Έρωτας – Σχέσεις – Ζευγάρια

Ερωτική ζωή:

Δείκτης Σωματικής, Πνευματικής & Ψυχικής Υγείας
 

Picture

 
Απελευθερώστε τον κρυμμένο σεξουαλικό εαυτό σας!

Μία υγιής ερωτική ζωή περιλαμβάνει φυσιολογική ερωτική επιθυμία για το αντίθεο φύλο, σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση, ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης και αίσθηση πληρότητας σε ψυχή, σώμα και πνεύμα.

Η ερωτική επιθυμία αποτελεί κάτι «φυσικό», μια αναμενόμενη πηγή δημιουργικότητας και ανάπτυξης του ανθρώπου. Ο «σεξουαλικός εαυτός» και η σεξουαλική ζωή αποτελούν μια ενιαία αίσθηση και εικόνα του εαυτού, μια συνέχεια και έναν καθρέφτη του όλου ψυχισμού και της καθημερινότητάς μας. Το «ποιοι είμαστε και τι κάνουμε» αντανακλάται άμεσα στην ερωτική μας ζωή, και αντίστροφα. Οι πιο ενεργητικοί και δημιουργικοί άνθρωποι είναι συχνά και πολύ ερωτικοί άνθρωποι!

Ο αρχέγονος ενστικτώδης κώδικας ελκυστικότητας

Η ερωτική ορμή και ικανότητα θεωρούνταν πάντοτε δείκτες υγείας και δύναμης. Υπάρχει ένας έμφυτος και ενστικτώδης κώδικας, ο οποίος ανέκαθεν έλκυε σεξουαλικά τους άνδρες και τις γυναίκες μεταξύ τους. Από την αρχή της ανθρωπότητας οι άνδρες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την καλύτερη σύντροφο, έτσι ώστε να αποκτήσουν τους καλύτερους απογόνους και να περάσουν τα γονίδιά τους στις μελλοντικές γενιές. Η ανικανότητα κάποιου να συνευρεθεί ερωτικά ή να αφήσει έγκυο μια γυναίκα θεωρούνταν ταπεινωτική αδυναμία.

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Ντέσμοντ Μόρις, οι άνδρες χρησιμοποιούσαν όλες τις αισθήσεις τους για να διαλέξουν τις ομορφότερες και γονιμότερες γυναίκες. Ο βασικός κώδικάς υγείας και ομορφιάς που ήταν ενσωματωμένος στο γυναικείο σώμα και έλκυε τους άνδρες περιλάμβανε  ερεθίσματα οπτικά (γυναικείες καμπύλες), αισθητήρια ερεθίσματα όπως την οσμή (μυρωδιά σώματος και αναπνοής), την αφή (λείο απαλό δέρμα) και την αισθησιακή έλξη.

Οι άνδρες σύμφωνα με τον Μόρις είχαν τον δικό τους κώδικα ελκυστικότητας. Οι γυναίκες ελκύονταν από τα πιο ισχυρά και κυρίαρχα αρσενικά. Ένας δυνατός άνδρας ή ένας ηγέτης μπορούσε να τις προστατέψει και να προσφέρει περισσότερα στις ίδιες και τα παιδιά τους. Ο σημαντικότερος «σωματικός» κώδικας που αφορούσε την ελκυστικότητα του άνδρα ήταν μία δυνατή,  μυώδης και υγιής όψη. Άλλες αρσενικές ιδιότητες, όπως το να είναι κάποιος αρκετά επιθετικός ώστε να μάχεται και αρκετά σοφός, ώστε να κυριαρχεί πάνω στα άλλα αρσενικά (ηγεσία) θεωρούνταν επίσης  ισχυρά και ελκυστικά στοιχεία για τις γυναίκες.

Picture

Οι άνδρες σύμφωνα με τον Μόρις είχαν τον δικό τους κώδικα ελκυστικότητας. Οι γυναίκες ελκύονταν από τα πιο ισχυρά και κυρίαρχα αρσενικά. Ένας δυνατός άνδρας ή ένας ηγέτης μπορούσε να τις προστατέψει και να προσφέρει περισσότερα στις ίδιες και τα παιδιά τους. Ο σημαντικότερος «σωματικός» κώδικας που αφορούσε την ελκυστικότητα του άνδρα ήταν μία δυνατή,  μυώδης και υγιής όψη. Άλλες αρσενικές ιδιότητες, όπως το να είναι κάποιος αρκετά επιθετικός ώστε να μάχεται και αρκετά σοφός, ώστε να κυριαρχεί πάνω στα άλλα αρσενικά (ηγεσία) θεωρούνταν επίσης  ισχυρά και ελκυστικά στοιχεία για τις γυναίκες. 

Η αντιπαραβολή του χθες και του σήμερα στα σεξουαλικά πρότυπα

Αυτός ο αρχέγονος ενστικτώδης κώδικας παραμένει ακόμη μέσα μας, αν και οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Οι άνδρες δεν χρειάζεται πια να είναι σωματικά δυνατοί (ανδροπρεπείς και ρωμαλαίοι) για να είναι πετυχημένοι στη ζωή, ενώ οι γυναίκες δεν χρειάζεται να είναι χυμώδεις για να είναι ελκυστικές.

Η σύγχρονη κοινωνία έχει δημιουργήσει νέα πρότυπα επιτυχίας. Χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν αναγκαίο για την επιβίωση ενός άνδρα και της οικογένειάς του, ο άνδρας αυτός να είναι σωματικά ρωμαλαίος. Η κατοχή ενός συνδυασμού ευφυΐας, αρρενωπότητας και σεξουαλικής ικανότητας ήταν το πρότυπο επιτυχίας. Οι μεγάλοι φιλόσοφοι του παρελθόντος λειτουργούσαν ως πνευματικοί δάσκαλοι ιστορικών ηγετών (όπως ο  Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος). Για τους αρχαίους πολεμιστές το πνεύμα και το ξίφος συχνά πήγαιναν-χέρι. Η γενναιότητα ήταν μια αναγνωρισμένη αρετή και η ιπποτική ευγένεια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του άνδρα.

Picture

Σήμερα, οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζονται τη σωματική ρώμη ως μέσο επιβίωσης και ούτε τη γενναιότητα για να πετύχουν. Το χρήμα και ο συσσωρευμένος πλούτος φαίνεται να είναι οι κυρίαρχοι παράμετροι της εξουσίας. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που έχουν χάσει τη φόρμα τους και δε φαίνεται να τους ενδιαφέρει η εξωτερική τους εμφάνιση. Υποφέρουν από προβλήματα όπως σάκχαρο, υπέρταση, χρόνια κόπωση και παχυσαρκία αλλά συνεχίζουν να κακοποιούν τους οργανισμούς τους με κακή διατροφή και επιβαρυντικές καθημερινές συνήθειες.

Παρ’όλα αυτά, οι άνδρες αυτοί είναι συχνά επιτυχημένοι επειδή είναι αρκετά έξυπνοι για να κερδίζουν πολλά χρήματα. Ίσως πάλι απλώς να τα έχουν κληρονομήσει. Η σύγχρονη κοινωνία δε δίνει πια έμφαση και έτσι καταπνίγει την χρήση ορισμένων από τα πλέον βασικά μας ένστικτα που χρησιμεύουν στην επιβίωση και στη βελτίωσή μας.

Το ερώτημα είναι αν οι αλλαγές αυτές στα πρότυπα δύναμης και επιτυχίας επιδρούν στη σεξουαλική ικανότητα και γονιμότητα. Υπάρχουν πλέον καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την σχέση αλληλεπίδρασης. Ο σύγχρονος κόσμος είναι πλημμυρισμένος από οιστρογονικές χημικές ουσίες, οι οποίες ευνουχίζουν τους άνδρες και απειλούν τις γυναίκες.

Ωστόσο, είναι αδύνατον να καταπνίξει κανείς εντελώς τα βασικά ένστικτα. Πίσω από τις σύγχρονες ανδρικές προσόψεις, υπάρχουν αρχέγονες επιθυμίες, οι οποίες υπαγορεύουν με ποιον τρόπο να συμπεριφερθούμε. Συνεχίζουμε να θαυμάζουμε τους αθλητές για τις επιδόσεις τους, καθώς και τους ανδροπρεπείς, μυώδεις άνδρες. Θαυμάζουμε και σεβόμαστε τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες κι άλλους δημιουργικούς τύπους για τη «δημιουργική τους δύναμη» και τα «δυνατά» μυαλά τους. Αυτό είναι το βασικό ένστικτο το οποίο κρύβεται μέσα μας και που μας ελκύει ακόμη προς τη σωματική και πνευματική δύναμη, έστω και αν η έμφαση που δινόταν παλαιότερα στη σωματική ρώμη έχει μειωθεί.

Η σύγχυση που επικρατεί σήμερα με την ταυτότητα των φύλων, τόσο σεξουαλική όσο και αισθητική ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση προτύπων που στερούνται πραγματικής αξίας και παίρνουν συχνά τη θέση των φυσιολογικών, αρχέγονων, ενστικτωδών προτύπων. Η παρεμπόδιση όμως αυτών των ενστίκτων οδηγεί σε όλα τα φαινόμενα που πλήττουν την φυσιολογική ερωτική ζωή των ανθρώπων.

Τί παρατηρείται σήμερα

Picture

Ο  άνδρας και η γυναίκα σήμερα γίνονται αποδέκτες αρνητικών ερεθισμάτων. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι οικονομικές δυσχέρειες, οι κακές επιλογές στον τρόπο ζωής και οι επιβαρυντικές συνθήκες του περιβάλλοντος έχουν αντίκτυπο στην σωματική, πνευματική  και ψυχική υγεία. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν ακολούθως αρνητικά την ερωτική επιθυμία για το αντίθετο φύλλο, τη σεξουαλική απόδοση και την αμοιβαία ικανοποίηση, ενώ αυξάνουν την εμφάνιση των φαινομένων της ανδρικής ανικανότητας και υπογεννητικότητας.

Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική  δραστηριότητα. Το σεξ μοιάζει απλά σαν να μην ενδιαφέρει το άτομο, σαν να μην απασχολεί καν την καθημερινότητά του. Σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζονται δυσκολίες στην ερωτική διέγερση, οι οποίες συνοδεύονται κυρίως από πρόωρο τερματισμό ή μη ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το άτομο έχει αρχικά προσεγγίσει την ερωτική επαφή με επιθυμία, δεν είναι όμως σε θέση να διατηρήσει το επίπεδο της διέγερσής του και να την ολοκληρώσει.

 

Γιατί είναι σημαντικό να έχω μία υγιή ερωτική ζωή;

Picture

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς,η σεξουαλική μας ζωή αποτελεί σημαντικό δείκτη σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας. Όταν κάποιος έχει μία πλήρη ερωτική ζωή έχει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Η επιθυμία για την εκδήλωση της σεξουαλικότητας του ανθρώπου, χωρίς αυτό να περιορίζεται στην ερωτική  πράξη,  είναι ένδειξη φυσιολογικού ανθρώπου που αγαπά, σέβεται και φροντίζει τον εαυτό του ώστε να απολαμβάνει τις δυνατότητες ικανοποίησης που του χάρισε η ερωτική του φύση. Η ερωτική επιθυμία δεν είναι κάτι που αναζητούμε από έξω για να το εμφυσήσουμε στον οργανισμό μας. Είναι κάτι που ενυπάρχει ήδη μέσα μας και σε περίπτωση που για διάφορους λόγους αυτή δεν εκδηλώνεται, οφείλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια που την έχουν αναστείλει ώστε να μπορέσει το άτομο να εξελιχθεί και να απολαύσει πλήρως την ερωτική του ζωή.Ποια είναι τα οφέλη από μία υγιή και πλήρη ερωτική ζωή;

Πέρα από την απόλαυση, η φυσιολογική ερωτική δραστηριότητα λειτουργεί ως «πολύ-φάρμακο» χαρίζοντάς μας πολλαπλά οφέλη σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Λειτουργεί λοιπόν ως:

- Αντι-καταθλιπτικό: Οι άνθρωποι που έχουν σταθερή και καλή σεξουαλική ζωή φαίνεται να παρουσιάζουν λιγότερο συχνά κατάθλιψη.

- Αντι-στρες: ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση

- Αντιγηραντικό: μελέτη του Βασιλικού Νοσοκομείου του Edinburgh στη Σκοτία, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι εκείνοι που είχαν δραστήρια σεξουαλική ζωή έδειχναν πιο νέοι από την πραγματική τους ηλικία

- Κατά του κρυολογήματος: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

- Αναλγητικό/μυοχαλαρωτικό: αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο και τους μυικούς πόνους στη μέση και τον αυχένα

- Αδυνατιστικό & ενισχυτικό της καλής φυσικής κατάστασης: κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα καίγονται θερμίδες, τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνεται η αντοχή και ο μυϊκός τόνος, ενώ παράλληλα αυξάνεται η παραγωγή τεστοστερόνης, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών.

- Φύλακας της καρδιάς: βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος  μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

- Ψυχο-τονωτικό: ενισχύει την αυτοεκτίμηση

- Βελτιωτικό της ποιότητα του ύπνου

- Ερωτικό «χάπι»: βελτιώνει την οικειότητα και προωθεί την αγάπη

 

Bonus:

- Ωφελεί και την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, χάρη στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις βαθιές αναπνοές.

- Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που επηρεάζει την ερωτική διάθεση και των δύο φύλων, ενώ δυναμώνει τους μυς και τα οστά.

Extrabonus για τον άνδρα: Οι τακτικές εκσπερματίσεις φαίνεται να έχουν διπλή προστατευτική δράση για το γεννητικό σύστημα ενός άνδρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of the American Medical Association», η υψηλή συχνότητα εκσπερμάτισης μπορεί να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, σχετίζεται με αυξημένη λειτουργία των αδένων που εμπλέκονται έμμεσα στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων (π.χ. ο προστάτης), καθώς η αδυναμία αποβολής της μεγάλης παραγωγής τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα των όρχεων.

Extrabonus για τη γυναίκα: Όσον αφορά τη θηλυκή πλευρά, υπάρχει έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που έχουν ερωτικές επαφές περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και είναι ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, οι συχνές  σεξουαλικές επαφές φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιώνουν την εικόνα του δέρματος, ενεργοποιώντας τον υποδόριο ιστό. Μακροπρόθεσμα, τα οιστρογόνα φαίνεται να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.