Συμπληρώματα διατροφής

Photo from: rediscoveryourhealth.com

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα τα οποία αναπληρώνουν ουσίες που λείπουν από τον οργανισμό μας.  Μπορεί να περιέχουν πολλά διαφορετικά μεταξύ τους συστατικά, από θρεπτικά συστατικά, μέχρι ζωντανά βακτήρια, όπως είναι τα προβιοτικά και εξειδικευμένα συστατικά, όπως είναι η γλυκοζαμίνη. Αναζητήστε συμπληρώματα διατροφής που προέρχονται από τα φυτά και περιέχουν απόλυτα φυσικά συστατικά (όταν είναι δυνατό σε υγρή μορφή έτσι ώστε να είναι άμεσα απορροφήσιμα από τους σιελογόνους αδένες και να μην είναι ανάγκη να περάσουν από τη διαδικασία της πέψης στο έντερο, όπου οι λάχνες του λεπτού εντέρου μπορεί να είναι μπλοκαρισμένες και να μην απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες).
  
Βιταμίνες και μέταλλα: αποτελούν βασικά συστατικά πολλών συμπληρωμάτων διατροφής επειδή είναι μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθολογίες και συμπτώματα, από μια απλή αβιταμίνωση μέχρι αναιμία.
 
Χλωροφύλλη: περιέχεται στα πράσινα λαχανικά.

Αντιοξειδωτικά: είναι ουσίες που εξουδετερώνουν την περίσσεια των ελευθέρων ριζών που παράγονται στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικές οξειδωτικές (τοξικές) ουσίες που παράγονται με το κάπνισμα, το άγχος, τη μόλυνση, την έκθεση στον ήλιο αλλά και από τις μεταβολικές διεργασίες του ίδιου μας του οργανισμού. 
  
Απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: Συχνά αυτά περιέχονται με τη μορφή ελαίου π.χ. ιχθυελαίου, μουρουνελαίου, ελαίου νυχτολούλουδου κλπ. Τα ωμέγα 3 & 6 είναι ωφέλιμα για πολλούς τομείς της υγείας και απαραίτητα για άτομα κάθε ηλικίας ανεξαρτήτως φύλου.
 
Αμινοξέα και ένζυμα: το κάθε αμινοξύ και είδος ενζύμου έχει εξειδικευμένες αποστολές στο σώμα.

Εξειδικευμένα συστατικά: πχ γλυκοζαμίνη και το συνένζυμο Q10, περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής για τις ειδικές τους δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς της υγείας.

Σκευάσματα βοτάνων: συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα ή άλλα φυτά που δεν ανήκουν στα βότανα, όπως το Ιπποφαές ή ακόμα και εκχύλισμα από σκόρδο. Συχνά περιέχουν αποκλειστικά εκχύλισμα από τα φυτά αυτά, χωρίς να περιέχουν απαραίτητα και κάποιο άλλο δραστικό συστατικό.