αλλάξω τον εαυτό μου. Το να αφήσω το παρελθόν πίσω μου δεν ήταν εύκολο και μου πήρε λίγο χρόνο, αλλά η αίσθηση της ελευθερίας που απέκτησα μετά από αυτό ήταν καταπληκτική. Άσε τα πράγματα να περάσουν και θα καταλάβεις πως η ζωή είναι ακόμα όμορφη.

15. Σταμάτα να σπαταλάς τόσο πολύ χρόνο σε αρνητικούς ανθρώπους

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεφορτωθείς τους αρνητικούς ανθρώπους εάν είναι συνάδελφοι σου ή μέλη της οικογένειας σου, αλλά μπορείς πάντοτε να επιλέξεις τους σωστούς φίλους και να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο μαζί τους. Το να θέτεις κάποια όρια για να απαλλάξεις τον εαυτό σου από δυσάρεστους ανθρώπους θα σε βοηθήσει να μειώσεις την αρνητική επίδρασή τους πάνω σου και θα βελτιώσει τη ζωή σου.

16. Το όχι είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση

Μου ήταν πάντα δύσκολο να πω όχι. Για μένα θα ήταν πολύ ευκολότερο να λέω ναι όλη την ώρα, αλλά η αλήθεια είναι πως το να καταφέρεις να κάνεις τους πάντες χαρούμενους είναι αδύνατον. Κάθε φορά που έλεγα όχι προσπαθούσα να δικαιολογήσω τον εαυτό μου και να εξηγήσω την κατάσταση, αλλά όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι το όχι είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση που δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση. Δεν χρειάζεται να εξηγώ γιατί αρνήθηκα να κάνω κάτι για κάποιον. Εάν είσαι σίγουρος για το όχι σου τότε οι άλλοι άνθρωποι θα αποδεχτούν την απόφασή σου πιο εύκολα.

17. Ξανασκέψου το πριν συμφωνήσεις

Είμαι χωρισμένη. Είναι δύσκολο να το παραδεχτώ αλλά ξέρω τι θέλω και τι χρειάζομαι σε μία σχέση. Είναι εύκολο να παγιδευτείς στα ιδιά σου τα συναισθήματα. Μέτρησα τις μέρες που περάσαμε μαζί και ήθελα περισσότερα από τον σύντροφό μου. Έτσι σκέφτηκα ότι ήταν η σωστή απόφαση το να δεχτώ την πρότασή του. Ήλπιζα ότι τα πράγματα θα γίνονταν ευκολότερα με τον καιρό. Τα πράγματα αλλάζουν, αλλά όχι για το καλύτερο. Αν δεν σκέφτεσαι  πως η σχέση θα κρατήσει, θα έπρεπε να αναρωτηθείς εάν ο σύντροφός σου είναι ο κατάλληλος για σένα. Το να τερματίσεις μια σχέση είναι πολύ πιο εύκολο όταν βρίσκεται σε στάδιο που δεν είναι τόσο σοβαρή.

18. Σταμάτα και απόλαυσε τα μικρά πράγματα στη ζωή

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και αλλάζει τη δουλειά και τις συνήθειές μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να αποδεσμευτείς από αυτή και απλώς να απολαύσεις τη ζωή. Είναι απλό. Ξύπνα νωρίς για να παρακολουθήσεις την ανατολή η κάνε ένα διάλειμμα μέσα στην καθημερινή σου ρουτίνα για να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα ή μια έναστρη νύχτα. Σταμάτα και μύρισε το άρωμα των λουλουδιών, πήγαινε στη θάλασσα ή στο βουνό και απόλαυσε τη φύση. Όπως είπε ένας ήρωας μιας ταινίας, η ζωή κινείται πολύ γρήγορα και αν δε σταματάς για να κοιτάς πού και πού γύρω σου, θα μπορούσες να τη χάσεις.

19. Σταμάτα να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Εύχομαι να το ήξερα αυτό νωρίτερα! Ανησυχούσα τόσο πολύ για το τι θα σκεφτόντουσαν οι άλλοι άνθρωποι για μένα που έκανα πράγματα τα οποία δεν ήταν ανάγκη να τα κάνω. Μόλις συνειδητοποίησα ότι η γνώμη των άλλων ανθρώπων δεν μετράει πραγματικά, μπορούσα να επιλέξω το σωστό για μένα. Να είσαι ο εαυτός σου, σταμάτα να προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους κι αυτό θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

20. Μη φοβάσαι τις αλλαγές

Όταν ήμουν νεότερη ήθελα τα πράγματα να είναι προβλέψιμα και σταθερά. ένιωθα ότι είναι πιο ασφαλές το να σκεφτώ έτσι τη ζωή μου και ότι θα παρέμενε ως είχε για πολλά χρόνια. Δεν ήμουν έτοιμη για μεγάλες αλλαγές όμως τώρα γνωρίζω πως το μόνο πράγμα στο οποίο μπορείς να βασίσεις τη ζωή σου είναι η αλλαγή. Κατάλαβε ότι οι ξαφνικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες και δέξου την πρόκληση. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να προετοιμαστείς για οτιδήποτε σου φέρει ζωή στο πέρασμά της.

Πηγη

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>