Μουσικοθεραπεία: για σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία!

Απριλίου 26, 2013

 

inspire_moysiktherapy

freedigitalphotos

Η μουσική και ιδιαίτερα η New Age, αναγνωρίζεται ως ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Ο Σαίξπηρ έγραψε κάποτε: Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, ας παίξουμε μουσική”. Σοφά λόγια, είναι αλήθεια, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι η μουσική δεν είναι μόνο τροφή για την καρδιά, αλλά και για την ψυχή!


Η μουσική περιβάλλει τη ζωή μας, την ακούμε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, από το αυτοκίνητό μας και στο σπίτι. Μπορεί να εκφράσει τη χαρά της ζωής. Ακόμη και το τραγούδι στο μπάνιο μας δίνει ένα ευτυχισμένο ξεκίνημα της ημέρας.

Από τα αρχαία χρόνια, η μουσική έχει ταυτισθεί με τις εμπνευσμένες προσωπικότητες της ανθρωπότητας. Όπως για παράδειγμα με τον Άγιο Σούφι και μουσικό Hazrat Inayat Khan που αναφέρει για τη μουσική: Η αληθινή αρμονία της μουσικής προέρχεται από την αρμονία της ψυχής. Η μουσική από μόνη της μπορεί πραγματικά να μας ορίσει από που προέρχεται η αρμονία της ψυχής, η αληθινή πηγή της, και όταν έρχεται από εκεί, θα πρέπει να απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις ψυχές.”

Αναπόφευκτα, λοιπόν, η μουσική έχει μια πολύ ισχυρή θεραπευτική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή. Πάντα υπάρχει ένα μέρος της σύνδεσής μας με συγκεκριμένα συναισθήματα.

Θεραπεία με Μουσική

Το ανθρώπινο μυαλό επηρεάζεται από τη μουσική, που δεν είναι μια αόριστη έννοια. Ο Khokar Ashish, κριτικός χορού, αναφέρει ένα πείραμα ως απόδειξη: “Η μουσική παράγεται από ήχο και ο ήχος επηρεάζει την αντίληψη και την αίσθηση με πολλούς τρόπους. Σε ένα πείραμα που έγινε κάποτε σε ψάρια μέσα σε ένα ενυδρείο, βάζοντας τους διαφορετικά είδη μουσικής, διαπιστώθηκε ότι οι κινήσεις τους αντιστοιχούσαν στο ρυθμό της μουσικής. Βέβαια, τα ψάρια δεν ακούνε, αλλά αισθάνθηκαν τις δονήσεις του ήχου μέσα από το νερό. Έτσι μπορείτε να φανταστείτε τί επίδραση μπορεί να έχει η μουσική για το ανθρώπινο μυαλό.”

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου αντιλαμβάνεται τη μουσική σαν να είναι φυσικό οπιούχο και καταπραϋντικό του σώματος. Αυτό αποδεικνύεται και από την μέθοδο Shruti, που χρησιμοποιεί τη μουσικοθεραπεία για την επούλωση ψυχολογικών προβλημάτων στο Γνωστικό Center Gurgaon κοντά στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Ένα μέλος που ακολουθεί τη μέθοδο αυτή εξομολογείται: “Συχνά φωνάζω δυνατά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας! Η μουσική έχει σίγουρα θετική επίδραση πάνω μου, ειδικά όταν έχω κάποιο πόνο ή το άγχος και φαίνεται να απαλύνει τόσο το μυαλό και το σώμα μου.” Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή η μουσική εκφράζει συχνά τη διάθεση και το συναίσθημα που μπορεί να μεταδοθεί σε τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με τα συναισθήματα.

 Αρθρογράφος: inspireyourlife.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>