Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Δείτε την αλλιώς!

Φεβρουαρίου 13, 2021

Photo from www.beliefnet.com

Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές ημέρες του χρόνου, που το αίσθημα της μοναξιάς είναι πιο έντονο. Μία από αυτές είναι και η 14η Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο, γνωστή ως γιορτή των ερωτευμένων.

Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τη συναισθηματική του κατάσταση και τον χαρακτήρα του βιώνει διαφορετικά αυτήν την ημέρα. Ακόμα όμως και οι πλέον κυνικοί που στιγματίζουν τη βιομηχανοποίηση του έρωτα αποδεικνύουν ότι αυτή η επέτειος τους απασχολεί αρκετά, θέτοντάς την στο μικροσκόπιο της εκλογίκευσης και προσπαθώντας να της αφαιρούν κάθε ίχνος ρομαντισμού.

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να αντιπαρατεθούμε για το όφελος ή μη μιας τέτοιας επετείου, αλλά να επικεντρωθούμε στο θέμα της αγάπης. Είναι κρίμα ένα συναίσθημα τόσο κεφαλαιώδες στη ζωή κάθε ανθρώπου να τίθεται στο περιθώριο και να χρειάζεται επίπλαστες αφορμές για να έρθει στην επιφάνεια. Η αγάπη προς τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση προς τους άλλους και τον σημαντικό Άλλον, πρέπει να είναι διαρκές μας μέλημα.

Όχι υπό την έννοια της αέναης αναζήτησης του άλλου μας μισού, αλλά με την κατάκτηση της επίγνωσης πως δεν είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε ασφαλείς, να εμπιστευθούμε και να προσφέρουμε σε ένα σύντροφο, αν πρώτα δεν αντιληφθούμε και δεν αποδεχθούμε τον εαυτό μας. Μιλώντας για εαυτό εννοούμε και πνεύμα και σώμα και ψυχή. Είμαστε μια ολότητα: οι πτυχές μας πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία, η ύπαρξη ή έλλειψη της οποίας, αντικατοπτρίζεται στην εικόνα μας. Την  εικόνα μας που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε και να αγαπήσουμε και ως αυτοεικόνα και ως αυτό που οι άλλοι βλέπουν ως υποψήφιο σύντροφο.

Στόχος: η αγάπη του εαυτού μου!

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας θέσουμε νέους στόχους που να εκπληρώνουν μια θετική αλλαγή στη ζωή μας:

- Φροντίζουμε το σώμα μας με διατροφή και άσκηση για να είναι υγιές

- Προσέχουμε την εμφάνισή μας γιατί συμβάλλει στην αισθητική μας

- Οξύνουμε και καλλιεργούμε το πνεύμα μας για να είναι σε εγρήγορση

- Ενδυναμώνουμε την ψυχή μας με αυτογνωσία, αντίληψη των συναισθημάτων μας και ανάληψη των προσωπικών μας ευθυνών στις συντροφικές σχέσεις.

Η επίτευξη της αγάπης του εαυτού μας και η όλη πορεία προς αυτήν, θα μας κάνει πιο δεκτικούς στο να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Τότε, η επέτειος του Αγίου Βαλεντίνου και οι διαφωνίες που εγείρει δε θα μας αφορούν, διότι θα υπάρχει πλέον λόγος να μετατρέπουμε την κάθε ημέρα σε μία μικρή γιορτή!

Γράφει η Ελένη Χαραμή, Ψυχολόγος, Συστημική-Υπαρξιακή ΨυχοθεραπεύτριαΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>