Έρωτας και καλοκαίρι: Οδηγός επιβίωσης

Ιουλίου 10, 2013
inspire_touch4

Photo from thebeautyphilosopher.com


Γράφει η Ελένη Χαραμή, Ψυχολόγος, Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή αναστάτωσης – και όχι απαραίτητα ευχάριστης. Η ζέστη και η αναμονή των διακοπών θέτουν τα πάντα εκτός του συνηθισμένου προγραμματισμού, κάτι που καταλήγει να πλήττει ακόμα και τα πιο σταθερά κομμάτια της ζωής μας. Οι ερωτικές σχέσεις, συχνά, δεν έχουν καλύτερη τύχη και διαλύονται στο βωμό των γενικών ανακατατάξεων.

Ο Σεπτέμβρης, όμως, έρχεται πάντα και μας βρίσκει γεμάτους ενοχές για όσα εγκαταλείψαμε τόσο ανέμελα το καλοκαίρι. Σχέση και καλοκαίρι δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε να… συσχετιστούν αρμονικά.

  • Διακοπές σημαίνει απαλλαγή από το άγχος. Αν έχουμε αποφασίσει πως φέτος θα είναι όλα τέλεια και πασχίζουμε για αυτό, πιθανότατα θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ας δώσουμε χώρο στον αυθορμητισμό, η πίεση και η χαρά είναι ασυμβίβαστες.

  • Τί θέλω εγώ, τί θέλεις εσύ και τελικά τί μπορούμε; Όπως και στη σχέση, έτσι και στις διακοπές, οι αποφάσεις πρέπει να είναι κοινές και να καλύπτουν και τους δύο συντρόφους. Κινούμενοι σε ρεαλιστικό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τους εξωγενείς παράγοντες, είναι δυνατόν να οργανώσουμε τις κοινές διακοπές και να περάσουμε καλά.

  • Αν δε φοβόμαστε πως κάτι θα αλλάξει, δε θα αλλάξει τίποτα! Σε πολλά ζευγάρια, ιδίως νέα, το καλοκαίρι γεμίζει ανησυχία την κάθε πλευρά για επικείμενο χωρισμό. Αν το καλοκαίρι, έτσι, αποκτήσει τη νοηματοδότηση “τέλος εποχής”, αυτό θα είναι τελικά. Όσο αγχωνόμαστε με εικασίες και σενάρια, τόσο αυτά τα προβάλλουμε στο σύντροφό μας, προκαλούμε πίεση και ουσιαστικά το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τους αρχικούς μας φόβους.

  • Το καλοκαίρι διαρκεί μόνο 3 μήνες! Υποχρεωτικά δεν μπορεί να περιέχει όλες τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Επιπλέον το καλοκαίρι είναι μια εποχή, που το πρόγραμμα και η οργάνωση του υπόλοιπου χρόνου υποχωρούν, οπότε πρέπει να θυμόμαστε αυτό πριν να μην απογοητευτούμε για κάποια πιθανή ματαίωση.

  • Διακοπές δε σημαίνει απαραίτητα διακοπές μαζί. Η άδεια μπορεί να μη συμπίπτει, ούτε και ο προορισμός, ούτε και η παρέα. Ένα ζευγάρι που έχει συνειδητοποιήσει πως ο θεμέλιος λίθος του είναι η εμπιστοσύνη, θα καλωσορίσει τις ξεχωριστές διακοπές. Ο καθένας θα ξεκουραστεί, θα ηρεμήσει, θα αναζωογονηθεί και αυτήν την καλή του διάθεση θα τη μεταφέρει και στο πλαίσιο της σχέσης.

  • Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός… είναι μόνο η άμμος στον ήλιο. Το καλοκαίρι μας κάνει λιγότερο ρεαλιστές, πιο αισιόδοξους, πιο ανέμελους και υπερενθουσιώδεις. Γενικώς στρεβλώνει λίγο την οπτική μας και μας κάνει να λειτουργούμε εν θερμώ. Οπότε, ας αφήσουμε τις μεγάλες αποφάσεις ή τις σημαντικές συζητήσεις για το φθινόπωρο, ώστε να μη μετανιώσουμε για τίποτα.

     

Χωρίς άγχος, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, οι διακοπές και η επιβίωση της σχέσης μας παύει να είναι μία δυσεπίλυτη εξίσωση. Οι σχέσεις με γερά θεμέλια δεν κλονίζονται από τα ελαστικά όρια του καλοκαιριού. Και όσες εύκολα διαλυθούν, σημαίνει ότι δεν είχαν δομηθεί έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν και σε μία κρίση. Ξεχάστε τις ανησυχίες και με θετική σκέψη και διάθεση θα βρείτε τον τρόπο να γεμίσετε ένα άλμπουμ με όμορφες αναμνήσεις και τις μπαταρίες της σχέσης σας για πολλές μελλοντικές διακοπές!

Καλό Καλοκαίρι!

 



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>