Απώλεια βάρους: Πόσο έτοιμοι είστε να κάνετε την αλλαγή;

Απριλίου 01, 2013
inspire_veg

Freedigitalphοtos

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Το βάρος είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα. Το τελικό του αποτέλεσμα οφείλεται σε ένα συνάθροισμα πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Οι γνώσεις γύρω από την απώλεια βάρους είναι πολλές και συνεχώς προκύπτουν νεότερες. Παρόλα αυτά, τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας συνεχίζουν να υπάρχουν και ολοένα να αυξάνονται. Τι είναι αυτό λοιπόν που λείπει από την βιβλιογραφία; Αφού η γνώση υπάρχει γιατί δεν βλέπουμε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται; Η επιστημονική κοινότητα τελευταία στρέφει το ενδιαφέρον της στις προϋποθέσεις που συνεργούν ώστε ένα άτομο να αλλάξει ή/και να διατηρήσει μια διαιτητική συμπεριφορά καθώς φαίνεται πως δεν παίζει μόνο ρόλο η υπάρχουσα γνώση αλλά το πόσο έτοιμοι είμαστε να τη δεχτούμε και ακόμη πιο σημαντικό, να την εφαρμόσουμε!

Για να αλλάξουμε ριζικά το βάρος μας πρέπει πρώτα να αλλάξουμε καθημερινές διατροφικές συμπεριφορές και συνήθειες. Η αλλαγή μιας συμπεριφοράς όμως δεν είναι μια απλή υπόθεση, γίνεται μέσω μετάβασης από μια σειρά σταδίων και μάλιστα δεν αποτελεί μια συνεχή διαδικασία. Ένα άτομο μπορεί να ταλαντευθεί πολλές φορές από το ένα στάδιο στο άλλο πριν πετύχει μόνιμη αλλαγή.  

Τα στάδια αλλαγής συμπεριφοράς:

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ: Δεν αναγνωρίζουμε την ανάγκη αλλαγής, δε σκοπεύουμε να αλλάξουμε.

ΣΚΕΨΗ: Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, θέλουμε να αλλάξουμε, σκεφτόμαστε να αλλάξουμε αλλά δεν έχουμε πάρει σαφείς δεσμεύσεις ότι θα αλλάξουμε. Δεν υπάρχει δράση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση στον επόμενο μήνα… δεσμευόμαστε.

ΔΡΑΣΗ: Σε αυτό το στάδιο έχουμε σημειώσει σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά που θέλουμε να αλλάξουμε. Διαρκεί από την πρώτη μέρα των αλλαγών μέχρι και 6 μήνες μετά το πέρας αυτών.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ: Όταν οι αλλαγές διατηρούνται περισσότερο από 6 μήνες.

ΥΠΟΤΡΟΠΗ: Η υποτροπή είναι φυσιολογική, μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο και να μας μετακινήσει προς τα πίσω αντί για μπροστά. Εδώ χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για να πορευθούμε ξανά προς τον στόχο που έχουμε θέσει.

Όπως φαίνεται η ουσιαστική αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση του βάρους θέλει υπομονή αλλά και επιμονή… το τελικό αποτέλεσμα όμως θα μας ανταμείψει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά γιατί θα είναι μόνιμο!

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε εσείς λοιπόν;

Αναφορές

-Prochaska Jo et al. The transtheoretical model and stages of change. Health behavior and Health Education. San Francisco, 2002
-Διατροφική συμβουλευτική και συμπεριφορά, Γιαννακούλια Μαίρη, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα 2006Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>