Άννα Δημητράτου: «Ρίσκαρα φέρνοντας το Bollywood στην Ελλάδα και έδωσα νέα έμπνευση στη ζωή μου!»

Δεκεμβρίου 20, 2013

Συνέντευξη της Άννας Δημητράτου στο InspireYourLife, από τη Χαντζή Στεφανία

Τι θα λέγατε για ένα εικονικό ταξίδι στον πολύχρωμο κόσμο της Ινδίας; Χαρούμενες μουσικές, ζωηρά χρώματα, αέρινα υφάσματα, έντονο μακιγιάζ, άφθονα κοσμήματα σε πρόσωπο και σώμα σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, ενώ οι μοναδικές κινήσεις και εκφράσεις σε παρασύρουν σε ένα ξεχωριστό ταξίδι. Συναντήσαμε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Studio Oriental Expression και ιδρύτρια της 1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα, η οποία έχοντας την εξαιρετική έμπνευση να φέρει το Bollywood Dance στη χώρα μας, πρόσθεσε νέο άρωμα και επιπλέον χαρούμενες νότες στη ζωή μας! Απολαύστε την Άννα Δημητράτου σε μία «δροσερή» αλλά και γεμάτη νόημα συνέντευξη.

1-Ποιο ήταν το έναυσμα για να φέρεις το Bollywood Dance στην Ελλάδα;

Πρώτα στη ζωή μου ήρθε το θέατρο και μετά ο χορός. Όταν αποφοίτησα από τη σχολή θεάτρου, ένας από τους πρώτους ρόλους που μου προτάθηκε ήταν μιας ινδής χορεύτριας. Το σενάριο ήταν σε ένα μέρος στο Λονδίνο που ζούσαν Ινδοί και δεν είχαν αλλιώς πως να ζήσουν, οπότε τα κορίτσια έπρεπε να χορεύουν το βράδυ στα μαγαζιά. Τέθηκε λοιπόν το θέμα να βρούμε ένα χορογράφο Bollywood. Πριν 10 χρόνια περίπου δεν υπήρχαν στην Ελλάδα δάσκαλοι – χορογράφοι του Bollywood και έτσι τότε με τη σκηνοθέτη Αναστασία Ρέβη –ένα πολύ χαρισματικό άτομο- αναγκαστήκαμε να κάτσουμε και να δούμε πολλές ταινίες για να πάρουμε μια ιδέα και να αντιγράψουμε κάποιες κινήσεις. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν πολύ άρτιο και εγώ επειδή, όχι απλά ενθουσιάστηκα, αλλά ερωτεύτηκα αυτό το πράγμα με αυτές τις γυναίκες, τις πανέμορφες με τα υπέροχα ντυσίματα, τα κοσμήματα, με τις κινήσεις όλο νόημα, ερωτισμό και αισθησιασμό… και τονίζω ότι αυτός ο αισθησιασμός, είναι πραγματικά κάτι αισθησιακό και θηλυκό χωρίς να γίνεται κάτι πρόστυχο. Έτσι είπα ότι πρέπει να φέρω αυτόν το χορό στην Ελλάδα! Το θέατρο λοιπόν με έφερε σε επαφή με το Bollywood Dance και τελικά διαπίστωσα και πόσο θεατρικός είναι αυτός ο χορός. Δεν είναι μόνο η κίνηση, είναι το πως εκφράζω την κάθε κίνηση και πως από το σώμα μου περνάει στο πρόσωπο και πως εκφράζεται το συναίσθημα από τα μάτια, το μειδίαμα, το χαμόγελο, τα πάντα το φρύδι που σηκώνεται… όλα δουλεύουν, όλα συνεργάζονται.

2- Ποιος είναι ο  εμπνευστής σου για την ίδρυση της 1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα;

Εμπνευστής μου είναι ο Sunny Singh, ένας απίστευτος Ινδός που η ενέργεια του σπάει τοίχους! Τον γνώρισα σε ένα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Πέρα όμως από τα μαθήματα ήθελα να ιδρύσω μια ακαδημία, κάτι σαν Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να γίνει κάτι πιο οργανωμένο γύρω από το Bollywood. Όταν λοιπόν είδα αυτόν τον άνθρωπο, είπα αυτός είναι! Ήξερα γενικά ότι δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν ευτυχής η συγκυρία ότι όταν του το πρότεινα, είχε στο μυαλό του να ξεκινήσει αυτό ακριβώς το project! Έτσι ο Sunny μας δίνει θεματολογία, θεωρία και μια πολύ εμπεριστατωμένη γνώση γύρω από το τί είναι Bollywood. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τι λέει το τραγούδι, τι καλύτερο να έχεις έναν Ινδό να σου λέει ότι εκεί λέει αυτό, τώρα η κοπέλα εκφράζει τον έρωτα της γι’αυτό το αγόρι… Ήταν μια πολύ ευτυχής συνάντηση αυτή με τον Sunny Singh!

3- Το αρχικό σου όραμα για τη δημιουργία αυτής της ακαδημίας βρίσκεις να έχει απήχηση στον κόσμο; Σε τι βαθμό ανταποκρίνεται;

Ο κόσμος του χορού Bollywood είναι ένα πολύ έξυπνο κοινό, πολύ αισθαντικό. Και με τρομερό ένστικτο, δεν μπορείς να το ξεγελάς ούτε να του «πουλήσεις» κάτι που δεν είναι τόσο καλό όσο του λες. Νομίζω ότι ο κόσμος είχε κουραστεί να κάνει κάποια δωρεάν μαθήματα που ο δάσκαλος αντέγραφε από το youtube και απλά του τις έδειχνε, ενώ σε αυτή την οργανωμένη μας προσπάθεια ανταποκρίνονται απίστευτα θετικά. Πέρυσι τον Ιανουάριο φτιάξαμε ένα πολύ μεγάλο τμήμα, φέτος κάναμε ένα καινούριο τμήμα με καινούργιους χορευτές. Η πολύχρωμη χαρούμενη οικογένειά μας μεγαλώνει  συνέχεια και χαιρόμαστε παρά πολύ γι’ αυτό!

4- Ποια είναι τα οφέλη του Bollywood Dance και πόσο συχνά χρειάζεται να ασχολείται κάποιος για να δει τα οφέλη; Υπηρετείται η βελτίωση στον άξονα body-mind-soul?

Το πιο μεγάλο του όφελος του Bollywood dance νομίζω είναι το πόσο όμορφα κάνει να νιώθει τον κόσμο! Όσοι χορεύουν Bollywood έχουν μια μεγάλη χαρά στη ζωή τους, πραγματικά είναι μια μεγάλη χαρά! Εννοείται ότι είναι μια τρομερή άσκηση για το σώμα -βοηθάει και το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα γιατί ιδρώνουμε, χοροπηδάμε- ενώ επίσης γυμνάζει και τους μυς του προσώπου, γιατί καθώς χορεύουμε χρησιμοποιούμε παρά πολύ τις εκφράσεις του προσώπου, οπότε κάνουμε ένα φυσικό lifting! Και ξέρεις ότι το μυστικό της ομορφιάς και της νεότητας είναι να κινείς του μυς του προσώπου. Όσο τους αφήνουμε ακίνητους χαλαρώνουν, ειδικά για τις γυναίκες αυτό τους ενδιαφέρει πολύ. Όσο για τους άντρες είναι μια τρομερή γυμναστική για την κοιλιά, τα ποδιά και τα χέρια. Και φυσικά, είναι αυτή η υπέροχη ψυχολογική κατάσταση που είναι σαν να έχεις πιει 2-3 ποτήρια κρασί και νιώθεις μια υπέροχη ευεξία!

Πιστεύω λοιπόν ότι υπηρετείται ιδανικά το τρίπτυχο body, mind, soul  γιατί το σώμα συμμετέχει ενεργά και ασκείται έντονα, το μυαλό είναι εκεί και συνδέει τη σκέψη με τη φαντασία, βοηθά στο συντονισμό κινήσεων σώματος-προσώπου και έτσι ενισχύει τη συγκέντρωση. «Νους υγιής εν σώματι υγιή» που έλεγαν και οι αρχαίοι έλληνες και αυτό επιτυγχάνεται άριστα με το Bollywood Dance. Kαι φυσικά η ψυχή βιώνει απίστευτα συναισθήματα και σε κάνει να νιώθεις σαν να πετάς στα σύννεφα!

Ως προς τη συχνότητα εξάσκησης, θα έλεγα ότι από  δυο φορές την εβδομάδα και πάνω είναι πάρα πολύ καλά, δυο και τρεις αν κάποιος μπορεί! Κατά τη γνώμη μου το ιδανικό είναι να το συνδυάζει κανείς με ινδικό κλασσικό χορό γιατί η βάση του Bollywood είναι αυτή. Όπως για να χορέψουμε μοντέρνο χορό πρέπει να κάνουμε κλασσικό μπαλέτο, με την ιδία λογική αν έχεις κάνει κλασσικό ινδικό χορό χορεύεις καλυτέρα το Bollywood.

5- Τι άλλο απαιτείται στο Bollywood Dance για να γίνεις ένα με αυτό; Για να πούμε πχ ότι «αυτός/-ή το’χει!»;

Πρέπει απλά να αφεθείς, να το ζήσεις, να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη!  Είναι βαθιά θεατρικός και εκφραστικός χορός το Bollywood και χρειάζεται να “ανοιχτείς”. Εμείς οι δυτικοί χρησιμοποιούμε πολύ το μυαλό μας, αλλά οι ανατολίτες πιο πολύ το συναίσθημά τους. Αν γεφυρώναμε την ανατολή με τη δύση θα ήταν υπέροχο, γιατί εμείς οι δυτικοί πνίγουμε με το μυαλό μας τα συναίσθηματά μας και χάνουμε πολλά όμορφα πράγματα… Εάν τα φέρουμε σε μια ωραία ισορροπία, θα είναι καταπληκτικά!

6- Ηθοποιός, δασκάλα Bollywood και ανατολίτικων χορών, pilates trainer, καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Studio Oriental Expression και ιδρύτρια της 1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα, τη Sunny Singh Bollywood Dance Academy Greece, επίσης έχεις θεμελιώσει τον όρο «orientalates» (συνδυασμός orientalpilates), δική σου καινοτομία και το διδάσκεις. Τι σου δίνει για εσένα έμπνευση για να ασχοληθείς με κάτι καινούργιο; Ποια ανάγκη σου καλύπτουν όσα επιλέγεις; Εξυπηρετούν κάποιο ευρύτερο σκοπό σου;

Σκέψου ότι με το θέατρο ασχολούμαι από 14 χρονών, με το χορό από τα 18. Ο χορός και το θέατρο δυναμώνουν τα κέντρα μας, κάπου συναντιούνται, αγκαλιάζει το ένα το άλλο και  έρχονται να σου προσφέρουν μία ηρεμία εσωτερική. Εκτός από την προσωπική ολοκλήρωση, είναι το μοίρασμα που νιώθω όταν διδάσκω αυτούς τους χορούς είναι πραγματικά κάτι που δεν μπορεί να το αναπληρώσει τίποτα άλλο. Όταν διδάσκω στην αίθουσα και μοιράζομαι τις ιδέες, τα συναισθήματά μου, τις κινήσεις που σας δείχνω,  όλο αυτό μου επιστρέφεται με μία μοναδική ανταλλαγή ενεργείας. Μέσα από όλο αυτό νιώθω πολύ όμορφα και πολύ ολοκληρωμένη.

7- Πώς καταφέρνεις να ισορροπείς την επαγγελματική σου ζωή (που απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν το βλέπεις σαν επάγγελμα-είναι κομμάτι του εαυτού σου) με την προσωπική;

Είναι ακριβώς έτσι, δεν μπορώ να ξεχωρίσω την προσωπική μου ζωή από την επαγγελματική. Με τους μαθητές μου είμαστε και φίλοι, για έμενα αυτή είναι η προσωπική μου ζωή, αυτή η χαρά, η ανταλλαγή ενέργειας, αυτή είναι η ιδία μου η ζωή, ότι ο άλλος δε με βλέπει απλά σαν μια δασκάλα, αλλά πρωτίστως σαν άνθρωπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι όλα ένα!

8- Ποια είναι τα προσεχή projects – συμμετοχές σου που σε απορροφούν και σε εμπνέουν  αυτό το διάστημα;

Ορμώμενοι φέτος το ’13,  από τα 100 χρόνια εορτασμού της βιομηχανίας του Βollywood -το 1913 ήταν η πρώτη ταινία Bollywood που είχε λόγο μέσα- κάνουμε ένα πολύ μεγάλο Party – Show, στις 21 Δεκεμβρίου. Θα είναι εδώ και ο Sunny και ο Suresh Singh και θα χορέψουν και τα μέλη της ακαδημίας Bollywood. Θα γίνει στο θέατρο Χυτήριο στην Ιερά οδό όπου ο Sunny θα δώσει και ένα ανοιχτό σεμινάριο για όλους 17:00-20:00 και στις 21:00 έχουμε το πάρτι μας,  όπου είστε προσκεκλημένοι όλοι.

Επίσης τώρα τον Ιανουάριο του 2014 θα χορέψω στην Opera Comique του Παρισιού. Δε χορεύω απλά, αλλά κάνω και το training στους χορευτές στις ινδικές και τις ανατολίτικες κινήσεις. Εκεί θα είναι σίγουρα μια απίστευτη πρόκληση, την περιμένω πως και πως! Έζησα και το Σεπτέμβρη του 2013 τη συγκλονιστική αυτή εμπειρία, όπου ήμουν στο ίδιο πρότζεκτ  μετά από πρόταση της σκηνοθέτιδας Lilo Baur. Χόρεψα στην παράσταση «Lakme» που ανέβηκε στην Opera De Lausanne και δίδαξα στους χορευτές βασικές κινήσεις και syllabus ινδικού και ανατολίτικου χορού.

To επόμενο μεγάλο Project μας είναι το 2ο «Φεστιβάλ Bollywood & Πολυπολιτισμικών Χορών» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 20-22 Ιουνίου 2014, που το προετοιμάζουμε από τώρα για να είμαστε καλά οργανωμένοι.  Θα συμμετέχουν τόσο τα μέλη της δικής μας Ακαδημίας, όσο και καλεσμένοι από το εξωτερικό.  Αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι ότι χορεύουν οι δικοί μας χορευτές σε αυτό το φεστιβάλ.

9- Υπάρχει κάποια φράση/μότο που σε εμπνέει, σε κινητοποιεί; 

Ζήσε το τώρα πολύ έντονα και μη φοβάσαι ποτέ να πάρεις ρίσκα και να κάνεις βήματα μπροστά. Η ακαδημία για εμένα ήταν ένα ρίσκο πολύ μεγάλο, αλλά είδα ότι όποτε έχω ρισκάρει στη ζωή μου, μου έχει βγει μόνο σε καλό και το συνιστώ σε όλους!

10- InspireYourLife για εμάς σημαίνει “Δώσε πνοή στη ζωή σου και γίνε το καλύτερο που μπορείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα!” Εσείς σε ποιον άξονα της ζωής σου δίνετε προτεραιότητα; Η ισορροπία μεταξύ των 3 είναι κάτι που επιθυμείτε, άρα έχει και νόημα να προσπαθείτε; Ή είναι κάτι ανέφικτο στην καθημερινότητά μας;

Πιστεύω πολύ σε αυτή την ισορροπία, απλά θέλει λίγη δουλίτσα.  Θέλει συνειδητότητα. Αυτό που μας λείπει είναι η συνειδητότητα, όσο πιο παρόντες είμαστε στην τρέχουσα στιγμή, τόσο πιο συνειδητά ζούμε και με τόσο περισσότερο νόημα. Και το θέατρο και ο χορός, το συνδυάζουν αυτό, προσπαθούν να μεγαλώσουν τη στιγμή. Είμαι εδώ με όλο μου το είναι και ζώντας συνειδητά μπορώ να επιτύχω την ισορροπία στους τρεις άξονες, body-mind-soul.

11- Πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει κάποιος το απόλυτο νόημα ζωής ή είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή αναζήτησή του;

Το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο, η διαρκής αναζήτηση είναι κάτι το καταπληκτικό, μία εξαιρετική διαδικασία. Φυσικά και θέλουμε να φτάσουμε στο απόλυτο. Αλλά ο Καβάφης είπε: «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…». Φυσικά και θέλουμε να φτάσουμε στο απόλυτο, αλλά τελικά δεν είναι μόνο το να φτάσεις εκεί που θες αλλά και να βιώσεις την εμπειρία της αναζήτησης…



Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;