Coaching οδηγός για τους στόχους της νέας σεζόν που ξεκινά!

Οκτωβρίου 07, 2013

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετράς,  Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

Image by personalexcellence.co

Για να έχουμε ένα καλό και δημιουργικό ξεκίνημα χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό και ταυτόχρονα εμπνευσμένο προσανατολισμό. Θα αισθανθούμε καλύτερα όταν οι επιλογές μας και οι επιμέρους αποφάσεις μας, ανταποκρίνονται σε μια Agenda που συνυπολογίζει και περιλαμβάνει τις ανάγκες και τις προσωπικές μας επιθυμίες. Μέσα σένα τέτοιο πλάνο δράσης και στόχων θα αποκτήσουν νόημα πράξεις και προτεραιότητες στην καθημερινότητά μας.

Ανταποκρινόμενος στην παρότρυνση του InspireYourLife.gr, σας παρουσιάζω έναν Life Coaching οδηγό για να θέσετε στόχους και προτεραιότητες τη φετινή σεζόν. Ο οδηγός είναι πιλοτικός και ενδεικτικός ώστε να προσαρμόζεται στον τρόπο του καθενός μας. Για οποιαδήποτε απορία και βοήθεια σε επιμέρους ζητήματα είμαστε στη διάθεσή σας. Διοχετεύστε την ενέργειά σας σε πεδία και αντικείμενα που έχουν νόημα για εσάς.


Οραματιστείτε στόχους, επιθυμίες και ανάγκες

Προτού ξεκινήσετε το οτιδήποτε, οραματιστείτε πώς θέλετε να δείτε τον εαυτό σας στο τέλος αυτής της σεζόν. Τι θέλετε να έχετε πετύχει; Με τι θα είστε ικανοποιημένοι στη ζωή σας γενικά; Σας προτείνω να δημιουργήσετε τέτοιες προσδοκίες που από τη μία θα σας κινητοποιούν για κάτι καλύτερο από αυτό που έχετε τώρα, ωστόσο να είναι ρεαλιστικές στον βαθμό που δε θα βιώσετε τη ματαίωση αν επιτύχετε κάτι λιγότερο. Πολλές φορές το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθεροποιήσουμε και να διασφαλίσουμε όσα έχουμε μέχρι τώρα πετύχει. Στοχαστείτε λοιπόν, πώς θέλετε να σας βρει το επόμενο καλοκαίρι συνολικά, σε όλους τους τομείς της ζωής σας; Σκεφθείτε στόχους, επιθυμίες και βέβαια τις ανάγκες σας, προσωπικές και οικογενειακές.

 

Που βρίσκομαι εδώ και τώρα;

Αφού οραματιστείτε στόχους, επιθυμίες και συμπεριλάβετε σε αυτά τις ανάγκες σας, αναλύστε με ηρεμία το «τώρα». Καταγράψτε την αφετηρία σας πραγματοποιώντας μια εις βάθος, ρεαλιστική ανάγνωση του παρόντος. Αποδεχτείτε τόσο τις πηγές ενέργειας και τις πρώτες ύλες που διαθέτετε όσο και τα πιθανά ελλείμματα που υπάρχουν σε σχέση με τους στόχους που οραματιστήκατε. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις δικές σας δυνάμεις και αδυναμίες, χωρίς να στηριχτείτε σε ενέργειες τρίτων ή να αποθαρρυνθείτε από άλλους. Μετά από αυτό, επαναπροσδιορίστε ή διατηρήστε ένα συνολικό πλάνο που περιλαμβάνει αρχικά του πού βρίσκεστε (Α) και αμέσως μετά το πού θέλετε να φτάσετε αυτή τη σεζόν (Β).

 

Πού θέλω να εστιάσω την προσοχή μου;

Έχοντας σε πλάνο τα σημεία Α και Β, αναδείξτε τις διαφορές που υπάρχουν σε αυτές τις δύο εικόνες. Καταγράψτε αυτές τις διαφορές ώστε να γνωρίζετε τις πρέπει να πραγματοποιήσετε γενικά. Αμέσως μετά, προσπαθήστε να καταγράψετε τι προτεραιότητές σας για φέτος ιεραρχώντας ανάγκες και επιθυμίες. Αποφασίστε ποιος τομέας της ζωής έχει προτεραιότητα για εσάς και επιλέξτε τον ως τον πιο σημαντικό αυτής της περιόδου. Έχει προτεραιότητα η επαγγελματική, οικογενειακή, προσωπική σας ανάπτυξη ή κάποιο άλλο θέμα που θέλετε να αντιμετωπίσετε; Αφού βάλετε προτεραιότητες, αναρωτηθείτε, «αν πετύχω όσα σκέφτομαι, πώς θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μου;». Σκεφτείτε τις αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει η εστίασή σας, θετικές και αρνητικές ώστε να ανοίξει το κάδρο και να κάνετε συνδέσεις.

 

Καθορισμός στόχων και επιμέρους βημάτων

Ορίστε έναν έως τρεις στόχους, στον τομέα που εσείς έχετε θέσει σε προτεραιότητα. Σε αυτούς θα επικεντρώσετε τη φετινή σεζόν. «Τι θέλω να πετύχω εκεί που έχω δώσει προτεραιότητα φέτος;». Δομείστε την πορεία προς την επίτευξη αυτών των στόχων σε βήματα. Ορίστε βήμα-βήμα, μικρότερους στόχους που θα πραγματοποιείτε έως ότου φθάσετε στο τελικό βήμα B. Με άλλα λόγια, σχεδιάστε σταδιακά την πορεία σας ξεκινώντας από το A μέχρι το Β.

 

Η φετινή Agenda σας

Συγκεντρώστε όλα όσα έχετε καταγράψει μέχρι τώρα. Αναστοχαστείτε στα ίδια ερωτήματα και αποσαφηνίστε τις σκέψεις και τις σημειώσεις σας. Για να ολοκληρωθεί η στοχοθεσία, δημιουργήστε μια Agenda στόχων και εργασιών με βάση όλα τα παραπάνω, ώστε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλάνο για του πού είστε, που θέλετε να φθάσετε και τον δρόμο που θα ακολουθήσετε. Σχεδιάστε ένα όσο το δυνατόν πλήρες πλάνο, μια Agenda η οποία θα είναι καταγεγραμμένη ή ακόμη και εικονοποιημένη. Σε αυτή θα επανέρχεστε μετά από κάθε βήμα που θα ολοκληρώνετε.

 

Υλοποίηση

Το πλάνο αυτό είναι τόσο δεσμευτικό όσο και ευέλικτo. Δηλαδή, προσπαθήστε να παραμείνετε αφοσιωμένοι στους στόχους σας, ωστόσο λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι:

α. Έχετε κάθε δικαίωμα να αναθεωρήσετε προς έναν στόχο πραγματικά δικό σας και

β. ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου δεν είναι το ίδιο το σχέδιο και προκύπτουν ζητήματα που απαιτούν προσαρμοστικότητα.

 

Προσοχή: Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές για ζητήματα της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής μας ζωής, και δεν αφορούν στόχους ή αποφάσεις που σχετίζονται με την ατομική και οικογενειακή σας, σωματική και ψυχική υγεία. Για τέτοιους είδους θέματα επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Καλή επιτυχία!

 Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;