Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Ψωμί και τριαντάφυλλα για μια καλύτερη θέση στην κοινωνία!

Μαρτίου 08, 2022
dayofwoman

Freedigitalphotos

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά τα τριαντάφυλλα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Βέβαια, ο δυναμικός συμβολισμός τους και η πρόσθετη αξία που δίνουν σε οτιδήποτε σχετίζονται, έχει καθιερώσει τα τριαντάφυλλα ως σύμβολα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν λοιπόν από αυτή τη σημαντική μέρα…

Η ιδέα για μια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του εικοστού αιώνα, το ξεκίνημα του οποίου σηματοδοτήθηκε σε ένα βιομηχανοποιημένο κόσμο από μια περίοδο εξεγέρσεων και ταραχών, πληθυσμιακών εκρήξεων και ριζοσπαστικών ιδεολογιών.

Στις 8 Μαρτίου 1857 οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στον χώρο εργασίας τους.

Στις 8 Μαρτίου 1908, περίπου 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από τη Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Χιλιάδες διαμαρτυρίες γυναικών συνεχίστηκαν φτάνοντας και στην Ευρώπη, μέχρι που οι συνθήκες τελικά έγιναν καλύτερες και οι γυναίκες πήραν την θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Το σημαντικότερο όλων όμως, με τους μακροχρόνιους αγώνες τους κέρδισαν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό της κοινωνίας. Για να μην ξεχαστούν ποτέ οι γυναικείοι αγώνες, η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ημέρα εορτασμού άλλα και μνήμης, παγκοσμίως.

Αρθρογράφος: Inspireyourlife.gr Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>