Απαλλαχθείτε από τον αιώνιο εχθρό σας: το λίπος!

Μαρτίου 26, 2013

Γράφει η Χριστίνα Mαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer 

Photo from www.kirss.net

Αισθάνεστε να σας έχει γίνει στενός κορσές και να μην φεύγει με τίποτα; ΄Εχετε ρίξει λίτρα ιδρώτα κάνοντας γυμναστική με μοναδικό αποτέλεσμα την εξάντληση του οργανισμού σας και παρ’ όλα ταύτα το λίπος παραμένει απτόητο; Πολλοί αναρωτιούνται λέγοντας  “Αφού έχω λιώσει στη γυμναστική γιατί δεν φεύγει το αναθεματισμένο λίπος;”.

Η απάντηση είναι “Δεν χρειάζεται πολλή ένταση, αλλά διάρκεια!”. Η λέξη κλειδί; Αερόβια άσκηση! Με τον όρο αερόβια άσκηση εννοούμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά την οποία απαιτείται οξυγόνο για τη μεταβολική διαδικασία και για τηn παραγωγή ενέργειας και γενικά οτιδήποτε μας λαχανιάζει. Ας μη μακρυγορούμε όμως. Παρατηρώντας τον παρακάτω πίνακα θα καταλάβετε ακριβώς τη λειτουργία της καύσης του λίπους!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι με την έντονη άσκηση, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί περισσότερο υδατάνθρακες ως γρήγορη ενέργεια, με τη μορφή γλυκογόνου και πολύ λιγότερο το λίπος. Για να απαλλαχτείτε από το ανεπιθύμητο λίπος χρειάζεστε έναν συνδυασμό από ασκήσεις με αντιστάσεις και αερόβιας άσκησης. Για την έμμεση καύση λίπους, οι ασκήσεις με αντιστάσεις προωθούν την αύξηση της μυϊκής σας μάζας και κατ’ επέκταση την αύξηση του μεταβολισμού σας, καθώς ο οργανισμός μας καίει για 48 ώρες μετά την αναερόβια άσκηση.

Πρέπει να τονίσουμε, ότι η προπόνηση με βάρη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 45-60 λεπτά διότι οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του χρόνου θα έχει τη μείωση της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης. Όσoν αφορά την άμεση καύση λίπους, η αερόβια άσκηση βοηθάει πολύ στο να απαλλαγείτε από τον αιώνιο εχθρό σας, με διάρκεια από 30-50 λεπτά. Ποια ένταση όμως είναι ιδανική για εσάς;

Υπολογίζοντας τη Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ) με τον τύπο 220-ηλικία, μπορείτε να βρείτε με τον παρακάτω πίνακα σε πόσους παλμούς καίτε το περισσότερο λίπος.

 

1.Ζώνη για Υγιή Καρδιά (Healthy Heart Zone)

Ένταση 50% – 60% της ΜΚΣ

Χρησιμοποιείται ενέργεια από:

10% υδατάνθρακες

5% πρωτεΐνες

85% λίπος

 

2. Ζώνη Ευρωστίας ( Fitness Zone)*

Ένταση 60% – 70% της ΜΣΚ

Χρησιμοποιείται ενέργεια από:

10% υδατάνθρακες

5% πρωτεΐνες

85% λίπος

 

*Λόγω υψηλότερης έντασης από την ζώνη 1, καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια θεωρείται η καλύτερη ζώνη για καύση λίπους!

 

3. Αερόβια Ζώνη (Aerobic Zone)

Ένταση 70% – 80% της ΜΣΚ

Χρησιμοποιείται ενέργεια από:

50% υδατάνθρακες

50% λίπος

 

4. Αναερόβια Ζώνη (Anaerobic Zone)

Ένταση 80% – 90% της ΜΣΚ

Χρησιμοποιείται ενέργεια από:

85% υδατάνθρακες

15% λίπος

1% πρωτεΐνη

 

5. Κόκκινη Ζώνη (Red Line Zone )

Ένταση 90% – 100% της ΜΣΚ

Χρησιμοποιείται ενέργεια από:

90% υδατάνθρακες

10% λίπος

…και καλές καύσεις!

 

Πηγή: www.skai.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>