Mαθήματα Ευτυχίας

Σεπτεμβρίου 01, 2014

Γράφει η Ελίνα Γιαχαλή, NLP Life & Business Coach

“Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη, όσο πιο όμορφος ο στόχος τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες εκπλήρωσης του.” Σρι Πιλέι

Σε αυτό το Μάθημα Ευτυχίας αποφάσισα να  αποφάσισα να ‘παίξω’ λίγο με τις έννοιες.  Να παρουσιάσω ένα θαυματουργό εργαλείο που χρησιμοποιώ στις συνεδρίες μου,  και να χρησιμοποιήσω το SWOT Analysis με έναν ανατρεπτικό τρόπο.

Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε καλά τον όρο, να πω ότι όταν αναφερόμαστε στο SWOT (προφέρεται Σουότ) αναφερόμαστε στην ανάλυση των Δυνάμεων (S – Strengths) Αδυναμιών (W – Weaknesses)των Ευκαιριών (O – Opportunities) και των Απειλών (T – Threats) που έχουμε στη ζωή μας. Οι πληροφορίες που προκύπτουν μπορούν να μας απελευθερώσουν σε έναν πολύ πιο ικανοποιητικό και ευτυχισμένο τρόπο ζωής.

Πάμε λοιπόν μαζί για ένα δικό μας – κατάδικό μας SWOT το οποίο μπορεί να μας δώσει ένα ακόμα βήμα προς τη ζωή που ονειρευτήκαμε.

1. Δυνάμεις – Strengths

Η γνώση είναι δύναμη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη γνώση των στοιχείων που επηρεάζουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας.

Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων μας υπαγορεύονται από εμπειρίες που ζήσαμε στο παρελθόν και κατοικούν ακόμα στο συνειδητό ή στο υποσυνείδητο μας. Όπως λέει και ο κλινικός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Σρυνιβάσαν Πιλέι ‘τα απομεινάρια κάποιου δυσάρεστου συναισθήματος παραμένουν στον εγκέφαλο και επηρεάζουν τη συμπεριφορά ακόμα και στα πιο ευχάριστα γεγονότα.’ Και συνεχίζει, ‘ Ο ασυνείδητος φόβος μουτζουρώνει την άποψη μας για τη ζωή ακόμα και όταν ο συνειδητός φόβος έχει υποχωρήσει.’ Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά πέφτουμε σε φαύλους κύκλους αποτυχιών. Ο συνειδητός άνθρωπος εργάζεται προς την επίγνωση αυτών των διαδικασιών έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στη διαχείριση τους.

2. Aδυναμίες – Weaknesses

Ο στόχος μας δεν είναι τόσο να πάψουμε να έχουμε αδύναμα σημεία. Ο στόχος μας είναι να έρθουμε σε ισορροπία με αυτά.

Ένα από τα τρία χαρακτηριστικά που αναφέρεται να έχουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι είναι η ευελιξία τους να διαχειριστούν τις προκλήσεις της ζωής χωρίς να το πάρουν προσωπικά, αλλά σαν στάδιο εξέλιξης. Δεν υπάρχει τέλεια σχέση, τέλεια ζωή, τέλεια οικογένεια ή τέλειο επάγγελμα. Όλες οι περιοχές της ζωής μας έχουν στάδια τα οποία θα μας ζορίσουν και θα μας απογοητεύσουν. Το θέμα είναι το τι θα αποκομίσουμε από αυτά στο δρόμο μας για την πρόοδο και την ισορροπία. Δεν υπάρχει Τέλειος Άνθρωπος. Ποια είναι η δική μας ισορροπία με αυτή την πληροφορία;

3. Eυκαιρίες – Opportunities

Η αλήθεια είναι το ότι όταν πρόκειται για στόχους πιο συχνά συναντώ ανθρώπους που έχουν βάλει πολύ χαμηλούς στόχους, γιατί δεν τολμούν να ονειρευτούν αυτό που πραγματικά χρειάζονται να συμβεί, παρά ανθρώπους που στοχεύουν υπερβολικά ψηλά.

Ωστόσο όσον αφορά τα όνειρα και τους στόχους μας όσο πιο όμορφος ο στόχος τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες εκπλήρωσης του, καθώς αυξάνεται η πρόθεση μας να τον πετύχουμε. Η πρόθεση οργανώνει την ίδια της την εκπλήρωση, όπως λέει και ο Deepak Chopra. Χρειάζεται φυσικά να επισημάνουμε την ανάγκη για σωστή σκέψη, τον εαυτό μας από τη θέση δύναμης και ένα καθαρό πλάνο δράσης το οποίο θα ενεργοποιήσει τα μέρη εκείνα του εγκεφάλου που συμβάλουν στην επιτυχία. Ο οραματισμός των στόχων μας και ο σχεδιασμός τους με κάθε λεπτομέρεια είναι πανίσχυρα εργαλεία και από νευροεπιστημονικής άποψης καθώς αυξάνουν την προγραμματισμένη σκέψη και μας βοηθούν να πετυχαίνουμε τους άμεσους και τους τελικούς στόχους μας. Αυτό είναι και ο λόγος που η επίτευξη των στόχων μας πάει τόσο καλά σε ένα καλό πρόγραμμα Life Coaching.

4. Threats – Απειλές

Αποκτούμε επίγνωση των μορφών βίας που μπορεί να φιλοξενούμε στη ζωή μας.

Κάποιοι άνθρωποι, βιώνοντας τις δικές τους προκλήσεις, φόβους και τραύματα από το παρελθόν μπορεί να εκδηλώνουν με τρόπο που πληγώνει τους ανθρώπους τους, την κακομεταχείριση που βίωσαν μικροί. Τη λεκτική βία λίγο πολύ μπορούμε να την αναγνωρίσουμε καθώς εκφράζεται από προσβολές, απειλές και περιφρονητικά σχόλια. Στη μη λεκτική βία ωστόσο, τα όρια είναι πιο δυσδιάκριτα.

Μη λεκτική βία μπορούμε να εντοπίσουμε πιο εύκολα στη χειραγώγηση, και πιο δύσκολα στην αδιαφορία των σημαντικών μας ανθρώπων να καλύψουν την ανάγκη μας για αναγνώριση και σεβασμό αυτού που είμαστε την εκάστοτε στιγμή. Μέσω της μη λεκτικής βία συχνά μπορεί κάποιος να καταφύγει στην άρνηση των ίδιων του των συναισθημάτων όπως ο θυμός, το άγχος και η λύπη, και να τα καταπνίξει με στόχο την επίτευξη της καλής οικολογίας στη σχέση του με τους σημαντικούς του ανθρώπους. Είναι δύναμη το να αποκτήσουμε επίγνωση του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη ζωή μας έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας από κάθε μορφή βίας, σωματική, λεκτική ή και μη λεκτική.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσες φορές δεν ξαφνιαστήκατε ευχάριστα στο παρελθόν, κατορθώνοντας κάτι που δεν πιστεύατε ποτέ ότι θα καταφέρετε; Στην ουσία μας συμφέρει να αποκτήσουμε επίγνωση της αληθινής μας δύναμης, και να την φέρουμε στην τέχνη της ευτυχίας στη ζωή μας.

Και αν είναι να θυμάστε μόνο ένα πράγμα από αυτό το άρθρο, να θυμάστε το εξής:

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι συχνά πολλαπλάσιο του τι πιστεύουμε ότι μπορούμε!

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>