Tips για μια ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια

Φεβρουαρίου 26, 2015

Ποιος δεν θέλει να έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια; Δείτε συμβουλές για απλές καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην οικογενειακή ευτυχία.

Οι πιο σημαντικές σχέσεις που μπορείτε να ενισχύσετε βρίσκονται στο σπίτι σας. Ειδικοί περιγράφουν τι κάνουν οι ευτυχισμένες οικογένειες και μεγαλώνουν ως μονάδα. Προσπαθήσετε να υιοθετήσετε ορισμένες από τις παρακάτω συνήθειες.

Πείτε ιστορίες

Πείτε ιστορίες από το παρελθόν στα παιδιά σας και καλέστε τους παππούδες να συμμετάσχουν. Το μοίρασμα των οικογενειακών ιστοριών με εγγόνια περνά στην κουλτούρα της οικογένειας και παρέχει αίσθημα σύνδεσης μεταξύ των γενεών, δήλωσε η Carroll Tingle, του University of Alabama. Ένας τρόπος να το κάνετε είναι να αφήσετε τα παιδιά να ρωτούν τους παππούδες τους.

Μπορεί ενδεχομένως να ρωτήσουν τι θυμάται ο παππούς για τη μέρα που γεννήθηκε ένα εγγόνι, δήλωσε η Tingle. Τα παιδιά προτιμούν καλύτερα τις ιστορίες στις οποίες αυτά είναι ο κύριος χαρακτήρας.

Τα παιδιά να βλέπουν συχνά τους παππούδες

Να εξασφαλίσετε ότι οι 2 γενιές έχουν άφθονο χρόνο να βρεθούν μαζί ή τουλάχιστον να μιλήσουν. Οι παππούδες μπορούν να είναι παράγοντας σταθερότητας. Έρευνα στο Journal of Family Psychology ανακάλυψε ότι οι έφηβοι που είχαν παππούδες που συμμετείχαν περισσότερο στη ζωή τους είχαν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και ήταν περισσότερο κοινωνικοί. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα σε μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με πατριούς.

Η Tingle σημειώνει ότι οι σύνδεσμοι μεταξύ των γενεών έχουν μακροχρόνια οφέλη για τους παππούδες, τους γονείς και τα παιδιά.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις

Η Marcia Slattery, του University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, δήλωσε ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι σημαντικές. Ο καθένας ανυπομονεί και συμμετέχει σε αυτές.

Είναι ιερή στιγμή. Μπορείτε να ενσωματώσετε τη συγκέντρωση σε προγραμματισμένη δραστηριότητα, όπως το δείπνο της Κυριακής, ή να την κάνετε χωριστό κομμάτι του εβδομαδιαίου προγράμματος. Μπορείτε να αναφερθείτε στην εβδομάδα που πέρασε, στο πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας, σε νέες δραστηριότητες ή σε προβλήματα στο σχολείο.

Εκφράστε ευγνωμοσύνη μεταξύ σας

Στην οικογενειακή εβδομαδιαία συγκέντρωση, καθένας με τη σειρά του μπορεί να ευχαριστήσει κάποιον άλλο. Ειδικός δήλωσε ότι έτσι, συνειδητά ευχαριστεί ο καθένας τον άλλο για τα καλά πράγματα που κάνει. Μια έρευνα ανακάλυψε ότι παιδιά που έγραφαν γράμματα ευγνωμοσύνης ήταν πιο χαρούμενα.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το να είναι κάποιος ευγνώμων, γενικά μπορεί να τον κάνει πιο ευτυχισμένο και πιο υγιή.

Σταθερές συνήθειες ύπνου

Έρευνες δείχνουν τα οφέλη του επαρκούς ύπνου. Μια έρευνα ανακάλυψε ότι μωρά και παιδιά που είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου όπως μπάνιο, λοσιόν και ήσυχες δραστηριότητες κοιμόνταν καλύτερα και ξυπνούσαν λιγότερο συχνά σε σχέση με αυτά που δεν είχαν πρόγραμμα.

Παιδιά που ξάπλωναν την ίδια ώρα κάθε μέρα είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με αυτά που δεν είχαν σταθερή ώρα ύπνου, έδειξαν έρευνες. Παιδιά και ενήλικες που κοιμούνται επαρκώς είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι.

Κρατήστε ημερολόγιο δραστηριοτήτων

Παρακολουθήστε τα μαθήματα γυμναστικής, μουσικής, ποδοσφαίρου και άλλες δραστηριότητες της οικογένειας γράφοντας τες σε ένα πίνακα ή ένα ημερολόγιο. Αυτό διευκολύνει την επικοινωνία και κρατά όλα τα μέλη οργανωμένα. Είναι χρήσιμο, ακόμα και όταν η ζωή σας είναι λιγότερο πυρετώδης, όπως όταν τα παιδιά είναι εκτός σχολείου και επειδή ο πολύς μη δομημένος χρόνος δημιουργεί άγχος.

Η Slattery υποδεικνύει να ασκείστε, να διαβάζετε και να παίζετε σε εβδομαδιαία βάση. Τονίζει τη σταθερότητα και τη ρουτίνα. Η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα αυτού που κάνουμε, καθώς και του πότε, είναι σημαντικά.

Γελάστε μαζί

Να λέτε ανέκδοτα, να παρακολουθείτε αστείες ταινίες και να μάθετε να αυτοσαρκάζεστε. Είναι πολύ σημαντικό να ενσωματώνετε το χιούμορ στο σπίτι σε τακτική βάση, δήλωσε η Slattery. Έρευνες έδειξαν ότι το γέλιο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Τα προσωπικά αστεία, όσο δεν είναι σκληρά ή υποτιμητικά, μπορεί να είναι ακόμα ένας τρόπος ενίσχυσης των δεσμών στην οικογένεια. Τα παρατσούκλια μπορούν επίσης να ενισχύσουν τους δεσμούς.

Γευματίστε μαζί

Μέλη της οικογένειας που τρώνε μαζί δείπνο είναι πιο ευτυχισμένα και υγιή και η ώρα του γεύματος δείχνει στα παιδιά να αγαπούν καλές τροφές και να ελέγχουν τις μερίδες τους.

Η Lynn Barendsen, του οργανισμού Family Dinner project, δήλωσε ότι το να βρει κάποιος το χρόνο να καθίσει και να μιλήσει, καθώς και να μοιραστεί το φαγητό είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να μάθει τα νέα κάποιου. Μπορείτε επίσης να φοράτε τις πιτζάμες στο δείπνο. Η αλλαγή των ρούχων βοηθά να διαχωρίσετε την ώρα του δείπνου από άλλες ώρες καθισιού που μπορεί να φαίνονται βαρετές στα παιδιά, όπως το σχολείο.

Επικοινωνήστε συστηματικά

Η σταθερότητα είναι καλός γενικός κανόνας για τα σπιτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επικοινωνία. Η ανοιχτή επικοινωνία έχει φανεί σαφώς πως είναι βοηθητική για τα παιδιά, ώστε να μάθουν να εκφράζονται και να λύνουν προβλήματα, δήλωσε η Slattery.

Κάντε μια προσπάθεια να επικοινωνείτε σε σταθερές στιγμές, όπως στο οικογενειακό γεύμα και την ώρα του ύπνου. Σιγουρευτείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν μια ευκαιρία να μιλήσουν και εξασκηθείτε στο να ακούτε ενεργά.

Αυτό σημαίνει να προσέχετε με σεβασμό αυτό που λένε οι άλλοι και να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις για να δείξετε ότι ακούσατε και ενδιαφέρεστε. Μη διακόπτετε και μη μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας

Ενώ δεν χρειάζεται να βυθιστείτε σε μια οθόνη 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να είναι βοηθητικό-για να είστε σε επαφή με τους παππούδες, για παράδειγμα.

Τα e-mails και τα γραπτά μηνύματα είναι καλοί τρόποι για να μοιράζεστε γέλιο, ενθάρρυνση και για να δείξετε σε κάποιον ότι νοιάζεστε.

Πηγή: iatronet.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>