Κώστας Κιμούλης: “Οι δυσκολίες της ζωής βγαίνουν μέσα από τους φόβους μας.”

Απριλίου 19, 2013

inspire_kostas_kimoylis

Ο Κώστας Κιμούλης γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου. Το 1987 φεύγει στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 1990 αποφοίτησε από το Columbia College Chicago με δύο πτυχία, ένα Bachelor of Arts με ειδικότητα στον κινηματογράφο και ένα 2ο Bachelor of Arts στην τηλεόραση. Τον Σεπτέμβριο του 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα. 

‘Ύστερα από 22 χρόνια σκηνοθεσίας στην τηλεόραση με 18 σήριαλ (ΜΕΝ ΚΑΙ ΔΕΝ, Η ΝΤΑΝΤΑ, ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ κτλ) διαφημιστικά, τηλεοπτικά σώου, θεατρικές παραστάσεις και δυο μικρού μήκους ταινίες αποφάσισε να κάνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, κάνοντας πραγματικότητα την ευχή της Τζωρτζίνας. Το εγχείρημα δύσκολο και ειδικά μέσα στη περίοδο κρίσης, αλλά το παράδειγμα της Τζωρτζίνας για ζωή, του έδωσε το έναυσμα να προχωρήσει στην υλοποίηση ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ – ταινίας! Άλλωστε όπως και ο ίδιος ισχυρίζεται: Δεν υπάρχει, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ! Δεν θέλω, υπάρχει!!!”


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1. Κύριε Κιμούλη, ποιο ήταν το έναυσμά σας για να ασχοληθείτε με την ταινία η «Ευχή»;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2011 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το “ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ” λέγοντας μου την ιστορία της Τζωρτζίνας και ότι ετοιμάζεται να εκδοθεί βιβλίο με τίτλο “ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ”. Αμέσως μετά μου εκδηλώνουν την ευχή της Τζωρτζίνας ότι θα ήθελε να γίνει ταινία και να παίξει η ίδια το δικό της ρόλο. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να γίνει μια κινηματογραφική ταινία χρειάζεται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για μία ευχή που δεν έχει ξαναζητηθεί ποτέ από κανένα παιδάκι, όχι μόνο στην Ελλάδα, που υπάρχει το “ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ” από το 1996, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενημερωτικά, το “ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ” έχει ξεκινήσει στην Αμερική από το 1980, υπάρχει σε πάνω από 36 χώρες και έχουν εκπληρωθεί πάνω από 250.000 ευχές. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι αυτή η ευχή και πόσο ψηλά έβαλε τον πήχη η Τζωρτζίνα! Αυτό ήταν και το δικό μου έναυσμα. Να μπορέσουμε μέσα στην κρίση όχι μόνο να βρούμε τα χρήματα για να γίνει η ταινία, αλλά και να πραγματοποιηθεί το «αδύνατο» για πολλούς!

2Το εγχείρημα αυτό ανταποκρίνεται στην προσδοκία σας να υλοποιήσετε την πρώτη ταινία σας μεγάλου μήκους με τον τρόπο που επιθυμείτε;

Μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές καλές ιδέες, αλλά καμία δεν κατέληξε σ’ ένα σενάριο τόσο δυνατό, ώστε να το κάνω ταινία. Η συγκεκριμένη ιστορία της Τζωρτζίνας με άγγιξε τόσο που ήταν αδύνατο να μην καταλήξει σε ένα καταπληκτικό σενάριο. Το μόνο που θέλω είναι να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιστορία, γιατί είναι ένα μάθημα ζωής, που όλοι πρέπει να δούμε και να πάρουμε απ’ αυτό. Ειδικά σ’ αυτή τη περίοδο που ζούμε.

3. Για κάποιους οι δυσκολίες της ζωής θεωρούνται «μεταμφιεσμένες ευλογίες». Πώς βιώνετε εσείς τις δυσκολίες της ζωής;

Οι δυσκολίες της ζωής βγαίνουν μέσα από τους φόβους μας. Όταν δε νιώθεις φόβο για μια κατάσταση, τότε αυτή δεν μπορεί να σε βλάψει και μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο ή δυσκολία. Πρέπει βέβαια να θυμάσαι ότι πολύ συχνά σε καταλαμβάνει ο φόβος με υποσυνείδητο τρόπο, χωρίς δηλαδή να τον αντιλαμβάνεσαι. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι ο φόβος «μπλοφάρει».

Αν τον αντιμετωπίσεις με βάση αυτήν την ενθύμηση, τότε ο φόβος διαλύεται. Ο φόβος δημιουργείται συνήθως ως προσπάθεια του νου να ελέγξει το μέλλον, το μέλλον για το οποίο το μόνο που ξέρουμε είναι ότι… δεν υπάρχει! Αφού το παρελθόν μόνο υπήρξε –δηλαδή δεν υπάρχει σήμερα!- και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα, ο μοναδικός χρόνος, στον οποίο ζούμε την ζωή μας είναι το παρόν!

4. Πότε νιώθετε να κατακτάτε τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής; Ως «νικητής» ή ως «χαμένος»;

Και τα δύο σου δίνουν μαθήματα. Εξαρτάται εσύ τί θέλεις να καταλάβεις και να κρατήσεις. Τελευταία οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ψάχνονται περισσότερο για να βρουν τον αληθινό εαυτό τους και να πιστεύουν στους ίδιους, με αποτέλεσμα ό, τι και αν τους συμβεί να μπορούν να το πολεμήσουν και αν βγουν νικητές ή χαμένοι, είναι καλύτερα από το να μην έχουν προσπαθήσει καθόλου. Δείτε τι γίνεται σήμερα λόγω της κρίσης. Έχω την αισιοδοξία, ότι αργά ή γρήγορα θα το συνειδητοποιήσουν, θα δουν την ουσία και θα ξεπεράσουν τα εμπόδια που σήμερα τα βλέπουν ανυπέρβλητα.

5. Ποια είναι η δική σας ευχή μέσω της υλοποίησης της «Ευχής»;

Να νιώσει ο θεατής όλα τα συναισθήματα που ένιωσα κι εγώ όταν έγραφα το σενάριο και να βγει τόσο γεμάτος και εμπνευσμένος ώστε να πιστεύει ότι είναι δυνατό να αλλάξει τον εαυτό του και να μπορεί να προχωρά μέσα από οποιαδήποτε δυσκολία κι αν του παρουσιαστεί στη ζωή του.

6. Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση είναι μια ξαφνική διανοητική τόνωση, ώστε να αισθανθείς ή να κάνεις κάτι και αυτό το κάτι να είναι δημιουργικό.

7. Πού συναντά κανείς την έμπνευση;

Παντού. Η έμπνευση είναι σαν τον αέρα ή σαν μια αστραπή. Έρχεται μόνο μια φορά και φεύγει. Το θέμα δεν είναι μόνο να την καταγράψεις, αλλά και να την υλοποιήσεις.

8. Τι σας εμπνέει στη δουλειά σας;

Το να παίρνεις ένα κείμενο και να δημιουργείς εικόνες.

9. Υπήρξε κάποια στιγμή της ζωής σας που θεωρείται ως την πιο εμπνευσμένη;

Συνέχεια υπάρχουν, ειδικά οι στιγμές που μένω μόνος με τον εαυτό μου. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι η πιο εμπνευσμένη στιγμή στη ζωή μου δεν έχει έρθει ακόμη…

10. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σας εμπνέουν;

Φυσικά. Αυτοί που κάνουν κάτι το μοναδικό, όπως στη συγκεκριμένη στιγμή η Τζωρτζίνα.

11. Εσείς πιστεύετε ότι αποτελείτε πηγή έμπνευσης για τους άλλους;

Ξέρω ότι έχω υπάρξει πηγή έμπνευσης για κάποια άτομα που με έχουν αγαπήσει και εμπιστευτεί και τους έχω αγαπήσει κι εγώ με την σειρά μου πολύ, γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μου δώσανε.

12. Ποια φράση/μότο σας εμπνέει, σας κινητοποιεί;

Δεν υπάρχει δε μπορώ, δε θέλω υπάρχει ”.

13. Αν μπορούσατε να κάνετε κάτι για να κινητοποιήσετε άλλους ανθρώπους σε δράση τί θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να τους κάνω να πιστέψουν στον εαυτό τους, να μην φοβούνται και να ρισκάρουν. Επίσης να μάθουν ότι η συνήθεια καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αύριο είναι μια άλλη μέρα και δεν ξέρεις τί θα συμβεί, άρα ζήσε το «τώρα». Αν ζεις συνέχεια σ’ ένα όμορφο παρόν, τότε θα έχεις ένα τέλειο παρελθόν και ένα καταπληκτικότερο μέλλον!

14. InspireYour Life σημαίνει «Δώσε πνοή στη ζωή σου» και γίνε το καλύτερο που μπορείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα! Εσείς σε ποιον άξονα της ζωής σας δίνετε προτεραιότητα; (Body/mind/soul?) Η ισορροπία μεταξύ των 3 είναι κάτι που επιθυμείτε άρα έχει και νόημα να προσπαθείτε; Ή είναι κάτι ανέφικτο στην καθημερινότητά μας;

Ως άνθρωπος μ’ αρέσει η ισορροπία, η ηρεμία. Αυτά τα τρία είναι αλληλένδετα. Είναι σαν να έχεις μία κάμερα πάνω σ’ ένα τρίποδο. Ένα πόδι να πέσει ή να χαλάσει αμέσως χαλάει και η εικόνα σου.

15. Πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει κάποιος το απόλυτο νόημα ζωής ή είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή αναζήτησή του;

Μα ακριβώς τότε θα ήμασταν καταδικασμένοι. Αν ξέραμε το νόημα της ζωής, γιατί να ζούμε; Γιατί να υπάρχουμε; Το μόνο που θα μας είχε μείνει, θα ήταν αυτό που βιώνουμε, ότι η ζωή τρέφεται από ζωή. Είμαι της άποψης ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στη ζωή για να βρούνε τον εαυτό τους, αλλά για να τον δημιουργήσουν και να ψάχνουν κάθε μέρα πως θα γίνονται καλύτεροι από αυτό που ήδη είναι. Αν υποθέσουμε, ότι ζούμε μόνο μια φορά, θα πρέπει να ζούμε σωστά και να κάνουμε πράγματα όμορφα για τον εαυτό μας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Στο τέλος θα νιώθουμε τέτοια πληρότητα που θα καταλάβουμε ότι και η μία φορά που ζήσαμε, ήταν αρκετή!

Διαβάστε εδώ σχετικά με την ταινία “Η Ευχή”Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>