Midlife crisis: Μύθος ή αλήθεια;

Απριλίου 08, 2013
inspire_midlage

www.thescrib.com

Πολύς λόγος γίνεται για την περιβόητη κρίση μέσης ηλικίας η οποία χτυπάει τους άνδρες μόλις πιάσουν το «ψυχολογικό φράγμα» των 40! Το κατά πόσο, όμως, πρόκειται για μια πραγματική κατάσταση εξέτασε ο καθηγητής κλινικής ανατομίας David Bainbridge του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Καταρχάς, τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρίες δείχνουν πως τα 50 και τα 60 είναι οι λιγότερο πιθανές δεκαετίες για να πεθάνει ένας άντρας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη δεκαετία της ζωής του! Επιπλέον, οι λειτουργίες του εγκεφάλου, παρόλο που φαίνεται να επιβραδύνουν, φτάνουν στο απόγειό τους, όπως αποδεικνύουν γνωστικά τεστ.

Από την άλλη, αν και ο μυϊκός ιστός και η σκελετική μάζα μειώνονται, οι μεσήλικες αναλαμβάνουν περισσότερες θέσεις ευθύνης δίνοντας εντολές στους σφριγηλούς 20χρονους ακόμη και στα γήπεδα! Και φυσικά, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί, το σώμα ενός 40άρη δεν αρχίζει να παρακμάζει ανεξέλεγκτα, καθώς όλοι έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας ένα μηχανισμό που μας επιτρέπει να γερνάμε σταδιακά και κάθε αλλαγή είναι σχεδόν καθολική. Μάλιστα οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, δεν καλούνται να διαχειριστούν μια μεγάλη ορμονική αλλαγή, όπως η εμμηνόπαυση.

Η κρίση της μέσης ηλικίας, ωστόσο, αφορά εκτός από τις βιολογικές αλλαγές κυρίως τις συναισθηματικές και ο καθηγητής Bainbridge επισημαίνει τρεις χαρακτηριστικές συμπεριφορές οι οποίες αποδίδονται στους άντρες της μέσης ηλικίας.

1. Συναισθηματική αβεβαιότητα και ρευστότητα
Καμία έρευνα μέχρι τώρα δεν αποδεικνύει πως οι άντρες είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη στα 40 τους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δεκαετία της ζωής τους, ενώ αντίθετα η ψυχολογία τους βελτιώνεται, καθώς εν αντιθέσει με τις γυναίκες, εκλείπει ο φόβος του θανάτου.

2. Αναζήτηση νεότερου συντρόφου
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως πρόκειται για χαρακτηριστικό της μέσης ηλικίας, αφού σύμφωνα με έρευνες πλην της τρυφερής περιόδου 16 – 23, σε όλα τα υπόλοιπα στάδια της ζωής τους οι άντρες αναζητούν νεότερες γυναίκες. Η επιλογή τους να ξαναπαντρευτούν μια νεότερη γυναίκα δεν διαφέρει από εκείνη των γυναικών, οι οποίες επίσης αναζητούν νεότερους συζύγους μετά το διαζύγιο, ενώ φαίνεται πως αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και των δύο φύλων.

3. Παλινδρόμηση σε συμπεριφορές και ενδιαφέροντα νεότερης ηλικίας
Αν και δεν υπάρχει ερευνητικό υλικό που να υποστηρίζει πως η αντίληψη αυτή πρόκειται για μύθο, ο καθηγητής επισημαίνει ένα λόγο για τον οποίο αυτό είναι απολύτως λογικό: Οι άντρες δεν αλλάζουν δραματικά τα ενδιαφέροντά τους από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία (πχ. αυτοκίνητα, σπορ), απλώς έχουν περισσότερο χρόνο και χρήματα για να ασχοληθούν με αυτά.

Προτεινόμενοι τρόποι διαχείρισης της Μidlife crisis

Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων
Οι άντρες είναι περισσότερο επιφυλακτικοί από τις γυναίκες όταν μιλούν για τα συναισθήματα τους, ειδικά όταν θέλουν να μοιραστούν ένα πρόβλημα. Κουβεντιάζοντας για ένα πρόβλημα με έναν φίλο ή με άτομα της ίδιας ηλικίας, μπορεί να αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία και ανακούφιση στα αρνητικά σας συναισθήματα.

Αυτοβελτίωση
Η κοινωνία μπορεί να έχει αρνητική άποψη για τους μεγαλύτερους ανθρώπους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνετε και εσείς το ίδιο. Μπορείτε να αναθεωρήσετε τη ζωή σας μέχρι τώρα και να την αλλάξετε με θετικό τρόπο.

Ισορροπία
Βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας και του σπιτιού. Πάρα πολύ συχνά συμβιβάζουμε τις προσωπικές ζωές και τις σχέσεις μας μέσω του φόβου ότι δεν θα αποδώσουμε στην εργασία μας. Περιορίστε όσο είναι εφικτό τις ώρες στη δουλειά και ξοδέψτε περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο ψυχολόγος;

Η ψυχολογική υποστήριξη και η χρήση συγκεκριμένων θεραπευτικών μεθόδων (όπως τεχνικές χαλάρωσης) είναι απαραίτητες, καθώς μπορούν να βοηθήσουν το άτομο στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσης ηλικίας. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία θα αλλάξει τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που έχει το άτομο για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα γεγονότα στη ζωή του, θα μετριάσει τον απόλυτο τρόπο σκέψης σε έναν πιο ευέλικτο, ο οποίος θα τον βοηθήσει να δει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε αυτή την περίοδο της ζωής του.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία έχει αποδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος που είναι και ο κυριότερος ψυχολογικός παράγοντας της κρίσης μέσης ηλικίας.

Πηγή: www.bbc.co.uκ 



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>