Παθιασμένος έρωτας VS συντροφική αγάπη: μπορούν να συνυπάρξουν;

Μαρτίου 20, 2013
inspire_sex

Freedigitalphotos

Ποιος ο διαχωρισμός μεταξύ του παθιασμένου έρωτα με τη συντροφική αγάπη; Ο έρωτας πάθους είναι μία κατάσταση όπου υπάρχει πλήρης απορρόφηση μεταξύ δύο εραστών και αυτό συνεπάγεται αλλαγές διαθέσεων, έντονα συναισθήματα (ευχάριστα ή δυσάρεστα) και παθιασμένες σκέψεις. Σε πολλές περιπτώσεις ο έρωτας πάθους ξεκινάει πρώτος και η σχέση σύμφωνα με τους συγγραφείς Elaine και G. Walster, καταλήγει σε χωρισμό. Η αγάπη συντροφικότητας από την άλλη είναι η στοργή που νιώθουν οι δύο άνθρωποι μεταξύ τους όταν οι ζωές τους είναι βαθιά συνδεδεμένες. Σύμφωνα με τη θεωρία ρομαντικής αγάπης χωρίζονται οι σχέσεις στο ένα ή το άλλο, αλλά ποτέ και στα δύο ταυτόχρονα.

Αλλά εάν ένα ζευγάρι είναι τυχερό, το πάθος μπορεί να αλλάξει σε μια υπέροχη συντροφική αγάπη ή μέσα από την συντροφική αγάπη να αναπτυχθεί συνειδητοποιημένο πάθος. Οι άνθρωποι σύμφωνα με τους μελετητές είναι ικανοί και για τους δύο τύπους και μπορούν να βιώσουν και τις δύο καταστάσεις στην διάρκεια της ζωής τους. Οι άνθρωποι θέλουν και τους δύο τύπους της ρομαντικής αγάπης. Το πάθος είναι ευχάριστο αλλά επίσης συνδέεται με έντονα συναισθήματα που είναι κίνδυνος στην ισορροπία της σχέσης.

Μόνο όταν ακολουθήσει την αγάπη μπορεί να είναι ισορροπημένο. Οι εραστές θέλουν σταθερότητα και επιθυμούν συχνά την φιλία μεταξύ τους. Σε τελευταίες μελέτες εμφανίζεται ότι ο ερωτισμός και η φιλία πολλές φορές συνδυάζονται στον δυτικό πολιτισμό. Μία μελέτη του 1993 έδειξε ότι η φιλία μεταξύ εραστών (ζευγαριών) η πιο συχνή επιθυμία. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι το πάθος και η συντροφικότητα σχετίζονταν με την ικανοποίηση και αφοσίωση σε μία σχέση. Ένα μείγμα παθιασμένης και συντροφικής αγάπης υποστηρίζει πάντα καλύτερα μία σχέση και ένα γάμο και οικογένεια. Αλλά το πάθος είναι σημαντικό.

Ο ερωτισμός είναι σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης σε μία σχέση, ανεξαρτήτως από την διάρκεια της σχέσης. Το πάθος από μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό όμως, ίσως θα πρέπει να είμαστε φίλοι πάνω από όλα με τον/την αγαπημένο/η μας για να κρατήσει αυτή η σχέση αγάπης και να εξελιχθεί σε μία σχέση συντροφικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: http://en-gr.comΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>