7 λόγοι για να μην (ξανα)κάνετε δίαιτα!

Ιουλίου 07, 2016

 

1. Κάνει κακό στην υγεία: Υπάρχουν πολλές ιατρικές μελέτες που δείχνουν ότι η δίαιτες  που βασίζονται στην μείωση των θερμίδων, αλλά δεν βελτιώνουν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες κάνουν κακό στην υγεία. Παρενέργειες της δίαιτας, όπως δυσκοιλιότητα, αδυναμία, ατονία, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μυϊκού ιστού, διαταραχές περιόδου κτλ είμαι μόνο μερικές από τις αρνητικές συνέπειες της δίαιτας. Οι μακροχρόνιες συνέπειες είναι πολύ χειρότερες!

2. Είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάρετε τα κιλά: Η δίαιτα δεν σε μαθαίνει να τρως σωστά. Συνεχίζεις να τρως τις ίδιες λάθος τροφές, απλά τρως λιγότερο. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεις κιλά όσο την εφαρμόζεις (π.χ 6 μήνες) και μετά τρώγοντας τις ίδιες λάθος τροφές τα κιλά επιστρέφουν, συνήθως και περισσότερα. Για αυτόν τον μηχανισμό υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Οφείλεται στο γεγονός ότι με την δίαιτα μειώνεται ο μεταβολισμός! Όταν κάποιος ξεκινάει μία δίαιτα, είναι ας πούμε 80 κιλά με μεταβολισμό 1600 θερμίδες. Όταν τελειώνει την δίαιτα μετά από 6 μήνες τα κιλά έχουν γίνει 70, αλλά ο μεταβολισμός έχει μειωθεί στις 1300 θερμίδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από 10 κιλά που έφυγαν, τα 5 ήταν μυϊκός ιστός  (οι διαιτολόγοι τα λένε υγρά…) που συνεισφέρουν 6 φορές περισσότερο στον μεταβολισμό. Μετά το τέλος της δίαιτας και αφού ξεκινήσετε να τρώτε όπως πριν (όταν ο μεταβολισμός σας ήταν 1600 θερμίδες, ενώ τώρα 1300) τα κιλά αργά ή γρήγορα επιστρέφουν (συνήθως γρήγορα). Μόνο με την σωστή διατροφή σύμφωνα με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι δυνατόν να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να μην ξαναπάρετε τα κιλά.

3. Με τις δίαιτες είναι πολύ πιθανόν ότι θα πάθετε το σύνδρομο γιο-γιο: Πολλές φορές στο ιατρείο μου έρχονται άτομα που πάσχουν από σύνδρομο γιο-γιο. Αυτό είναι ένα σύνδρομο όπου εμφανίζεται σε άτομα που κάνουν δίαιτες και αυξομειώνεται το βάρος τους. Τυπικά χαρακτηρίζεται από καταστροφή του μεταβολισμού και του σώματος. Η τυπική ιστορία είναι μιας κοπέλας που είναι 70 κιλά και κάνει δίαιτα να γίνει 60. Κόβοντας το βραδινό χάνει 5 κιλά μυϊκή μάζα («υγρά»!) και 5 κιλά λίπος σε 3 μήνες και ξαναρχίζει την κακή διατροφή που έκανε. Μετά από 1 χρόνο έχει ξαναπάρει τα 10 κιλά, αλλά αυτήν την φορά πήρε 6 κιλά λίπος και 4 κιλά μυϊκή μάζα. Ξανακάνει δίαιτα, αυτήν την φορά με διαιτολόγο, και χάνει πάλι 10 κιλά σε 3 μήνες, αλλά χάνει πάλι 5 κιλά μυϊκή μάζα και 5 κιλά λίπος. Όταν τον επόμενο χειμώνα ξαναπαίρνει τα 10 κιλά, παίρνει 6 κιλά λίπος και 4 κιλά μυϊκή μάζα. Για να μην τα πολυλογούμε, μετά από 5-6 δίαιτες είναι ακόμα 70 κιλά, αλλά το σώμα της έχει αλλάξει. Φυσικά, γιατί πριν ξεκινήσει τις δίαιτες ήταν 70 κιλά, από τα οποία τα 45 ήταν μυϊκή μάζα και τα 20 λίπος, τώρα τα 45 ήταν μυϊκή μάζα και τα 25 λίπος. Αυτό είναι το φαινόμενο γιο-γιο. Ως συνέπεια της αύξησης του ποσοστού λίπους στο σώμα της κοπέλας έχουμε μείωση του μεταβολισμού (γιατί ο μεταβολισμός εξαρτάται από την μυϊκή μάζα, που είναι 6 φορές πιο ενεργή μεταβολικά). Με την σωστή διατροφή σύμφωνα με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας ο μεταβολισμός αυξάνεται, δεν μειώνεται και έτσι δεν εμφανίζεται το φαινόμενο γιο-γιο.

4. Η στέρηση της ποσότητας της τροφής αυξάνει την πιθανότητα βουλιμίας: Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι όσοι κάνουν δίαιτα μειώνοντας την ποσότητα της τροφής που τρώνε οδηγούνται σε σύνδρομο βουλιμίας. Αυτό γίνεται γιατί το κέντρο ελέγχου την όρεξης  βγαίνει εκτός ελέγχου όταν στερούμε από τον οργανισμό ποσότητα τροφής. Σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η στέρηση ποσότητας τροφής αυξάνει την ηδονή που αντλεί κάποιος από τις τροφές, και ειδικά τις τροφές με χαμηλή διατροφική αξία (γλυκά, παγωτά, τροφές-σκουπίδια κτλ). Το αποτέλεσμα είναι όταν το άτομο «παρατήσει» την δίαιτα (που συμβαίνει σχεδόν πάντα), αναγκάζεται να «ξεσπάει» σε τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτό προκαλεί ενοχές και απογοήτευση και σπρώχνει το άτομο να ξανακάνει δίαιτα και να ξαναμπεί σε έναν φαύλο κύκλο που καταστρέφει την υγεία του και τον μεταβολισμό του. Μόνο με την σωστή διατροφή σύμφωνα με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας μπορεί κάποιος να χάσει κιλά χωρίς να περιορίσει την ποσότητα της τροφής που τρώει και να γλιτώσει από την βουλιμία.

5. Μην στερείστε άλλο τα φαγητά της μαμάς σας! Η πιο τραγική συνέπεια της δίαιτας είναι ότι κάποιος οδηγείτε σε χειρότερη διατροφή τελικά. Δηλαδή με την δίαιτα αντί να τρώει κάποιος καλύτερα, όπως όφειλε, τρώει λιγότερο, αλλά χειρότερες τροφές! Οι περισσότεροι διαιτολόγοι έχουν σπουδάσει από βιβλία με αγγλοσαξονικές έρευνες που δεν αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό. Έτσι, όταν πας να σου προτείνουν δίαιτα ξέρεις τι θα δεις: αγελαδινό γιαούρτι 2% και ψητό και σαλάτα. Όχι λάδι, όχι ντομάτα, όχι κατσικίσια και πρόβεια γαλακτοκομικά (έχουν πολλά λιπαρά!), όχι λαδερά, λάδι με το σταγονόμετρο (που ακούστηκε ότι το λάδι κάνει κακό?), όχι όσπρια, όχι ότι μας τάιζε η μανούλα μας! Αυτά τα λέω «αμερικανιές». Όταν στα επιστημονικά συνέδρια παρουσιάζω περιστατικά τους ξεκαθαρίζω ότι όσοι έρχονται σε μένα τρώνε λαδερά, όσπρια, χόρτα, αιγοπρόβεια γαλακτοκομικά και γενικά ότι με τάιζε η μανούλα μου το ’70 και το ’80. Αληθινή μεσογειακή διατροφή, την πιο υγιεινή του κόσμου. Τότε καταβαίνουν ότι το ψητό-σαλάτα δεν είναι για την Ελλάδα. Έχουμε μια κουζίνα που η Ουνέσκο έχει ανακηρύξει παγκόσμια κληρονομιά, εμείς θα τρώμε αμερικανιές;

6. Η αποτυχημένη προσπάθεια δίαιτας προκαλεί αυξημένα αρνητικά συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης: Πρωινό τοστάκι, μετά μήλο, μετά ψητό-σαλάτα και το βράδυ γιαούρτι 2%. Πόσο καιρό μπορείς να το κάνεις αυτό; 1 μήνα; 2 μήνες; 3 μήνες; Δεν φταις εσύ αν δεν άντεξες και τα παράτησες, όμως ο διαιτολόγος σου θεωρεί ότι δεν έχεις αρκετή δύναμη βούλησης. Είσαι αδύνατος/η. Δεν θες να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είναι δυνατόν να μην βαριέσαι αυτήν την άθλια δίαιτα που σου στερεί όλες τις γεύσεις; Όχι, δεν φταις εσύ, αυτή η δίαιτα είναι ΒΑΡΕΤΗ και αδιάφορη. Όλα τα συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης που ο διαιτολόγος σου θέλει να νιώθεις δεν σου αξίζουν. Γιατί η δίαιτα είναι ΒΑΡΕΤΗ. Με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας δίνω πάντα μαζί λίστα με 50-60 ελληνικά παραδοσιακά φαγητά για νη μην τρως το ίδιο φαγητό ούτε μία φορά στο 2μηνο! Αυτό είναι δίκαιο!

7. Η δίαιτα σε κάνει εξαρτημένο/η από τον διαιτολόγο: Η δίαιτα δεν σου μαθαίνει να τρως σωστά. Είναι μόνο ένα δεκανίκι που δουλεύει όσο το τηρείς κατά γράμμα. Και όταν παρεκτρέπεσαι ελάχιστα, αποτυγχάνεις. Η δίαιτα είναι ένα εργαλείο που σε κάνει εξαρτημένο/η από τον διαιτολόγο. Δεν θέλει να μάθεις να τρως σωστά. Δεν θέλει την ανεξαρτησία σου. Θέλει να μπορείς να διατηρείς του βάρους σου μόνο όταν τρως σύμφωνα με την φωτοτυπία σου. Το τεστ δυσανεξίας σε απελευθερώνει! Ξέρεις τι δεν πρέπει να φας και τι μπορείς να φας και τρως μόνο ότι δεν σου καταστρέφει τον μεταβολισμό. Και τρως όσο πεινάς και δεν παίρνεις κιλά. «Κύριε Πανταζή, πειράζει που δεν έχω έρθει εδώ και 1 χρόνο να σας δω; Τα κιλά δεν τα έχω ξαναπάρει!», αυτό όταν το ακούω το τηλέφωνο νιώθω περήφανος. Έμαθε να τρώει σωστά και κέρδισε. «Τι να με κάνεις;» η αγαπημένη απάντησή μου.

πηγή: holistic-greece.com

Για συμβουλες υγείας και διατροφής επισκεφτείτε τη σελίδα μας www.health-boutique.com

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>