SUPERFOODS: 3 υπερτροφές για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας!

Φεβρουαρίου 22, 2013

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Στη σημερινή εποχή οι γρήγοροι ρυθμοί, οι αμέτρητες υποχρεώσεις αλλά και το  άγχος που τις συνοδεύει, καταναλώνουν μεγάλο μέρος της ενέργειας μας. Η καθημερινή εξάντληση τόσο η σωματική όσο και η πνευματική έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση του «μαγικού φίλτρου» που θα θωρακίσει την υγεία μας και θα μας προσφέρει ενέργεια και ευεξία. Αν και μαγικά φίλτρα μπορεί να μην υπάρχουν, η φύση έχει προνοήσει να μας εφοδιάσει με εξαιρετικές τροφές που όταν καταναλώνονται συστηματικά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να είναι «μαγικές» για την υγεία μας. Οι τροφές αυτές τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει γνωστές ώς “Superfoods” ή αλλίως «Υπερτροφές» καθώς βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι σε μικρές ποσότητες προσφέρουν συμπυκνωμένα πληθώρα θρεπτικών συστατικών συμπληρώνοντας καθημερινά τα ενεργειακά μας αποθέματα.

 

Γκότζι μπέρυ (Goji berry): O μικρός εξωτικός θησαυρός

Photo from www.examiner.com

Τα γκότζι είναι μικροί κόκκινοι καρποί που παράγονται από θάμνους που ευδοκιμούν στις περιοχές των Ιμαλάϊων, της Κίνας, της Μογγολίας και του Θιβέτ.

Κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των superfoods καθώς είναι μια φυσική τροφή με εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (25.300 μονάδες ORAC).

Σε μια κοινωνία όπου το οξειδωτικό στρες είναι ιδιαίτερα έντονο τα γκότζι είναι μια φυσική απάντηση καθώς είναι πλούσια σε αμινοξέα, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες Α και Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και βιταμίνη C ακόμη και 500 φορές περισσότερη από ότι περιέχουν τα πορτοκάλια!

Επιπλέον, οι πλούσιες συγκεντρώσεις στις παραπάνω ουσίες κινητοποιούν την λειτουργία ενός ένζυμου, της υπεροξειδικής δισμουτάσης (SOD), που κυκλοφορεί εξωκυτταρικά και απομακρύνει τις βλάβερες ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό. Έτσι λοιπόν, αυτοί οι μικροί καρποί θωρακίζουν την υγεία μας έναντι σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων όπως υπέρταση, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αλτσχάιμερ, καρκίνο κτλ., ασκούν αντιγηραντική δράση ενισχύοντας ταυτόχρονα την καλή διάθεση αλλά και την ενέργεια μας!!!

Μπορούν να καταναλωθούν είτε σε αποξηραμένη μορφή είτε σε μορφή χυμού (είναι προτιμότερο διότι διατηρούνται τα ένζυμα ζωντανά προσφέροντάς μας υψηλή ζωτική ενέργεια) και αρκούν μικρές ποσότητες για να εξασφαλίσουμε τις ουσίες που προσφέρουν.

 

Νόνι (Morinda Citrifolia): Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό από τα βάθη του χρόνου

Photo from www.pourfemme.it

Το Νόνι είναι ένα τροπικό φρούτο που αναπτύσσεται σε αφθονία στην Γαλλική Πολυνησία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού ήταν ήδη γνωστές εδώ και 2.000 χρόνια σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊτή, και η Χαβάη. Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έγινε ευρέως γνωστό στον δυτικό κόσμο καθώς άρχισαν τα οφέλη του στην υγεία να αποτυπώνονται και μέσα από επιστημονικές έρευνες.

Το Νόνι κατατάσσεται μεταξύ των πιο ισχυρών υπερτροφών καθώς περιέχει συνολικά πάνω από 150 θρεπτικά συστατικά όπως μεγάλη ποικιλία βιταμινών (κυρίως βιταμίνη C και σε μικρότερες ποσότητες τις βιταμίνες Α και Β3), ενζύμων, ιχνοστοιχείων και μέταλλων. Λόγω των ουσιών αυτών έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες θωρακίζοντας την υγεία από πολλές παθήσεις.  

Το Νόνι επιδρά ολιστικά στην υγεία και φέρνει αρμονία σε ψυχήσώμα και πνεύμα παρέχοντας μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Στην αγορά θα βρείτε χυμό Νόνι και αρκεί η κατανάλωση 30 ml ημερησίως μόνο για να απολαύσετε τα οφέλη.

 

Σπιρουλίνα: Ένα φύκι μοναδικό

Photo from consciouslifenews.com

Μεταξύ των πιο γνωστών υπερτροφών, η σπιρουλίνα είναι μια γαλαζοπράσινη άλγη με ένα ιδιαίτερα υψηλό θρεπτικό προφίλ.

Θεωρείται μια πλήρης τροφή, καθώς περιέχει περίπου 100 θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες σε ποσοστό 55-70%, 15-25% υδατάνθρακες, 6-8% λιπαρά (ω-3),  χλωροφύλλη, τέσσερις διαφορετικές μορφές β-καροτίνης και μεγάλες ποσότητες μετάλλων (σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.), ιχνοστοιχείων, βιταμινών Ε, Α, Κ, Β και ενζύμων (υπεροξειδική δισμουτάση).

Το πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό είναι ότι τα συστατικά αυτά έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφούνται και αξιοποιούνται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό. Η σπιρουλίνα προσφέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι σε ασθένειες, ταχύτερη ανάρρωση, περισσότερη ενέργεια, αυξημένη αντοχή και βελτίωση των σωματικών και πνευματικών επιδόσεων. Ιδίως όταν ο τρόπος ζωής δεν επιτρέπει την καθημερινή διατροφική ισορροπία ή υπάρχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες π.χ. χορτοφαγία, αθλητισμός, η σπιρουλίνα είναι άριστος σύμμαχος!

Στην αγορά υπάρχει σε διάφορες μορφές, καλό είναι να προτιμάτε ένα πιστοποιημένο προϊόν, με σαφή ένδειξη ότι προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια. Προσοχή μόνο στα άτομα με θυρεοειδοπάθεια να επιλέγουν προϊόντα που δεν περιέχουν ιώδιο.

 



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>