7 βήματα για να κάνετε τα παιδιά σας να σας ακούν χωρίς φωνές και γκρίνια

Νοεμβρίου 21, 2014

Αισθάνεστε ότι το παιδί σας, σας αγνοεί;

Για να διδάξετε τα παιδιά σας να σας ακούν θα πρέπει να τα βοηθήσετε να καλλιεργήσουν τη συνήθεια του να σας προσέχουν όταν μιλάτε. Ένα μέρος αυτής της συνήθειας είναι να δίνετε προσοχή στο πώς τους απευθύνεστε.  

Για ποιο λόγο; Διότι, αν έχετε την τάση να ρωτάτε ξανά και ξανά (και ξανά), και στη συνέχεια, είτε να εγκαταλείπετε  την προσπάθεια και να το κάνετε μόνοι σας  - ή να καταφεύγετε σε φωνές – μπορεί να διδάξει ακούσια στα παιδιά σας ότι μπορούν να σας αγνοούν, είτε μέχρι να τα παρατήσετε ή μέχρι να φωνάξετε περισσότερο.  

Με το να φωνάξετε σίγουρα θα αποσπάσετε την προσοχή των παιδιών, αλλά είναι μία μη-λειτουργική συμπεριφορά, διότι συμβάλλει σε ένα δυσλειτουργικό μοτίβο επικοινωνίας. Έρευνες δείχνουν ότι οι φωνές μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες για τα παιδιά παρόμοιες με τη σωματική τιμωρία, όπως το χτύπημα. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν αυτή την τάση παρουσιάζουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, υψηλότερη επιθετικότητα και αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης.

Τι κάνουμε; Ακολουθεί ένας  οδηγός για πιο ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά μας

1. Κατ ‘αρχήν βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πραγματικά σας ακούνε όταν τους μιλάτε. Φωνάζοντας στους τοίχους ή στις σκάλες δεν έχει καμιά ουσία.

Για τα μικρά παιδιά, σκύψτε στο ύψος τους, έχοντας επαφή με τα μάτια, ενώ τους μιλάτε. Ένα φιλικό άγγιγμα στο χέρι, ή κάποια άλλη καλοπροαίρετη κίνηση είναι επίσης ωφέλιμη.

2.  Συνειδητοποιήστε  ότι δε σας αγνοεί επίτηδες. Τα μικρά παιδιά (ειδικά κάτω από την ηλικία των 14 ετών) αποσπώνται εύκολα και συχνά δεν παρατηρούν  τί συμβαίνει γύρω τους.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που κάνουν κάποια δραστηριότητα, όπως το παιχνίδι, η  ανάγνωση κλπ  συχνά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους. Στερούνται αυτό που ονομάζεται «περιφερειακή συνείδηση”.  Αυτή η περιορισμένη περιφερική ευαισθητοποίηση μπορεί να κρατήσει τα παιδιά από το τι συμβαίνει γύρω τους – συμπεριλαμβανομένου ενός γονέα που στέκεται κοντά και του μιλάει. Όταν σας φαίνεται ότι μπορεί να σας αγνοεί, μπορεί απλά να είναι απορροφημένο από την ασχολία του.

3. Συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να σας αγνοούν επίτηδες. Κάποια  παιδιά κάνουν  ”τεστ” στους γονείς τους για να δουν τι θα συμβεί αν σας αγνοήσουν. Αυτές  είναι σημαντικές πληροφορίες για αυτά και ένα πολύ φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης. Σκεφτείτε ότι μπορεί κάποια στιγμή να τους έχετε διδάξει ακούσια με τη συμπεριφορά σας στο παρελθόν ότι μπορούν να σας αγνοήσουν. 

4. Αφού είστε σίγουρος ότι σας έχει ακούσει, ξαναρωτήστε ακόμη μια φορά και περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί.

Αν σας απαντήσει, τέλεια! Αν όχι, ρωτήστε για μια ακόμη φορά, και στη συνέχεια ακολουθήστε τα παρακάτω

5. Πείτε τους γιατί ρωτάτε, να τους δώστε ένα λόγο για να ακούσουν τι ζητάτε. Αυτό βοηθά τα παιδιά να δουν το σκεπτικό σας και τους δείχνετε ότι δε λειτουργείτε αυθαίρετα. (Σημείωση: “Επειδή έτσι είπα”  δεν αποτελεί βάσιμο λόγο, και μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες για εξουσία ή αμφισβήτηση της ισχύος των όσων λέτε). 

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τους κανόνες ή τα αιτήματα που μπορεί να τους φαίνονται αυθαίρετα και δείξτε την επίδραση της συμπεριφοράς τους στους άλλους. Αυτό το βήμα δε θα εγγυηθεί την άμεση συμμόρφωση με τα αιτήματά σας, αλλά θα δείξει στα παιδιά σας ότι τα αιτήματά σας είναι λογικά και θα διαμορφώσουν την εφαρμογή καλής συμπεριφοράς για να τους παρακινήσετε να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.   

Για παράδειγμα: “Παρακαλώ πήγαινε τώρα να βάλεις τα παπούτσια σου. Πρέπει να φύγουμε σε ένα λεπτό για να μην αργήσουμε στο ραντεβού. Είναι αγένεια να αργούμε στα ραντεβού”. 

6. Αν είναι δυνατόν, αφήστε να δουν τις φυσικές  συνέπειες της παράλειψης του τι πρέπει να κάνουν, όπως π.χ. το να μην πλυθούν τα ρούχα τους επειδή δεν τα μάζεψαν από το πάτωμα.

Οι φυσικές συνέπειες είναι συχνά οι καλύτεροι δάσκαλοι, στην περίπτωση βέβαια που δε δημιουργούν κάποιο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια.

7. Δείξτε τους τη δίκαιη προειδοποίηση των συνεπειών – τι θα συμβεί εάν δεν ανταποκριθούν σε αυτό που λέτε.

Για παράδειγμα: “Φεύγουμε από το πάρκο σε 5 λεπτά. Αν δεν έρθεις μαζί μου εκείνη την ώρα,αύριο δε θα έρθουμε μετά το σχολείο, και αυτό  επειδή η συμπεριφορά σου καθιστά  δύσκολο το να φεύγουμε στην ώρα μας”.

Η δίκαιη προειδοποίηση είναι κρίσιμη, διότι αν τα παιδιά γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες για το σπάσιμο ενός κανόνα ή αγνοώντας ένα αίτημα, τότε κάνουν μια επιλογή σχετικά με τη συμπεριφορά τους: αν πρόκειται να ακολουθήσουν τον κανόνα, ή να σπάσουν τον κανόνα και να έχουν τις  αντίστοιχες συνέπειες. Με αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχουν εκπλήξεις.  

Αυτό το τελευταίο βήμα είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι θα δείξετε στα παιδιά σας ότι εννοείτε αυτά που λέτε. Το κλειδί είναι το να είστε συνεπής σε αυτά που λέτε και κάνετε. 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>