Μητρότητα: 10 “χρυσοί κανόνες”
Η μητρότητα είναι μια πράξη ιερή που εκτός από ομορφιά, τρυφερότητα και αγάπη εμπεριέχει και πολύ υψηλή υπευθυνότητα. Γι’ αυτό και είναι καλό να θυμόμαστε κάποιους «χρυσούς» κανόνες:
1. Η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι επιθυμητή
Κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο πρέπει να είναι επιθυμητό από τους γονείς τους. Τα ανεπιθύμητα παιδιά, συνήθως, δε βιώνουν αγάπη, υφίστανται σκληρή συμπεριφορά και παραμελούνται με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μελλοντικά παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά και εθίζονται στη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.
2. Η εγκυμοσύνη χρειάζεται κατάλληλη διατροφή και φροντίδα
Η υποψήφια μητέρα χρειάζεται ιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση, υγιεινή διατροφή απαραίτητα χωρίς αλκοόλ, κάπνισμα και άλλους επιβλαβείς αγχογόνους παράγοντες.
3. Επιλογή φυσικού τοκετού
Η μητέρα με το φυσικό τοκετό ελέγχει τη θέση τοκετού και δεν απομακρύνεται το νεογέννητο από τη μητέρα. Το νεογέννητο διατηρεί στενή σωματική επαφή με τη μητέρα για τον θηλασμό και τη μητρική φροντίδα.
4. Όχι στη περιτομή του νεογέννητου
Ο τραυματικός πόνος της περιτομής στο νεογέννητο επιδρά αρνητικά στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, εμποδίζει το στοργικό δέσιμο με τη μητέρα και μακροπρόθεσμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο βιώνει τον πόνο και την ευχαρίστηση στη ζωή.
5. Θηλασμός
Η κωδικοποίηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου σε συνδυασμό με την οσμή του σώματος της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξη της σεξουαλικότητας. Η απουσία του θηλασμού έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογέννητου, του βρέφους και του παιδιού.
6. Σωματική επαφή
Η επαφή μεταξύ της μητέρας και του βρέφους είναι πολύ σημαντική, καθώς η μητέρα το κρατά συνεχώς πάνω στο σώμα της κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Αυτό το συνεχές απαλό ερέθισμα της κίνησης του σώματος προσφέρει στο βρέφος την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη «Βασική Εμπιστοσύνη» που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ευτυχισμένης συμπεριφοράς. Το καθημερινό μασάζ ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη σωματική επαφή της μητέρας με το βρέφος. Ο πατέρας μπορεί επίσης να μάθει να συνδέεται στοργικά με το βρέφος και το παιδί του και να γίνεται μια πρόσθετη πηγή σωματικής στοργής.
7. Άμεση παρηγοριά
Οι γονείς χρειάζεται να δίνουν άμεση παρηγοριά στα βρέφη και τα παιδιά όταν κλαίνε. Κανένα βρέφος ή παιδί δεν πρέπει να αφήνεται να κλαίει μέχρι να το πάρει ο ύπνος.
8. Σωματική βία
Τα βρέφη και τα παιδιά είναι για να αγκαλιάζονται και δεν θα πρέπει ποτέ, σε καμία περίπτωση, να δέχονται σωματική βία. Όταν η γονεϊκή αγάπη κατά την παιδική ηλικία συγχέεται με επώδυνη άσκηση βίας, θα ενθαρρύνει τη δημιουργία βίαιης έκφρασης της αγάπης κατά την ενήλικη ζωή.
9. Συναισθηματική κακοποίηση
Τα βρέφη και τα παιδιά δικαιούνται το σεβασμό τον γονιών τους και δεν θα πρέπει ποτέ να εξευτελίζονται ή να υφίστανται συναισθηματική κακοποίηση για κανέναν λόγο.
10. Σεβασμός στη μητέρα
Οι μητέρες δικαιούνται σεβασμό και δεν θα πρέπει να υποκαθίστανται από την ιδρυματοποιημένη φύλαξη, η οποία βλάπτει τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Αρθρογράφος: www.inspireyourlife.gr