Golden Milk με Κουρκουμά

Δεκεμβρίου 29, 2015

 

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να εντάξετε στην διατροφή σας το “Χρυσό Γάλα”, μια παλιά Αγιουρβεδική συνταγή που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας απαλλάξει από τα κρυολογήματα του χειμώνα.

Η Αγιουρβέδα είναι γνωστή για τη σοφία με την οποία αξιοποιεί τα βότανα και τα μπαχαρικά, όπως ο μοναδικά ωφέλιμος κουρκουμάς. Παραδοσιακά, το  γάλα από κουρκουμά χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει κρυολογήματα, πονοκεφάλους και πονόλαιμους, αλλά και για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Επίσης, ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και εμπεριέχει ουσίες πολλά υποσχόμενες όσον αφορά τις έρευνες για την θεραπεία του καρκίνου.

Πολλά τονωτικά γεύματα ή ροφήματα, με συνδυασμούς ιδιοτήτων, φέρνουν εξισορρόπηση στον ανθρώπινο οργανισμό, και λογίζονται πραγματικά ως τα φάρμακα της Αγιουρβεδικής ιατρικής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και αυτή η αρχαία και δημοφιλής Αγιουρβεδική συνταγή για το Golden milk είναι τόσο αποτελεσματική. Η Αγιουρβέδα γνωρίζει ότι οι ιδιότητες του κουρκουμά ενισχύονται όταν η πικρή του γεύση εξισορροπείται με μια γλυκιά. Το πικρό βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί, ενώ το γλυκό αυξάνει την βιο-διαθεσιμότητα ώστε να μεταφερθούν οι φαρμακευτικές ιδιότητες των πικρών σε βαθύτερους ιστούς του σώματός μας.

Ο Κουρκουμάς λέγεται ότι ισορροπήσει όλα τα doshas, καθαρίζοντας το αίμα και τη λέμφο, βοηθώντας να διαλύσει τους όγκους και τους θρόμβους του αίματος βελτιώνοντας τη κυκλοφορία του, βοηθά τις γυναίκες να έχουν μια πιο ομαλή έμμηνο ρύση, ενισχύει τους μύες, επουλώνει τραυματισμούς του μαλακού ιστού, βοηθά στην αποσυμφόρηση του ήπατος συμβάλλοντας στην πέψη της ζάχαρης, του λίπους και των ελαίων, και αποτελεί στήριξη για άτομα με διαβήτη και υπογλυκαιμία.

Παρακάτω σας έχουμε μια συνταγή της Αγιουρβέδα που προσφέρει όλα τα παραπάνω θεραπευτικά οφέλη. Απολαύστε!

Τονωτικό ρόφημα γνωστό ως Golden Milk, υλικά για 2 άτομα:

2 κούπες γάλα της αρεσκείας σας (προτείνουμε γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας)

2κ.γ. κουρκουμά  (θα βρείτε εδώ)

1 κουτ. γλυκού ξερή πιπερόριζα (αν έχετε φρέσκια κόψτε σε μέγεθος ενός κέρματος, ξεφλουδισμένη)

Λίγο μαύρο πιπέρι

2 κ.γ. ακατέργαστο μέλι, προαιρετικά, για να δώσει άρωμα και γεύση

1 κ.γ. βούτυρο Ghee ή λάδι καρύδας, προαιρετικά

Οδηγίες:

Ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε  την πιπερόριζα και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Αφήστε το γάλα να σιγοβράσει, προσθέστε το μέλι και το βούτυρο, και ανακατεύστε για να ζεσταθεί ομοιόμορφα το μίγμα.
Σβήστε την φωτιά και αφήστε το μίγμα να “κάτσει” για να απορροφήσει τις μυρωδιές. Προσθέστε τον κουρκουμά.

Μπορείτε να το σερβίρετε κρύο ή ζεστό, ανάλογα με την εποχή.

Για Vata dosha: Ανακατέψτε παραλείποντας το μέλι. Προσθέστε τζίντζερ και μια ιδέα από κάρδαμο.
Για Pitta dosha: Αντικαταστήστε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου.
Για Kapha dosha: Προσθέστε μια γενναιόδωρη κουταλιά του γλυκού τζίντζερ, μαύρο πιπέρι και κανέλα.

 

bhavanayoga.com

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>