Οξινο-Αλκαλική Ισορροπία

Picture

Εξαιτίας της επεξεργασμένης τροφής που κυριαρχεί συνήθως στο διαιτολόγιό μας, δημιουργείται όξινο περιβάλλον στον οργανισμό, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία των ενζυμικών συστημάτων. Αυτό προκαλεί αρκετά προβλήματα, από απλή δυσπεψία εώς τις σοβαρότερες φλεγμονώδεις νόσους του πεπτικού σωλήνα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εντερίτιδα) στις οποίες οφείλεται η ατελής αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών από τις λάχνες. Η παρατεταμένη ατελής ή ακατάλληλη πέψη οδηγεί σε συσσώρευση σκληρυμένων κοπράνων, τα οποία εμποδίζουν την αφομοίωση των ουσιών και δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο δυσαπορρόφησης και ηπατική τοξίνωση, επειδή το σώμα προσπαθεί να επαναπορροφήσει το περιεχόμενο του παχέος εντέρου, θεωρώντας ότι πρόκειται για θρεπτικές ουσίες.

Για να μη δημιουργούνται φλεγμονές και καρκινογενέσεις, η διατροφή μας πρέπει είναι κατά 73% αλκαλική και κατά 27% όξινη. Η μετατόπιση του pH του αίματος στην αλκαλική περιοχή κάνει το σώμα αφιλόξενο για τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες, οι οποίοι προτιμούν όξινο περιβάλλον. Αλκαλικές τροφές είναι όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αμύγδαλα. Ειδικά η χλωροφύλλη που περιέχουν τα πράσινα λαχανικά έχει ισχυρή αλκαλική δράση. Όλες οι υπόλοιπες τροφές είναι όξινες. Επίσης, για τη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος μπορούμε να  καταναλώνουμε και φυσικά συμπληρώματα διατροφής, όπως αντιοξειδωτικά και κυανοφύκη (blue-green algae).
Picture

Φωτογραφίες:  truecancerfacts.com και www.alkavisionnutrition.com