Μεγιστοποίηστε το βιολογικό σας ρολόι!
Γνωρίζατε ότι το βιολογικό ρολόι στο σώμα σας μπορούμε να το χειριστούμε προς όφελος μας; Ας σκεφτούμε το έξης: ένα σπίτι έχει ολοκληρωθεί χωρίς ένα καλοκουρδισμένο ρολόι; Όχι! Έτσι και το σώμα μας! Το ρολόι στο σώμα καθοδηγεί τις διάφορες λειτουργίες για να ακολουθήσει ένα ρυθμό, γνωστό ως κιρκαδικό ρυθμό, το οποίο ρυθμίζει το χρόνο μας για ύπνο, όταν ξυπνάμε και την έκκριση διαφόρων ορμονών στο σώμα μας. Η ορμόνη που ελέγχει την εργασία του σώματος ονομάζεται μελατονίνη και παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προέρχεται από τον μικροσκοπικό αδένα της επίφυσης, που βρίσκετε στο κέντρο του εγκεφάλου, επίσης γνωστή και ως το τρίτο μάτι του Σίβα.
Το φώς του ήλιου – πηγή ζωής
Σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι η μελατονίνη παράγεται επαρκώς το βράδυ είναι να κάτσουμε για λίγο στον ήλιο τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Η μελατονίνη αρχίζει να δημιουργείται με την αποδυνάμωση του ηλιακού φωτός μετά τις 15:00 και είναι ιδανικό να κοιμόμαστε στο σκοτάδι για να παραχθούν καλές ποσότητες αυτής της ορμόνης. Παρεμπιπτόντως, η κορτιζόλη – η ορμόνη του στρες υπακούει και τον κιρκαδικό ρυθμό. Αλλά σε αντίθεση με τη μελατονίνη, η κορτιζόλη μειώνεται καθώς πλησιάζει το σούρουπο. Γι αυτό και είναι υψηλή τις πρωινές ώρες και μειώνεται καθώς δύει ο ήλιος. Όσο περισσότερο θα εκτεθούμε στο φως της ημέρας, τόσο πιο πολύ μελατονίνη θα παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στις συννεφιασμένες ημέρες μπορούμε να εξαπατήσουμε προς όφελος μας την επίφυση μας, χρησιμοποιώντας μια λάμπα 200 watt σε απόσταση των δύο μέτρων για δεκαπέντε λεπτά περίπου, θέλει σωστό χειρισμό για να αποφύγουμε να τραυματίσουμε το δέρμα μας. Σε γενικές γραμμές, αυτό γίνεται για να διορθώσουμε τα προβλήματα του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και πώς θα το κάνουμε αυτό; Θα πρέπει να εστιάσουμε στο φώς της ημέρας! Δεν είναι μόνο τα θέματα ύπνου αλλά ακόμη και ορισμένες μορφές της διαταραχής της διάθεσης, όπως η «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» (ΕΔΕ) που μπορεί να βοηθήσει με την έκθεση στο ηλιακό φως ή με τον 200 Watt λαμπτήρα. Αυτό σημαίνει ότι το φως του ήλιου είναι κάτι περισσότερο από μια πηγή της βιταμίνης D, βοηθά επίσης να επαναφέρουμε το βιολογικό μας ρολόι! Δοκιμάστε να κάθεστε στον ήλιο κατά τις πρωινές ώρες τις ημέρας και τέλος κατά τις 22:00 ή 23:00 να κλείνετε τους διακόπτες από φως, τηλεόραση, υπολογιστή ακόμη και από την φωτεινή ένδειξη που φορτίζει το κινητό και δείτε τα αποτελέσματα στον εαυτό σας!
Η σύνδεση της βιταμίνης Β12 με το βιολογικό μας ρολόι
Η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει το κιρκαδικό ρυθμό μας. Αυτή η βιταμίνη βοηθάει να απελευθερωθεί μελατονίνη στο σώμα, νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που κοιμόντουσαν στις 2:00 τη νύχτα και δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τα πρωινά τους μαθήματα, μετά από μόλις τρεις ημέρες πρόσληψης 3000 mcg βιταμίνης Β12, άρχισαν να κοιμούνται μετά τις 11 το βράδυ και να ξυπνάνε νωρίς για τις πρωινές τάξεις. Αυτοί οι έφηβοι δεν είχαν σημάδια έλλειψης τις βιταμίνης Β12 και μάλιστα ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό, αλλά ο ύπνος τους βελτιώθηκε με την πρόσληψη της. Πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 είναι η υγρή σπιρουλίνα, ενώ στη βελτίωση του ύπνου βοηθά σημαντικά ο φυσικός χυμός goji.
Τα συναρπαστικά κύματα Θήτα
Ο εγκέφαλός μας παράγει συνεχώς ηλεκτρική δραστηριότητα. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να εντοπιστεί από τα ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής και να καταγράφει σε ένα κινούμενο χαρτί από ένα ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα [EEG]. Πολλά πρότυπα ηλεκτρικής δραστηριότητας έχουν ανακαλυφθεί σε ένα EEG που αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη ψυχολογικών καταστάσεων του μυαλού. Ο τύπος Θήτα των εγκεφαλικών κυμάτων στην περιοχή των 4-7 κύκλων ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί στη δημιουργικότητα και το δεξί μας ημισφαίριο κυριαρχεί σε σχέση με το πάνω αριστερό ημισφαίριο μας σε αυτή τη περίπτωση. Τα κύματα Θήτα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του πρώτου σταδίου του ύπνου (ελαφρύς ύπνος). Επίσης εμφανίζονται και στη φάση REM αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι αναμεμειγμένα με άλλα είδη των εγκεφαλικών κυμάτων.
Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να παράγει κύματα Θήτα;
Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Αυτό εξαρτάται από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να μάθουμε να χαλαρώνουμε και να διαλογιζόμαστε με τη συνεχή πρακτική της χαλάρωσης-διαλογισμού, ειδικά του τύπου Ζαζέν, με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος μας μπορεί να έρθει στην κατάσταση Θήτα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να δίνουμε στον εαυτό μας δύο ή τρία τμήματα των είκοσι λεπτών για να κλείνουμε τα μάτια μας.
Το ξέρατε αυτό;
Ο νους, το μυαλό μας λέγεται ότι είναι μια λειτουργία του εγκεφάλου. Μία από τις λειτουργίες του είναι σήμερα γνωστό ότι είναι κυκλική και αυτή είναι η φαντασία, η ονειροπόληση και η ελεύθερη σκέψη. Η ταχεία κίνηση των ματιών [REM] κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι ενδεικτικό της ότι ονειρευόμαστε. Αλλά αυτό που είναι τώρα γνωστό είναι ότι αυτός ο κύκλος δεν περιορίζεται μόνο στον ύπνο, αλλά επίσης συνεχίζεται μέσα στη διάρκεια της ημέρας, σε μια ηπιότερη μορφή. Κατά τις ώρες εργασίας μας, υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε κουρασμένοι και, ακόμη και αν δεν βρούμε χρόνο για να ξεκουραστούμε, χασμουριόμαστε, κοιτάζουμε στο κενό, ονειροπολούμε, αδιαφορώντας για το περιβάλλον. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει για 20 λεπτά ή λιγότερο, και επαναλαμβάνεται κάθε 90-120 λεπτά, όπως γίνεται και στη φάση REM κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό το ρολόι της ημέρας του νου ονομάζεται ultradian. Ερευνητές διερευνούν αν αυτά τα 20 λεπτά των κύκλων ultradian κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια εγκεφαλική κατάσταση των θήτα κυμάτων της δημιουργικότητας στην οποία ευφερίσκονται οι μεγάλες ανακαλύψεις και παράγονται μεγάλα έργα τέχνης. Αυτές οι ενδείξεις, μεταξύ των δύο ultradian κύκλων είναι ένας χρόνος επούλωσης για το μυαλό μας. Αν το αγνοήσουμε, με διεγερτικά όπως ο καφές και η ζάχαρη, μπορεί να συμβούν ατυχήματα, συνήθως στο χώρο της εργασίας. Και, αν συνέχεια τα καταστείλουμε μπορεί να οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες.
O κορυφαίος στη θεωρητική φυσική, Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking), μετά από 90-120 λεπτά χρόνου εργασίας κάνει μία παύση 20 λεπτών. Θα λέγατε ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει επειδή είναι ο Στίβεν Χόκινγκ! Παρ ‘όλα αυτά, εμείς, ειδικά οι εργασιομανείς θα πρέπει τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την ημέρα να κλείνουμε τα μάτια μας για 10 λεπτά και είτε καθιστοί είτε ξαπλωμένοι να ξεκουράζουμε το μυαλό μας και να το καθαρίζουμε από έγνοιες. Πως θα έχουμε την απαίτηση από τον εαυτό μας να κάνει πράγματα όταν δεν του δίνουμε την κατάλληλη φροντίδα για ξεκούραση;