7 λόγοι να φας ένα μήλο σήμερα!
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του μήλου που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας
Είναι νόστιμα και ζουμερά, έχουν λίγες θερμίδες και μπορείς να τα απολαύσεις σε διάφορες παραλλαγές –από μηλόπιτα και κομπόστα μέχρι μέσα στη σαλάτα σου.
1. Ρίχνουν τη χοληστερίνη
Ένα μήλο μέτριου μεγέθους περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Ένα μέρος από αυτές είναι πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών που όπως έχει αποδειχτεί συμβάλλει στη μείωση των τιμών της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL).
2. Βοηθάνε στο αδυνάτισμα
Η φλούδα του μήλου περιέχει ουρσολικό οξύ, μια φυσική ένωση που προλαμβάνει την παχυσαρκία, αυξάνοντας τη μυική μάζα και κατά συνέπεια το ρυθμό καύσης των θερμίδων.
3. Καταπολεμούν το κρυολόγημα
Τα μήλα περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C – περίπου 8 mg το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας ένα μόνο μήλο, λαμβάνεις το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της συγκεκριμένης βιταμίνης που τονώνει το ανοσοποιητικό και σε βοηθάει να προφυλαχθείς από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα.
4. Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012, τα μήλα (όπως και τα αχλάδια και τα μούρα) μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοδειξωτικών, στο οποίο οφείλεται το χρώμα που έχουν τα κόκκινα, μοβ και μπλε φρούτα και λαχανικά.
5. Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η κατανάλωση μήλων προκαλεί την έκκριση ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της μνήμης και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Alzheimer.
6. Προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν πριν από μια δεκαετία περίπου ότι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχεται στα μήλα και ονομάζεται προκυανιδίνη, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα σε πειράματα με ζώα που είχαν καρκίνο του εντέρου.
7. Ενισχύει το αναπνευστικό
Η κατανάλωση πέντε μήλων την εβδομάδα (δηλαδή ούτε καν ένα την ημέρα) έχουν συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, χάρη στην κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται επίσης στα κρεμμύδια και τις ντομάτες.