Ζωή εναντίον μοναξιάς!

Νοεμβρίου 05, 2013

Γράφει η Ζηζή Πατεράκη, Spiritual Teacher/Healer

Image by peaceofmindwellness.com/

Ψάχνετε τα σωστά λόγια να πείτε σε ένα φίλο, ο οποίος έχει χάσει τη θέση του στον κόσμο και πλανιέται μέσα στην μοναξιά του; Δώστε του λύσεις που περιγράφονται πιο κάτω και κάντε τον να αγαπήσει πάλι τον εαυτό του.

Όποιος αγαπάει τον εαυτό του δεν είναι ποτέ μόνος, αλλά μπορεί να ζει μοναχικά από επιλογή.

Ξεκινώντας με τις παρακάτω ερωτήσεις θα καταλάβετε αμέσως σε ποιο σημείο μοναξιάς βρίσκεστε εσείς ή κάποιος απέναντί σας:

1. Πόσο συχνά αισθάνεσαι δυστυχισμένος επειδή κάνεις πολλά μόνος σου;

2. Πόσο συχνά αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις;

3. Νιώθεις ότι δε σε καταλαβαίνει κανένας;

4. Πόσες φορές περιμένεις ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο που δεν έρχεται;

5. Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις φίλους;

Η μοναξιά μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε, να καταστρέψει τον ύπνο σας, να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να συντομεύσει τη ζωή σας.

Η μοναξιά δεν είναι απλώς μια στιγμιαία κατάσταση, είναι μια χρόνια συναισθηματική  νόσος,  είναι ένας πόνος που πλήττει έως και το 15% των ανθρώπων.

Πολλές φορές καταφεύγουμε σε λύσεις περίεργες και  δεν έχουμε ιδέα πώς να την διορθώσουμε. Έτσι νιώθουμε ότι σκάβουμε μια μεγάλη τρύπα και μπαίνουμε μέσα περιμένοντας τη λύση. Μετά από μια ορισμένη ηλικία, οι περισσότεροι από εμάς αυτό κάνουμε. Και αρχίζουν οι περίεργες σκέψεις: αν πάθω κάτι θα με βρούνε εγκαίρως έτσι μόνη-ος που είμαι; Ποιος θα με προσέξει αν αρρωστήσω; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν αποφασίσετε να ανεχτείτε κάποια σχέση ή κατάσταση από φόβο μήπως μείνετε μόνοι, η μοναξιά θα κατοικήσει μαζί σας καθημερινά, μαζί με το σύντροφο της λάθος επιλογής.

Για καθέναν που μαστίζεται από το αίσθημα της μοναξιάς, ακόμα και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους ή ακόμα και στο πλαίσιο της ερωτικής σχέσης του, μπορεί να είναι καθησυχαστικό να μάθει ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος. Και ότι κανείς δεν είναι μόνος του. Αρκεί να βγεις από την πόρτα να πάς σε ένα πολυσύχναστο μέρος και να ανταλλάξεις το βλέμμα σου  με το βλέμμα κάποιου άλλου! Θα δεις ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω σου, που αποζητούν έναν καλό λόγο και ένα βλέμμα!

Υπάρχει τώρα και η μοναξιά την οποία αναγκαστικά  ζούμε καθημερινά. Είναι η μοναξιά επειδή όλοι οι διπλανοί μας έχουν τον δικό τους ρυθμό και τα δικά τους προσωπικά θέματα και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το δικό μας πρόγραμμα. Πολλοί φίλοι που έρχονται για συνεδρίες μου λένε: «Θέλω να βρεθώ με νέους φίλους και αυτό είναι αδύνατον με το πρόγραμμα που εργάζομαι καθημερινά. Ο/η σύζυγός μου κοιμάται από νωρίς βλέποντας τηλεόραση στον καναπέ και εγώ μένω μόνος/η τα βράδια, χωρίς παρέα. Πολλές φορές αναγκαστικά λόγω έλλειψης χρημάτων μένω μόνος/η  στο σπίτι γιατί δεν έχω την δυνατότητα να βγω έξω».

Όλα αυτά είναι διαφορετικά είδη μοναξιάς, τελικά όμως την ώρα που την βιώνουμε υποφέρουμε και νοιώθουμε αβοήθητοι σε όλο αυτό.

Μια από τις λύσεις είναι να απασχολήσουμε τον εαυτό μας με πολλές εργασίες εκείνη την ώρα. Καθάρισμα, σίδερο που δεν έχουμε κάνει, συμμάζεμα σε συρτάρια ξεχασμένα… Άλλη λύση είναι να διαβάσουμε βιβλία. Αγοράστε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε βιβλιοπωλείο 2-3 βιβλία που θα σας κινήσουν την περιέργεια και φυλάξτε τα για τέτοιες ώρες.

Το πιο σημαντικό είναι να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Ακούστε μουσική. Κάντε μια βόλτα σε ένα πάρκο, αγοράστε  ένα κατοικίδιο ζώο ή υιοθετείστε ένα από τη φιλοζωική εταιρεία. Θα δώσετε χαρά σε εσάς και σε εκείνο! Φροντίστε τα φυτά σας, επισκεφθείτε ένα ναό για να προσευχηθείτε. Ένα μουσείο, γκαλερί τέχνης ή ζωολογικό κήπο. Μελετήστε το νυχτερινό ουρανό ή επισκεφθείτε το πλανητάριο. Καλέστε ένα τηλέφωνο σε ραδιοφωνική εκπομπή.  Κάντε ένα αφρόλουτρο και μετά μαγειρέψτε το αγαπημένο σας γεύμα για εσάς!

Είναι δύσκολο να βιώσετε τη μοναξιά και όλα τα συναισθήματα που έρχονται μαζί με αυτήν. Μερικές φορές, στην προσπάθειά σας να τα αντιμετωπίσετε, προκύπτει η ανάγκη να μιλήσετε με έναν επαγγελματία. Ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα που φαίνεται να είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της μοναξιάς. Ωστόσο, αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι η μοναξιά δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται και όσο σας έχουν βάλει στο υποσυνείδητο σας  κάποιοι.

Κάνοντας όλα τα πιο πάνω πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε πιο “συνδεδεμένος/-η” με τον κόσμο γύρω σας, θα αντιμετωπίσετε τη μοναξιά, σχετικά εύκολα. Το παράδοξο είναι –και να το έχετε πάντα στο νου σας- ότι ενώ αισθάνεστε μόνος/-η , δεν είστε και ο μοναδικός/-ή που αισθάνεται έτσι.



Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;