Δύσκολο ή Ακατόρθωτο;

Ιουνίου 10, 2014

 Γράφει η Ελίνα Γιαχαλή, NLP Life & Business Coach

www.plus.google.com

Μήπως μπέρδεψες το δύσκολο με το ακατόρθωτο;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη δύναμη έχουμε να κατορθώσουμε τους πιο επιθυμητούς στόχους μας. Ίσως μάλιστα δε χρειάζεται να μιλάμε καν για Δύναμη, αλλά για κατασκευή του μυαλού με τέτοιο τρόπο που να συνηγορεί στην επίτευξη των στόχων μας. Μια ένδειξη προς αυτό είναι οι ενδορφίνες – οι νευροδιαβιβαστές που μας χαρίζουν μια όμορφη διάθεση – που απελευθερώνεται κάθε φορά που θέτουμε έναν καινούριο στόχο. Η ίδια η βιολογία μας λοιπόν συνηγορεί και ευνοείται στη συνέχεια κάθε φορά που θέτουμε ένα στόχο που επιθυμούμε πολύ.

Επίσης, η νευροεπιστήμη μας έχει δείξει ότι το μυαλό ανταποκρίνεται συνειδητά και ασυνείδητα στις απαιτήσεις μας.* Εδώ χρειάζεται να μη βιαστούμε να χαρούμε, καθώς αυτό μπορεί να έχει και αρνητικές και θετικές επιπτώσεις.

 Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό άραγε;

Αν του δίνουμε αντικρουόμενα μηνύματα όπως “αυτό δεν γίνεται”, “θέλω να αλλάξω δουλειά αλλά…” και λοιπά, ο εγκέφαλος θα αντιδράσει με τρόπο που δε θα αμφισβητήσει αυτή την – αρνητική – πεποίθηση. Θα φέρεται δηλαδή σαν όντως να μη μπορεί να γίνει τίποτα. Έτσι, όπως είναι φυσικό, θα χαθεί κάθε ελπίδα και θα έρθει η αποτυχία. Αν όμως ενημερώσουμε τον εγκέφαλο μας ότι ναι, η αλλαγή είναι δύσκολη, αλλά οι φόβοι μας υπερβολικοί, τότε το μυαλό μας θα φερθεί ανάλογα.

Στην πραγματικότητα όταν κολλάμε στην ιδέα ότι “κάτι είναι Αδύνατο και Ακατόρθωτο να επιτευχθεί”, δημιουργούμε βαβούρα στο μυαλό μας και μπερδεύουμε τα κέντρα σκέψης μας.

Κάθε φορά που θα θέλουν να μας κατευθύνουν προς την κατεύθυνση της επιτυχίας, δε θα ξέρουν αν θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μας και αν η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε ή να μείνουμε εδώ που είμαστε και να επαληθεύσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις μας.

Η αλήθεια όμως είναι εντυπωσιακά ευχάριστη. Το μυαλό μας είναι πιο συνεργάσιμο από όσο πιστεύουμε. Απλώς χρειάζεται σαφή πληροφόρηση για τις επιθυμίες μας.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε πλήρως αυτό που θέλουμε

και στη συνέχεια να το βάλουμε σε λέξεις.

Πολλές φορές ωστόσο διστάζουμε και πιστεύουμε

ότι αυτό που θέλουμε είναι απλά Ακατόρθωτο.

Κάποιες ερωτήσεις επαλήθευσης για το αν αυτό που σκεφτόμαστε είναι Ακατόρθωτο ή απλά Δύσκολο, είναι οι παρακάτω:

1. Αν κάποιος άλλος ήταν στη θέση μου, θα μπορούσε να κάνει αυτό που επιθυμώ εγώ με επιτυχία;

2. Κάποιος άλλος το έχει πετύχει στο παρελθόν;

3. Αυτό που επιθυμώ είναι το πραγματικό αντικείμενο του πάθους μου;

Το Δύσκολο έχει τεράστια διάφορα από το Ακατόρθωτο αλλά με προσπάθεια και χρόνο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τρόπο λειτουργίας του μυαλού, ο οποίος θα μας επιτρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την επίτευξη των στόχων μας, ακόμα και εκείνων που τώρα φαντάζουν άπιαστοι.

Όπως λοιπόν τα περισσότερα από τα όμορφα πράγματα στη ζωή, έτσι και η επιτυχία μας… μπορεί να μην θέλει κόπο, αλλά σίγουρα χρειάζεται τρόπο.

*Σρινιβασαν Πιλει, νίκησε τους φόβους σαςΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>