Colleena Shakti: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η δασκάλα χορογράφος και perfomer του Indian Fusion Belly Dance

Μαΐου 29, 2014

H Colleena Shakti θα διδάξει

Odissi, Tribal Fusion  και Khalbelia Dance

και θα χορέψει στις παραστάσεις

του 2ου “Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών” στην Ελλάδα

19-22 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»

Σχετικά με τα σεμινάρια:

RAJASTHANI INDIAN DANCE – “KHALBELIA”

Στο σεμινάριο αυτό θα συζητήσουμε για τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τη σημασία του χορού στην τσιγγάνικη κοινωνία των Khalbelia. Θα διδαχθούμε θεωρία και θα μυηθούμε στις τεχνικές χορού και στις έννοιες που διέπουν τις Sapera (γητευτές φιδιών) χορευτικές κινήσεις. Θα επικεντρωθούμε πάνω σε ρυθμικούς βηματισμούς, στις θέσεις των χεριών και τις εκφράσεις του προσώπου. Με την Colleena θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτό το υπέροχο χορευτικό στυλ, το οποίο εμφανίζεται στην ταινία “Latcho Drom». Θα «ρίξουμε» επίσης μια βαθύτερη ματιά στο χορό Khalbelia, με περισσότερες περιστροφές και αυτοσχεδιασμούς.

ODISSI INDIAN CLASSICAL DANCE

Το να παρακολουθείς Odissi είναι σαν να να παρακολουθείς ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, περνώντας από ήπιες και χαλαρωτικές στιγμές σε στιγμές πάθους και αναταραχής. Μπορεί αυτό για τους παρατηρητές να είναι συναρπαστικό και συγκινητικό, αλλά για τον χορευτή είναι ακόμη βαθύτερο.

Η ιστορία του χορού Odissi πηγάζει από τους χορευτές των ναών (Devadasis) της ανατολικής Ινδίας. Ο λατρευτικός αυτός χορός περνάει από γκουρού σε μαθητή για χιλιάδες χρόνια και για το λόγο αυτόν το Odissi είναι ο παλαιότερα γνωστός κλασικός χορός.

Θα διδαχθούμε τις 2 βασικές θέσεις του Odissi (Choka και Tribungi), καθώς και mudras. Επίσης, θα προχωρήσουμε πέρα από τις βασικές ασκήσεις – βήμα προς βήμα -και θα μάθουμε τα στοιχεία του κλασικού ινδικού χορού με χορογραφίες. Με μια σύντομη  χορογραφία θα εξετάσουμε την πτυχή της Abhinaya (έκφραση της αφήγησης), και τις αισθητικές κινήσεις και «bhava».

INDIAN TRIBAL FUSION BELLYDANCE

Η δύναμη και η ευελιξία είναι απαραίτητη για τους χορευτές που επιθυμούν να «ανεβάσουν» το χορό τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη γιόγκα και τις κλασικές ινδικές τεχνικές χορού. H Colleena καθοδηγεί τους μαθητές της, έτσι ώστε με μια σειρά από καθημερινές ασκήσεις που αναπτύσσουν το σώμα, να το προετοιμάσουν για χορό αλλά και για υγιεινή διαβίωση. Θα διδαχθούμε κινήσεις και stylizations που χρησιμοποιούνται σ’ αυτή τη μορφή χορού, καθώς και κινήσεις ματιών και κεφαλής, νέες θέσεις των χεριών (mudra), βλέμμα/εστίαση, περιστροφές, δυναμικά βήματα μεταφοράς και όμορφες πόζες του ιερού χορού που ενσωματώνονται στις απαλές αραβικές κινήσεις.

INDIAN TRIBAL FUSION BELLYDANCE CHOREOGRAPHY

Αυτό το εργαστήριο θα εστιάσει πιο συγκεκριμένα στις μεταβάσεις που εκφράζονται μέσα από τη χορογραφία. Οι τεχνικές της κάθε κίνησης και πόζας θα εξηγηθούν λεπτομερώς. Το μάθημα θα αρχίσει με μεθοδολογία και ασκήσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε ασκήσεις σχετικά με το συγχρονισμό και το ρυθμό.

Λίγα λόγια για την Colleena: H Colleena Shakti είναι μια χορεύτρια μεγάλης εμβέλειας. Η χορευτική της ζωή  ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Εξερεύνησε το χορό και εμβάθυνε περισσότερο όταν άρχισε χορό της κοιλιάς, το 1997. Ο Χορός της κοιλιάς τη γοήτευσε με την ελευθερία της κίνησης, την παθιασμένη μουσική και την επαφή με τις άλλες γυναίκες. Από τη στιγμή που έμαθε για τον Κλασσικό Ινδικό χορό Odissi, αποφάσισε να βρει έναν ικανό δάσκαλο. Σε λίγα μόλις μαθήματα, χωρίς φόβο και με οδηγό το όνειρο που πυροδότησε την καρδιά της, αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ινδία .

Ήταν το 2001, όταν γνώρισε τον Odissi Guru της, Padma Cheran Dehury, και εγκαταστάθηκε στο Bhubaneswar, Orissa, στην «καρδιά» του χορού Odissi.  Κατά την άφιξή της στο Rajasthan στις αρχές του 2002, η Colleena συνάντησε μια τσιγγάνικη φυλή των Khalbelia που της επέτρεψε  να ερευνήσει  το χορό τους. Σήμερα, η Colleena αισθάνεται πλέον στο σπίτι της στο «τσιγγάνικο» αυτό στρατόπεδο. Διαθέτει μεγάλο μέρος του χρόνου της στο Rajasthan με αυτήν την φυλή, με την οποία παρουσιάζεται σε όλη την Ινδία. Το 2004, με την αγάπη και την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού, η Colleena ίδρυσε τη Shakti School of Dance σε ένα ιστορικό ναό των Vishnu, στην ιερή πόλη Pushkar του Rajasthan.

Από το 2007, η Colleena και η σχολή της (Shakti School of Dance), διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ «Pushkar Temple Dance Festival» και μια μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής και χορού Odissi στο Old Rangji Temple.

Η Colleena έχει ξεκάθαρο όραμα και δυνατή πίστη. Η δουλειά της στον παραδοσιακό χορό εστιάζει στην κατανόηση τόσο των κινήσεων όσο και των πολιτιστικών στοιχείων, έτσι ώστε η ουσία του χορού να παραμένει ζωντανή. Αυτή η αρχή είναι σημαντική στη δουλειά της, ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Indian Fusion Belly Dance. Μέσα από αυτό, οι ιδιαιτερότητες και η ιστορία των κινήσεων – μέσα στα πλαίσια του κινησιολογικού λεξιλογίου – διατηρούν την αξία και την ποιότητά τους.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες των σεμιναρίων και κρατήσεις: 

www.bollywoodfestival.gr

Artistic Studio Oriental Expression (NPO)

Λεωφ. Βουλιαγμένης  272Α-ΜΕΤΡΟ Άγ. Δημήτριος (έξοδος Βουλιαγμένης)

Τηλ./Fax 210 9735888-Κιν.6997116407

www.orientalexpression.gr – info@orientalexpression.gr

www.bollywoodacademy.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>