To Αίνιγμα του Διαβήτη

Ιουνίου 24, 2015

Γράφει ο Dr.Δημήτρης Τσουκαλάς Iατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II, Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, President of The European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M

Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι σχετικά με το διαβήτη τύπου 2 είναι το εξής: δύναται να προληφθεί πλήρως και είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος, μόνο με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ορμόνη που χειρίζεται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, την ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι απόλυτα απαραίτητη για τη ζωή

Είναι όμως γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάρα πολλή ινσουλίνη στο αίμα μας, που μας οδηγεί σε μια κατάσταση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία γερνάμε.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν 4 περίπου λίτρα αίματος στο σώμα τους και ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι μέσα στα 4 αυτά λίτρα υπάρχει μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη!

Αν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σας ανέβαιναν στο ένα κουτάλι της σούπας θα πέφτατε αμέσως σε υπεργλυκαιμικό κώμα που θα προκαλούσε το θάνατο.   

Το σώμα σας εργάζεται πολύ σκληρά για να το αποτρέψει αυτό, με το να παράγει ινσουλίνη έτσι ώστε να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας στο επιθυμητό επίπεδο.

Κάθε γεύμα ή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες κανονικά προκαλεί μια ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Για να το αντισταθμίσει αυτό το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη στο αίμα, που ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου και μας αποτρέπει από το να πεθάνουμε.   

Παρόλα αυτά όμως, αν καταναλώνουμε σταθερά μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δημητριακά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το σώμα μας μπορεί να «συνηθίσει» στην αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης, ώστε να χρειάζεται όλο και περισσότερη από αυτή για να είναι αποτελεσματική.

Όταν το σώμα μας συνηθίσει στην ινσουλίνη και χρειάζεται όλο και περισσότερη, αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το επόμενο βήμα μετά από την αντίσταση, είναι το πάγκρεας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για ινσουλίνη και τότε αρχίζει να ανεβαίνει το ζάχαρο στο αίμα μας και έχουμε διαβήτη.

Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή είστε υπέρβαρος

Είναι πολύ πιθανό ότι καταναλώνετε παρά πολλά δημητριακά – ναι, ακόμη και τα ολικής αλέσεως δημητριακά – γιατί αυτά είναι ο πιο συνήθης ένοχος για τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.

Η κατάσταση επιβαρύνεται επιπλέον γιατί όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας αυξάνονται, αποστέλουν στο σώμα ένα μήνυμα που του λέει να αποθηκεύσει λίπος και να κρατήσει το λίπος που ήδη έχει.

Επομένως η περίσσεια υδατανθράκων όχι μόνο μας κάνει υπέρβαρους, αλλά εμποδίζει και τις προσπάθειες μας να χάσουμε βάρος. 

Θα πρέπει λοιπόν: 

  •     Να περιορίσετε ή να εξαλείψετε πλήρως τη ζάχαρη και τα δημητριακά από την διατροφή σας
  •     Να ασκείστε τακτικά και έντονα
  •     Να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά
  •     Να λαμβάνετε άφθονα ω-3 λιπαρά
  •     Να απολαμβάνετε αρκετό ύπνο υψηλής ποιότητας κάθε βράδυ
  •     Να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος
  •     Να λαμβάνετε αρκετά αντιοξειδωτικά και κυρίως βιταμίνη C

Εξετάσεις που ανιχνεύουν τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ώστε να δούμε την πραγματική μεταβολική εικόνα.

Αντί να μετράμε απλά το ζάχαρο στο αίμα μας και να περιμένουμε μοιρολατρικά ποτέ αυτό θα ξεπεράσει τα όρια μπορούμε να κάνουμε κάτι για την υγεία μας πολύ νωρίτερα.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>