H ανάγκη και η αξία των διακοπών στην ψυχική και σωματική μας ισορροπία

Ιουλίου 05, 2013

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετράς,  Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

Photo from hotsearch.aol.co.uk

Η ανάγκη για διακοπές, όπως όλες οι βαθύτερες επιθυμίες και ορμές μας, είναι η φωνή του εαυτού μας. Η συναισθηματική, γνωστική, φυσική κόπωση και το αυξημένο στρες είναι ενδείξεις, δηλαδή μηνύματα του πνεύματος και του σώματός μας στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Η ευθυγράμμιση των αναγκών μας, των επιθυμιών με τους στόχους μας και τα σχέδιά μας είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργικότητά μας. Η αδιαφορία απέναντι σε αυτά, συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην πτώση της απόδοσής μας αλλά και σε πιθανά προβλήματα στη συναισθηματική και σωματική μας υγεία.

 

Έρευνες έχουν αναδείξει ότι η αποσύνδεσή μας από το περιβάλλον εργασίας και τους ρυθμούς που το χαρακτηρίζουν, λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και αναζωογονητικά. Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο η φυσική απόσταση από τον χώρο δουλειάς και υποχρεώσεων αλλά η ουσιαστική, ψυχολογική αποσύνδεση από όλα όσα προκαλούν ψυχοσωματική κόπωση. Ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένου στρες και έντονης κόπωσης, η διακοπή των εργασιών και η αποσύνδεση από το περιβάλλον εργασίας μας θεωρείται επιβεβλημένη. Η πνευματική επομένως, και όχι μόνο φυσική απόσταση από την εργασία μας, συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για συναισθηματική εξουθένωση κατά τη διάρκεια του χρόνου και στην πρόληψη διαταραχών που συνδέονται με το χρόνιο στρες και την ψυχοσωματική εξουθένωση όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

 

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η περίοδος ουσιαστικών διακοπών είναι μια περίοδος όπου οι άνθρωποι βιώνουν μία κατάσταση ευεξίας και ευτυχίας. Τα θετικά συναισθήματα και η ενεργητικότητα διατηρούνται για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή και σταδιακά οι καθημερινοί εντατικοί ρυθμοί εργασίας μάλλον μας αφομοιώνουν ξανά. Έτσι η ανάγκη για ισορροπία επανέρχεται ως κεντρικό θέμα.

Όπως έχω αναφέρει ξανά στα άρθρα μου στο Inspire Your Life, η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή καθώς και η ξεκάθαρη διάκρισή τους, είναι καθοριστικής σημασίας. Έτσι λοιπόν ισορροπία τόσο ποιοτική, δηλαδή στο βαθμό αποστασιοποίησης από την εργασία κατά τις διακοπές, όσο και ποσοτική, δηλαδή περισσότερα διαλλείματα μέσα στον χρόνο. Η δυσανάλογη και υπερβολική αποσύνδεση από την εργασία, σε υπερβολικό βαθμό και με ακραίες αντιδράσεις, δημιουργεί εξαιρετικές δυσκολίες στην επιστροφή και την προσαρμογή μας στους εργασιακούς ρυθμούς.

 

Ομοίως και σε ποσοτικό επίπεδο, η υπερεπένδυση σε ένα και μόνο διάλλειμα από την εργασία κατά τη διάρκεια του χρόνου, δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο χρόνος αποστασιοποίησης και ξεκούρασης είναι αναγκαίος σε όλους τους κύκλους σε ανάλογο βαθμό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας και του έτους.

 

Σε κάθε περίπτωση, για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντά τους. Και βέβαια, αν παρά τον χρόνο που διαθέτουμε για ξεκούραση και αποστασιοποίηση, δεν καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τη φυσική και ψυχική κόπωση, η βοήθεια ενός ειδικού είναι αναγκαία.

Για περισσότερες  πληροφορίες σε τελευταίες έρευνες βλ:

  • Nawijn J, Marchand MA, Veenhoven R, Vingerhoets AJ (2010). Vacationers happier, but most not happier after a holiday. Applied Research in Quality of Life
  • Sonnetag, S., Binnewies, C. & Mojza, E. (2010). Staying well and engaged when demands are high: The role of psychological detachment. Journal of Applied Psychology, 95.
  • Fritz, C., Yankelevich, M., Zarubin, A. & Barger, P., (2010). Happy, healthy and productive: The role of detachment from work during nonwork time. Journal of Applied Psychology, 95.


Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>